Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best. Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
Op de dagen dat je alleen brood eet, honger je jezelf min of meer uit. Je krijgt natuurlijk wel voeding binnen, maar het is erg eenzijdig. Volkorenbrood is op zichzelf niet ongezond, maar wanneer je alleen dat eet mis je veel belangrijke voedingsstoffen. Je lichaam kan daarop reageren met een soort schrikreactie.
Brood kan je lichaam snel van energie voorzien uit koolhydraten, maar als je geen gezonde vetten, een eiwitbron of vezelrijk brood eet dat langdurig een verzadigd gevoel en langdurige energie geeft, zul je snel de onvermijdelijke crash voelen, waardoor je je futloos voelt .
Zoals je hebt kunnen lezen, past brood absoluut binnen een gezonde levensstijl en kun je het prima elke dag eten. Je doet er wel goed aan om kwalitatief brood te eten, zodat je voor een langere tijd een vol gevoel hebt. Brood is een uitstekende bron van energie, dus zeker geschikt om te eten voor je gaat sporten.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
De koolhydraten in brood triggeren de aanmaak van insuline. Wanneer je dan ook nog te veel eet, zorgt die insuline dat het overschot aan koolhydraten wordt omgezet in gevaarlijk vet. Dit vet wordt direct rondom de buikstreek opgeslagen (bron)!
" Het eten van geraffineerde koolhydraten zoals brood, rijst, pasta en koekjes [in overmaat] zal ons buikvet doen toenemen . Als we het willen verliezen, moeten we ons richten op het eten van voedings- en vezelrijke koolhydraten zoals groenten en fruit met een lage glycemische index," zegt Djordjevic.
Tijdens het dieet eet je de ene dag alleen maar brood, en dan bijvoorkeur alle donkere, volkoren en meergranen soorten, en de volgende dag eet je normaal maar wel gezond. Deze dagen wissel je onderling af. Op die manier krijg je in een week minder calorieën binnen waardoor je gewicht verliest.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Wanneer mensen enkel witbrood eten, is het raadzaam om extra vezels te nuttigen uit andere producten. Denk hierbij aan: groenten, peulvruchten, volkoren pasta en zilvervliesrijst. Daarnaast is het aandeel snelle koolhydraten hoger bij witbrood.
Je zou waarschijnlijk kunnen overleven op kwalitatief volkorenbrood dat een tijdje is gefermenteerd . Maar uiteindelijk zou je voedingstekorten krijgen en hoogstwaarschijnlijk zou je de koolhydraatrijke substantie beu worden. Veel mensen hebben zich afgevraagd of mensen kunnen overleven op slechts één voedingsmiddel.
Een onderzoek onder 9.267 volwassenen ontdekte dat het eten van twee sneetjes (120 gram) witbrood per dag geassocieerd werd met een 40 procent hoger risico op gewichtstoename en obesitas . Onderzoekers hebben ontdekt dat meer geraffineerde en bewerkte voedingsmiddelen, zoals witbrood en witte rijst, resulteerden in meer buikvet.
Brood en boter kunnen gewichtstoename bevorderen, afhankelijk van hoe vaak u deze snack eet en de portiegrootte. In tegenstelling tot afvallen, vereist aankomen dat u meer calorieën consumeert dan u verbrandt. Dit kan worden gedaan door overmatig voedsel te eten, inclusief brood en boter.
Om te beginnen is brood geen dikmaker en kun je het dus prima eten als je wil afvallen. Dat zegt Jeroen Wesseling, bekend als De Foodexpert op Instagram, waar hij informatie deelt over gezonde voeding. "Volkorenproducten, waaronder volkorenbrood, bevatten veel vezels.
Een keertje een dag alleen broodmaaltijden eten, kan best.Maar altijd alleen broodmaaltijden eten, kan leiden tot een eenzijdige voeding en dat is niet gezond. Bij een broodmaaltijd krijg je bijvoorbeeld niet zo snel de dagelijks benodigde groente of eiwitten binnen.
De meeste experts raden aan om niet meer dan zes sneetjes te eten, ongeacht het type. Dit hangt echter ook af van andere factoren, zoals uw metabolisme en hoeveel beweging u kunt krijgen. Zelfs volledig natuurlijk volkorenbrood kan leiden tot gewichtstoename als er te veel tegelijk wordt gegeten .
Voor volwassen vrouwen geldt het advies om 4-5 bruine of volkoren boterhammen per dag te eten. Voor mannen geldt 6-8 sneeën. Deze hoeveelheden zijn gebaseerd op de gemiddelde Nederlander. De ondergrens van de range geldt voor mensen die kleiner zijn dan gemiddeld of weinig bewegen.
Brood is echt een basisproduct. Lekker, gezond van samenstelling en daardoor een goede basis voor elke maaltijd. Niet voor niets beveelt het Voedingscentrum aan veel brood te eten: 4-5 sneetjes per dag voor volwassen vrouwen en 6-8 sneetjes per dag voor volwassen mannen (19-50 jaar).
Eet niet bij elke maaltijd brood
Als je toast hebt gegeten voor het ontbijt, overweeg dan om brood over te slaan bij de lunch en kies voor een salade of een kom vol proteïnen. Vermijd voor het avondeten broodzware bijgerechten zoals knoflookbrood en kies in plaats daarvan voor extra groenten of een quinoasalade.
Hoeveel gewicht je precies kwijtraakt, is een beetje afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Als je op een dag meer calorieën verbrandt, zul je bijvoorbeeld meer afvallen. Online vind je heel wat ervaringen van mensen die het 10 dagen dieet gebruikt hebben. Zij zijn er meestal zo'n 5 tot 7 kilo door verloren.
Regelmatige lichaamsbeweging is cruciaal om buikvet te verminderen, ongeacht je leeftijd. Kies activiteiten die je leuk vindt en die je regelmatig kunt volhouden. Cardio oefeningen, zoals wandelen, joggen, fietsen of zwemmen, helpen bij het verbranden van calorieën en het verminderen van buikvet.
Ja, er zijn mensen die darmklachten krijgen door brood.
Mensen die dat hebben, krijgen ernstig opgeblazen darmen, diarree of heel veel pijn als ze ook maar in aanraking komen met gluten. Die gluten zitten in brood, maar ook in andere producten waarin glutenbevattende granen verwerkt zitten.
Focus op plantaardige voedingsmiddelen, zoals fruit, groenten en volkoren granen. Kies magere eiwitbronnen, zoals vis en magere zuivelproducten. Beperk bewerkt vlees, evenals het verzadigde vet dat in vlees en magere zuivelproducten, zoals kaas en boter, zit.