Wat moet je doen als je hond een slak heeft opgegeten? Raadpleeg je dierenarts en ontworm je hond direct. Kies voor een wormenmiddel dat zowel de larven als de volwassen vorm van longwormen doodt. Je dierenarts kan je een wormmiddel adviseren.
Infecties met de Franse hartworm zijn te behandelen. Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts een ontlastingsonderzoek uitvoeren, of een sneltest doen op bloed.
Slakken vormen tussengastheren voor parasieten. Een slak kan meerdere larven van een Franse hartworm of vossenlongworm met zich meedragen. Een hond die een slak eet, kan zo besmet raken. De larven groeien na twee tot zes weken uit tot volwassen wormen die eitjes leggen in het lichaam van je hond.
Alle slakken kunnen gevaarlijk zijn voor honden en katten! De slak kan dus drager kunnen zijn van parasieten zoals longworm die de naam Angiostrongylus vasorum heeft. Deze worm wordt verwarrend genoeg ook wel de Franse hartworm genoemd. De Franse hartworm leeft in de longslagader.
Honden zijn erg nieuwsgierig en willen slakken onderzoeken en opeten. Naaktslakken produceren een vies smakende stof als afweermechanisme, maar dat is niet altijd genoeg om een hond tegen te houden. Vaak ook slikken honden de slakken per ongeluk door.
Het slijm zelf heeft al een plakkende functie, maar het schokdempende effect van de substantie zorgt ervoor dat het middel zo goed lijmt. Uit het experiment beschreven in Science blijkt dat de lijm niet giftig is voor "levend weefsel" en bovendien drie keer zo sterk is als andersoortige medische lijm.
Een hond met longworm wordt meestal snel moe, zelfs na een korte wandeling. Vermoeidheid kan één van de eerste lichamelijke symptomen zijn waar je iets van merkt – vooral als je hond jong en (meestal) levendig is. Als je hond een wondje heeft dat maar blijft bloeden, kan dit een teken zijn dat hij longworm heeft.
Naaktslakken kun je ook eten, maar ze schijnen erg vies te zijn. En je moet slakken zeker nooit rauw eten, er kunnen levensgevaarlijke parasieten in zitten. Uit de oven of de pan, met bijvoorbeeld boter en kruiden (hier een smakelijk recept), zijn ze ook een stuk lekkerder.
Een volwassen hond kan je het beste vier keer per jaar ontwormen. Echter, als je na het toedienen van de wormenkuur dode of levende wormen in de ontlasting ziet, dan dien je de kuur na een maand te herhalen. Gaat je hond mee naar het buitenland dan moet je een wormenkuur tegen hartworm geven.
Landslakken bijten of steken niet en het slijm is gemakkelijk af te wassen (het zou volgens sommige bronnen zelfs geneeskrachtig zijn en tegen rimpels werken). Kleinere exemplaren en naaktslakken kunnen gevangen worden via lokdozen of bierslakkenvallen; die zijn milieuvriendelijk en goedkoop.
Sterk ruikende planten zijn ouderwetse planten als salie, tijm, Oost-Indische kers, goudsbloem, geranium, lavendel, vingerhoedskruid, viooltjes, varens en klimop. Slakken hebben hier een hekel aan. Daarbij is het verstandig om de planten vroeg in de ochtend water te geven.
Egels, spitsmuizen, maar ook reptielen zoals kikkers, padden, hagedissen, ringslangen en hazelwormen eten namelijk slakken. Zo was de hazelworm 30 jaren een trouwe gast in de Biogroei-tuin. Vogels zoals zanglijsters, spreeuwen, eksters en merels en zelfs kippen en loopeenden kunnen talloze slakken verorberen.
Zoals gezegd meestal hoeft u er niets aan te doen en gaat het vanzelf weer over. Ga het ook niet verbieden en trek uw hond niet weg, dat geeft alleen maar stress en dat kan juist het gedrag versterken. Beloon uw hond wel wanneer hij bepaalde plekken waar hij vaker zand eet zomaar voorbij loopt.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout, maar het doden van slakken met zout is een bijzonder dieronvriendelijke oplossing omdat de slak langzaam wordt weggevreten.Uiteindelijk blijft er een hoop groen slijm over. Het is bovendien verboden, omdat het geen toelating heeft als middel om slakken te doden.
Volgens King is slakkenslijm de uitscheiding van een slak. Yum. Het wordt vaak geëtiketteerd als slakkensecretiefiltraat op ingrediëntenlijsten. 'Het bestaat uit eigenschappen zoals glycoproteïnen, hyaluronzuur en glycolzuur, die allemaal al lang bekend staan om de voordelen voor de huid', zegt ze.
Een zware worminfectie kan een opgezette buik veroorzaken. Door het opgeblazen gevoel heeft je hond misschien geen/minder zin in eten en kan vermageren. Sommige wormen irriteren het darmslijmvlies, of tasten andere weefsels of organen aan. Dit kan zorgen voor een lage weerstand en resulteren in een doffe vacht.
Symptomen wormen hond
Veel dieren met wormen hebben geen klinische klachten. Als dieren klachten hebben door wormen, zijn het vaak chronische maagdarmklachten. Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen. In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden.
Een besmetting met hartworm is moeilijk te behandelen en niet zonder gevaar. Voorkomen is dus altijd beter dan genezen. Bij een behandeling om de parasieten te bestrijden komen veel bijwerkingen kijken en door het door het afsterven van hartwormen kan trombose in de longen optreden.
De naaktslakken (maar ook de huisjesslakken) zijn namelijk vaak besmet met de larven van de dodelijke longworm parasiet. Infectie met longworm kan leiden tot hoestbuien, ademhalingsproblemen, stollingsproblemen, hartklachten en zelfs tot overlijden.
Dit gat zie je bij de meeste landslakken en is een ademopening. Als je het gat aanraakt, trekt de slak hem snel in en blijft er niets meer van over. Dit doet hij ter bescherming.
Niet bij het huisje oppakken
Maar pas op: pak een slak nooit bij zijn huisje op, want dan loop je het risico dat je hem eruit trekt. Gewoon bij het lijfje optillen dus, of eerst op een blaadje laten kruipen en dan oppakken.
Als je hond een echte jager is en regelmatig bijvoorbeeld muizen of andere kleine dieren eet kan hij/zij op deze manier extra snel een worminfectie oplopen. Hoe merk ik of mijn hond wormen heeft? Bij volwassen honden merk je meestal niets van een spoelworminfectie.
Je hond kan zich met de echte longworm besmetten door het eten van poep van besmette honden. Een teefje kan deze worm ook via de baarmoeder aan de pups doorgeven. Je hond kan de Franse hartworm krijgen door het eten van slakken! Kikkers, muizen en vogels eten ook slakken.
De pup besmet raakt via de baarmoeder en later door de moedermelk. De hond larven uit de omgeving opneemt of via een prooi. De wormen direct door de huid bij de gastheer binnendringen. Bij ernstige besmetting kan er een bloedarmoede en diarree optreden.