Voor het effectief aarden van de vloer (met een metalen wapening) in de badkamer biedt een aardmat of aardnet de oplossing. Ook zwaluwstaart platen dienen geaard te worden. Door middel van een radiatorklem of design radiatorklem kan een (design) radiator worden geaard.
Aarding in de badkamer is verplicht en dat is niet zonder reden. De badkamer is een vochtige ruimte en er wordt veel water gebruikt. Water is een goede elektrische geleider. Dit houdt in dat water veel meer stroom geleidt dan een slechte geleider.
Hoe aard je een badkamer? Alle badkameronderdelen die stroom kunnen geleiden, moeten geaard worden. Hiervoor gebruik je blanke aarddraden die je monteert in een speciaal daarvoor ontworpen potentiaalvereffeningsrail of badkamerrail. Met een klemverbinding bevestig je de aarddraden op de onderdelen.
Een aardingsmat, ook aardemat genoemd, wordt op minimaal 3 cm diepte in een betonnen vloer verwerkt en met een blanke aardedraad van 6 mm² diameter aan het CAP aangesloten. Dit is in de norm opgenomen omdat beton ook stroom geleidt. Onder ongunstige omstandigheden kan de betonen vloer onder spanning komen te staan.
De aardleiding zorgt ervoor dat de elektriciteit via de aarde wegvloeit in geval van een defect. Dit voldeed altijd prima omdat er metalen waterleidingen werden gebruikt. En metaal geleidt. Tegenwoordig zijn waterleidingbuizen van kunststof en daarmee is deze manier van aarding onbruikbaar geworden.
Een aarding is de verbinding van een object met de aarde en beschermt tegen elektrocutie. Een aarding is dus essentieel, verplicht en beschreven in het Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties (AREI).
In de badkamer zit een Centraal Aardpunt, ook wel het CAP genoemd. Dit is meestal een inbouwdoos waarvandaag een blanke 6 mm draad naar de meterkast loopt waar hij aangesloten is op het aardblok. Daarnaast is het vaak ook van belang om een aardmat te plaatsen.
Aarding van PV-installaties
Daarnaast beschermt het je zonnepanelen, omdat deze dan niet defect kunnen raken of in brand kunnen vliegen door de plotselinge toename in stroom. Het vereffenen van een installatie is bedoeld om de spanning tussen verschillende geleidende delen gelijk te maken.
Het is de bedoeling dat je de aardedraad aansluit wanneer je armatuur een geel-groene draad heeft en wanneer er geel-groene bedrading in de centraal doos zit. Deze is meestal aangesloten in het midden van de kroonsteen. De kroonsteen is een blokje waarin elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding worden gebracht.
De aardmat moet een deugdelijk gevlochten of gelaste metalen mat zijn met: Een maaswijdte van ten hoogste 0,15 m. Een draadmiddellijn van ten minste 2 mm. De aardmat dient over de gehele natte ruimte aangebracht te worden ongeacht de zoneringen.
Alle apparaten met een ongeaarde stekker werken op zowel een geaard als een niet geaarde contactdoos. Houd er echter wel rekening mee dat geaarde stekkers niet werken op een ongeaard stopcontact, dat past niet. Het vervangen van niet geaarde stopcontacten is voor een elektricien een routineklus.
Wanneer je de afvoer aan de douchegoot gekoppeld hebt, is het tijd om de douchegoot op waterdichtheid te testen. Lekt de drain nergens, dan kun je verder met de volgende stap. Beton is een geleidend materiaal. Daarom is het belangrijk dat een douchegoot geaard wordt.
De aarding is een metalen geleider die alle elektrische toestellen verbindt en lekstromen afleidt naar de aarde rond de woning. Het is een essentieel onderdeel van elke installatie. Want de aarding voorkomt elektrocuties. Bij een isolatiefout zal een differentieelschakelaar de stroom automatisch uitschakelen.
Een bad, douche en andere metalen delen als radiatoren zijn op de aarde aangesloten. Woonkamers en slaapkamers daarentegen zijn gewoonlijk voorzien van 'normale' stopcontacten. Voor computers en andere apparatuur wordt ook aarding aanbevolen.
Aarden van drain met onderuitloop
De drain kan op de volgende manieren worden geaard voordat de drain wordt ingestort: de aardedraad vastkitten aan de drain. de draad tegen de drain aan plaatsen.
Echter is er één heel belangrijk verschil tussen deze twee stopcontacten. Zo is een stopcontact met aarde namelijk vele malen veiliger. De aarde zorgt er namelijk voor dat een elektrisch apparaat niet onder stroom kan komen te staan. Dit ene extra draadje voert overtollige stroom namelijk af naar de aardbodem.
In vochtige ruimten zoals badkamer en keuken zijn geaarde stopcontacten verplicht. Er bestaan ook dubbelgeïsoleerde toestellen, die dankzij een extra geïsoleerd omhulsel bij defecten niet onder stroom komen te staan. De stekkers van deze apparatuur passen in geaarde en niet-geaarde stopcontacten.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Een aardpen zorgt ervoor dat ontsnappende stroom de aarde in geleid wordt. Door een aardpen te laten slaan wordt voorkomen dat er overspanning ontstaat bij bijvoorbeeld kortsluiting. Dit zorgt ervoor dat gebouwen en elektrische apparaten geen schade oplopen bij overspanning.
de aardgeleider maakt de verbinding tussen de aardingspen en aardingsonderbreker mogelijk. de aardgeleider is een koperen geleider en heeft een doorsnede (sectie) van 16 mm2. de aardgeleider heeft een geelgroene isolatie.
Waarom de wettelijke vereffening? De wettelijke vereffening heeft als primair doel dat de schuldeisers van de nalatenschap op geordende wijze worden voldaan. Als er genoeg middelen zijn om de schuldeisers te voldoen, zijn de belangen van de schuldeisers gewaarborgd en blijven de maatregelen beperkt.
Beton geleidt stroom, en je voorkomt potentiaal verschillen door er een aardmat in te leggen. Je koppelt alle metalen dingen aan elkaar met een badkamerrail. Daarnaast koppel je je je rail aan je aarde in je centraaldoos.
Het aardnet is nodig voor potentiaalvereffening conform NEN 1010, dwz. de aardingsvoorzieningen zorgen ervoor dat alles in een badruimte dezelfde potentiaal heeft zodat er geen stroom kan gaan lopen. Daartoe wordt alles ook op één centraal aardpunt (CAP) in de badkamer samengebracht.
Deze blokken worden wel in de meterkast gebruikt, om vanaf de hoofdaarde de groepenkast van aarde te voorzien, en tevens de gas en waterleiding.