Bij verstikkingsgevaar moet je altijd direct hulp van de dierenarts inschakelen! De dierenarts kan je hond of kat een prikje geven wat de allergische reactie zal onderdrukken en weet precies wat te doen om te voorkomen dat je huisdier zal overlijden.
Meestal leidt zowel de bijen- als de wespensteek alleen tot wat pijn en irritatie bij je hond. Als hij echter al meerdere malen is gestoken, of is gestoken in zijn mond of keel, dan kan het gevaarlijk zijn en is een uitstapje naar de dierenarts vereist.
Net als bij de mens, heeft een hond die door een wesp is gestoken pijn en wordt het gebied rondom de steek dikker. Het koelen van de plek kan de pijn verminderen en de zwelling kleiner maken.
Als je hond in zijn bek is gestoken door een bij kun je hem ijsblokjes geven. Dit kan de pijn en zwelling verminderen. Bovendien kun je speciale zalven op de steken smeren, deze verlichten ook het ongemak.
Bij 70% van de mensen die allergisch zijn voor insectengif treden de klachten binnen een kwartier op, bij slechts 2% komen de klachten pas na een uur. Wanneer je (ernstig) allergisch bent voor insectengif kunnen daar meerdere klachten bijkomen.
Wordt u gestoken? Slik onmiddellijk antiallergische medicatie. Bijvoorbeeld 2 tabletten Zyrtec en cortisone (Medrol 32 mg).
Na een wespensteek is het normaal dat het gebied rondom de steek gaat jeuken. Probeer niet te krabben. Plaats ijs of azijn rond het gebied en dek eventueel de steek af. Hierdoor zul je niet steeds willen krabben en blijft het schoon.
Je riskeert een wespensteek in de keel bij het inslikken van een wesp die in je blikje gevallen is. Allergische personen kunnen op voorschrift van de arts een noodkoffertje bij zich dragen met hierin inspuitbare adrenaline (type Epipen® 0,3mg), een antihistaminicum (Zyrtec® bij voorbeeld) en een oraal corticoïd.
Voor de meeste mensen is een wespensteek pijnlijk en vervelend, maar niet gevaarlijk. Na een wespensteek komt er via het gif een grote hoeveelheid eiwitten ons lichaam binnen. Door middel van een afweerreactie probeert het lichaam dit gif tegen tte gaan. Hierbij komt onder andere histamine vrij.
Let op want honden happen vaak naar wespen, bijen en hoornaars. Het komt dan ook regelmatig voor dat een hond in zijn bek wordt gestoken. In dit geval moet je direct een dierenarts waarschuwen. Door zwelling van de slijmvliezen of de tong kan de hond stikken.
Een dode wesp zal zelf niet meer actief steken. Door een menselijke handeling (bv. toevallig blootvoets op een wespenangel trappen, of een dode wesp onhandig vast nemen) kan de angel toch in onze huid terecht komen. Dit is op zich al pijnlijk.
Hoe lang houd je last van een steek? Bij sommige mensen verdwijnt de pijn en de jeuk van een wespensteek al na een paar dagen. Bij andere mensen kan het tot nog twee weken duren, afhankelijk van hoe gevoelig de huid is voor steken of beten van insecten in het algemeen.
1) Wespen kunnen wel meerdere keren steken
Bijen kunnen maar één keer steken: hun angel blijft zitten en de bij gaat dood. De angel van wespen blijft niet zitten, dus ze kunnen meerdere keren steken.
Wanneer uw hond of kat wordt gestoken door een wesp of bij dan doet dit pijn. Op de gestoken plek kan de huid rood en gezwollen raken. Deze verschijnselen zijn vervelend, maar trekken vanzelf weer weg. Om de pijn en zwelling tegen te gaan, kunt u de huid koelen.
Steken van bijen, hommels en wespen op het lichaam kunnen pijnlijk zijn, maar zijn in de regel niet gevaarlijk voor de hond. Als de angel er nog in zit, moet deze met een pincet verwijderd worden. IJsblokjes die in een doek gewikkeld zijn, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.
Hoe lang duurt zwelling na een bijensteek? Zwelling door een bijensteek kan enkele uren tot dagen aanhouden. Je kunt dus lange tijd rondlopen met een pijnlijke, dikke plek. Zolang de zwelling lokaal is (dat betekent: rond de plek van de steek) hoef je je geen zorgen te maken.
De Aziatische hoornaar (Vespa velutina) is een invasieve exoot die sinds een aantal jaren vooral in Zuid-Nederland wordt aangetroffen. De hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten. Bekijk hoe u een Aziatische hoornaar en zijn nest snel herkent.
Bijen zijn vreedzamer dan wespen, maar als hun nest wordt bedreigd of als je op ze trapt, halen ze hun wapen tevoorschijn. Een bijensteek is doorgaans minder pijnlijk dan een wespensteek, al bevat een bijensteek meer gif. Bijen steken echter maar één keer, waarna ze langzaam sterven.
Noë: 'Het immuunsysteem wordt op een verkeerde manier getriggerd. En daardoor krijgen sommige mensen heftige reacties zoals benauwdheid, overgeven, een hartslag die stijgt en een dalende bloeddruk. Zo erg dat je in shock kunt raken en zelfs het bewustzijn kunt verliezen.
Wanneer de hond deze te pakken heeft kan de wesp of bij gaan steken. In het ergste geval geeft de hond een allergische reactie op de wespensteek. Op dat moment kan er een zwelling in de bek ontstaan waardoor de hond moeite kan krijgen met ademhalen.
Ben je gestoken en blijft er een angel achter? Dan ben je hoogstwaarschijnlijk door een bij gestoken. Verwijder de angel met de achterkant van een bot mes of een pasje en koel de plek.
Felle, heldere kleuren trekken wespen en andere insecten aan. Doe dus zo min mogelijk felle kleuren aan, zoals geel, paars, rood en blauw, zodat je minder aantrekkelijk bent voor wespen.
Raadpleeg een arts als: je de achtergebleven angel niet zelf kunt verwijderen; het slachtoffer uitgebreide roodheid of een pijnlijke jeukende zwelling krijgt, maar zich verder goed voelt; het slachtoffer zich na de steek slecht begint te voelen (dit kan tot 24 uur nadien zijn);
Door de angel met een pincet eruit te halen, heb je kans dat je tijdens het knijpen nog een restje gif in je huid 'perst'. Schrapen met een pas is vaak al voldoende om de angel eruit te halen. Mocht je in de buurt van een keuken zijn: een broodmes helpt ook.
Bij een type I allergische reactie maakt het lichaam allergische antistoffen aan die zorgen voor een heftige reactie. De reactie treedt vaak binnen een paar minuten op en bijna nooit later dan een uur nadat u in aanraking bent gekomen met de stof waar u allergisch voor bent.