"Laat je wonden nooit likken door een hond, zijn speeksel is gevaarlijk." Jaarlijks krijgen duizenden mensen last van besmettingen. Er overlijden zelfs mensen na een lik van een hond. In het hondenspeeksel zit de bacterie capnocytophaga canimorsus. Die is ongevaarlijk voor de hond, maar dodelijk voor mensen.
Als het gaat om de effecten bij de wonden van de mens wordt het nog anders. De bacteriën waar het speeksel van de hond tegen werkt zijn van geen belang bij de mens. Daarnaast likt de hond ook veel minder hygiënische plekken en objecten. Hierdoor kunnen er in het speeksel ook veel kwaadaardige bacteriën worden gevonden.
1. 1,8 miljoen bacteriën per gram hondenhaar. Onderzoek van de Tokushima University (Japan, pdf) uit 2005 laat zien dat een gram haren van testhonden die vanaf de geboorte waren binnengehouden gemiddeld 59.000 bacteriën bevat.
Een hondenkap of halsband is de traditionele manier om te voorkomen dat een hond aan een wond likt. Je kunt ook proberen de wond te bedekken met een mouw of sterk verband. Naast deze methoden kun je zoveel mogelijk je hond afleiden van de wond, terwijl het dier geneest.
Beweging: Om te zorgen dat de hechtingen niet onder druk komen te staan, mag de hond de eerste 10 dagen niet springen (bijvoorbeeld naar een bal of op de bank), geen trappen lopen en niet zwemmen.
Nadelen van de plastic kap:
Slaapt niet echt comfortabel. De lusjes waarmee je de kap aan de halsband vastmaakt gaan vrij snel stuk. De kap kan vast komen te zitten aan de bench spijlen. Bij honden met een dikkere nek en kortere snuit is de kap vaak veel te lang.
En daarom uit je je liefde graag. Maar denk even twee keer na voordat je je huisdier een kus geeft of je hond jóu een kus laat geven. De tong van een hond bevat namelijk meer gevaarlijke bacteriën dan je denkt. De helft van de honden draagt de bacterie Campylobacter in het speeksel, zonder daar iets van te voelen.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Waarom likken honden? Honden likken hun soortgenoten als teken van onderdanigheid en zo krijgt het baasje, als hoofd van de roedel, vaak een gepaste tongzoen. De helft van de Nederlandse hondenbezitters kan zo'n kus wel waarderen en laat zich door hun hond in het gezicht likken.
Honden kiezen als favoriet vaak iemand met hetzelfde energieniveau en dezelfde persoonlijkheid als zijzelf. Daarnaast zijn er hondenrassen die vooral een band opbouwen met één persoon, waarbij de favoriete persoon dus ook vaak de enige persoon is.
Honden zijn van nature sociale slapers: ze slapen graag samen en voor honden is het onnatuurlijk om alleen te slapen. Een hond komt daarom ook graag tegen je aan liggen, dit wordt ook wel contactliggen genoemd. Wat je vaak ook ziet is dat de hond op je voeten gaat liggen of dat de hond tussen de benen slaapt.
Een hond houdt namelijk wel echt van het baasje. Dit geeft hij onder ander aan door tegen je aan te komen liggen of leunen. Dit is voor honden een teken van affectie. Zelfs als hij bang is en tegen je aankomt leunen of bij je komt liggen bedoelt hij dit lief.
Want het is niet alleen vies, het kan zelfs dodelijk zijn. Het fabeltje dat er niks zo schoon is als de tong van een hond is namelijk absoluut niet waar, zegt hondenexpert Marty Becker in de New York Post. Sommige mensen vinden het onsmakelijk om te zien als een hond je gezicht likt.
Vermenigvuldigen. De meeste bacteriën in de mond van de hond gaan dood, terwijl ze op een vaatdoekje blijven leven en zich vermenigvuldigen. Daardoor bevat een hondentong minder bacteriën dan een vaatdoek en wordt er gezegd dat de tong schoner is.
Ondanks dat het voor jou misschien niet altijd zo voelt, is dit gedrag heel goed bedoeld. Dit knabbelen is namelijk een teken van liefde. Je hond geniet van een goede 'vlooibeurt' en wil jou graag net zo verwennen.
Dit is de manier waarop honden informatie verzamelen. Door middel van ruiken verzamelen ze informatie over de andere hond. Zo ruiken ze het geslacht van de andere hond, hormonen, stress en zelf of de andere hond vriendelijk is ja of de nee. Een kruisruikende hond doet bij ons precies hetzelfde, informatie verzamelen.
Of je huisdier je wel of niet mist, blijkt afhankelijk van het soort huisdier dat je hebt. Katten en honden reageren namelijk nogal verschillend op de afwezigheid van hun baasje.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Samen met jou slapen
Het laat zien dat hij je vertrouwt. Dit vertrouwen is een teken van zijn liefde voor jou. Eigenlijk zou hij over jou moeten waken, maar als je hond voelt dat je veiligheid uitstraalt, kan hij rustig gaan slapen omdat hij je accepteert als leider.
Een belangrijk feit is dat het erg belangrijk is dat een kraag goed zit bij je hond. Het belangrijkste aandachtspunt voor het kiezen van de juiste maat is de afstand tussen neus en nek. De kraag moet voorbij de neus komen om te voorkomen dat je hond met zijn snuit zijn lichaam kan bereiken.
Eten en drinken met een kap
Vaak wennen ze redelijk snel aan de kap, maar het is wel belangrijk om goed in de gaten te houden of uw hond ermee kan eten en drinken. Als dit niet het geval is dan kunt u de kap voor het eten afdoen en elke keer als u ziet dat hij wil drinken.
Als hij er echt aan zit, dan is het 10 dagen of totdat je op controle gaat bij je dierenarts. Als hij er niet aan zit, of je bent er zelf bij om te corrigeren dan mag hij af. Kap of kraag is niet leuk, maar je moet er even doorheen. Het is namelijk nog zieliger als de wond door het likken gaat ontsteken of open gaat.
Wij hebben het antwoord: het genezingsproces duurt bij kleine wonden meestal tussen de 24 en 72 uur. Wondgenezing bestaat uit 5 verschillende fasen. In de eerste fase, wanneer de wond ontstaat, zorgt de bloedstolling voor een tijdelijke afsluiting van de wond.