Als er geen DOI is, verwijs dan bij gebruik van een elektronische versie naar de URL (Uniform Resource Locator) van de publicatie. Elektronische tijdschriftartikelen zijn vaak in verschillende versies op het Internet te vinden.
Tijdschriftartikel zonder DOI (waarbij geen DOI beschikbaar is) Geef de URL van het tijdschrift als het artikel geen DOI heeft, maar wel vanaf het internet geraadpleegd is. Een datum waarop het artikel is geraadpleegd (retrieved) is niet nodig.
Wanneer er geen url wordt getoond, maar uitsluitend het nummer van de DOI, bijvoorbeeld: 10.1111/ddg. 12424, dan kunt u hier zelf een url van maken. Zet dan vóór de DOI-code altijd http://dx.doi.org/. De link komt er dan als volgt uit te zien: http://dx.doi.org/10.1111/ddg.12424.
Digital Object Identifiers (DOIs)
Een DOI is dus feitelijk een stabiele link naar een digitaal document. http://dx.doi.org/10.1016/j.ijintrel.2007.08.001.
Als je een webpagina of online artikel citeert in APA-stijl, bestaat de verwijzing in de tekst uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Een voorbeeld is: (Merkus & Streefkerk, 2020). Hierbij kan de auteur ook een organisatie zijn, bijvoorbeeld: (Centraal Bureau voor de Statistiek, 2018).
In plaats van de achternaam van de auteur, voeg je de eerste paar woorden van de publicatietitel toe bij de verwijzing in de tekst. Zet de titel tussen dubbele aanhalingstekens als je een artikel, webpagina of hoofdstuk uit een boek citeert.
Wat zijn APA-richtlijnen? APA-richtlijnen zijn regels voor de opmaak en notatie van bronverwijzingen en citaten in het theoretisch kader, de opmaak van figuren en tabellen in het resultatenhoofdstuk en de bronnenlijst aan het einde van je scriptie.
De DOI (digital object identifier) bij elk artikel geeft altijd de thuisbasis aan van een artikel op het internet. Als een artikel met Open Access vrij toegankelijk is, kun je het dan gelijk lezen.
Een voorbeeld van een digital object identifier is 10.1006/jmbi. 1998.2354 . Hier staat "10.1006" voor de uitgever, en de letters en cijfers na de schuine streep (/) staan voor de naam van het tijdschrift of het boek, eventueel met de jaargang- en het artikelnummer of het hoofdstuk.
DOI/Digital Object Identifiers | LUMC.
Hoe maak ik een DOI op in APA-stijl? Voeg de DOI toe op het eind van de APA-bronvermelding in de literatuurlijst. Als je de 6de editie van de APA-richtlijnen gebruikt, dan wordt de daadwerkelijke DOI voorafgegaan door het label “doi:”. In de 7de editie wordt de DOI voorafgegaan door “https://doi.org/”.
Een DOI of Digital Object Identifier is een permanente digitale code toegekend door de International DOI Foundation (IDF). Een DOI wordt gebruikt om een wetenschappelijk artikel of e-book te identificeren en diens locatie op het internet terug te vinden.
Als de publicatiedatum onbekend is, gebruik je “z.d.” (zonder datum). Bijvoorbeeld: (Jagers, z.d.).
Een verwijzing in de tekst volgens APA-richtlijnen bestaat uit de achternaam van de auteur en het publicatiejaar. Als je naar een specifiek deel van een bron verwijst, moet je ook een plaatsaanduiding toevoegen, zoals een paginanummer of tijdstempel. Een voorbeeld is: (Habibi, 2021, p. 170).
Om te verwijzen naar een artikel uit een gedrukt tijdschrift, noem je de naam van de auteur, de publicatiedatum, de titel van het artikel, de titel van het tijdschrift, het volume- en uitgavenummer (indien beschikbaar), en het paginabereik van het artikel in je APA-bronvermelding. Achternaam Auteur, Initialen.
In de 7e editie heeft de APA gekozen voor verschillende opmaakrichtlijnen voor studenten en academici die hun onderzoek willen publiceren. Voor beide typen documenten is een voorbeeld gemaakt.
Klik aan het einde van de zin of woordgroep die u wilt citeren en klik vervolgens op het tabblad Verwijzingen in de groep Bronvermeldingen en bibliografie maken op Bronvermeldingen invoegen. Selecteer de gewenste bronvermelding in de lijst met bronvermeldingen onder Bronvermelding invoegen.
Oude literatuur kan achterhaald zijn, daarom mag je geen bronnen ouder dan vijf jaar gebruiken. Dit is een manier waarop sommige opleidingen het zichzelf wel heel makkelijk maken. Alles wat nieuw is, is goed. Alles wat ouder is dan een bepaald jaar is slecht.
Plagiaat is het overnemen van gegevens uit andermans werk zonder correcte bronvermelding en het op die manier presenteren als je eigen werk. Het is intellectuele diefstal en wordt gezien als fraude. Plagiaat overtreedt de basisprincipes van de ALLEA code ; de Europese gedragscode voor wetenschappelijke integriteit.
Daarmee geef je aan dat de auteur de tekst totaal kan veranderen of zelfs een webpagina kan laten verdwijnen. Dat zegt iets over de betrouwbaarheid (herhaalbaarheid) van zo'n bron. Hij is vaak niet meer vindbaar. Een literatuurlijst met alléén veranderbare bronnen (“geraadpleegd op …”) maakt géén stevige indruk.
Hoe verwijs je naar data die je zelf hebt verzameld volgens de APA-richtlijnen? De resultaten van een eigen dataverzameling vallen, net als het complete onderzoeksverslag, onder 'eigen werk' en er is daarom geen sprake van bronvermeldingen, noch in de tekst, noch in de bronnenlijst.
Wanneer het jaar of de datum van publicatie van een webpagina of krantenartikel wordt vermeld, neem deze dan geheel over in de bronnenlijst in de volgorde (jaar, dag maand). De naam van de maand wordt voluit geschreven. In de tekst wordt alleen het jaartal genoemd. In de tekst is de verwijzing (CBS, 2018).
Gebruik dubbele regelafstand voor alle tekst, inclusief koppen. Laat de eerste regel van iedere alinea met 1 tab inspringen. Gebruik een toegankelijk en leesbaar lettertype (zoals Times New Roman 12, Arial 11 of Georgia 11). Voeg op iedere pagina een paginanummer toe.
Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiejaar of update). Titel van het document of de website. Geraadpleegd op dag maand jaar, adres website. Basisregel: Achternaam auteur, voorletter(s) (Publicatiedatum).