In Italië vind je dezelfde stopcontacten met twee ronde pinnen als in België (elektriciteit van 220 volt, 50 Hz). Sommige huurhuisjes of huurappartementen kunnen een stopcontact zonder aarding of een oud formaat met drie gaatjes onder elkaar hebben.
Op vakantie naar Italië: stekker meenemen
De stopcontacten in Italië hebben drie gaatjes en dus ook een stekker met drie pinnen. Deze stekkers vallen onder het type L en zijn geaard. Je platte Nederlandse stekkers kun je wel gebruiken in dit type stopcontact, maar je ronde stekkers helaas niet.
Heb ik een reisstekker nodig in Italië? Ja, als je in Nederland woont, heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten type L in Italië. De stekkers van je elektrische apparaten passen niet zonder.
Europese vasteland: (meestal) geen reisstekker nodig
De stopcontacten zijn allemaal van het type C, E, F of (in het geval van Zwitserland en Liechtenstein) H. Dat wil zeggen: met 2 ronde ingangen, horizontaal naast elkaar. De stekkers die wij in Nederland gebruiken, passen dus ook in deze stopcontacten.
In Nederland worden stekkers en stopcontacten van type C en type F gebruikt. De netpanning is 230 V met een frequentie van 50 Hz. Nee, je hebt geen reisstekker nodig in Nederland.
De EU-stekker is herkenbaar aan de twee ronde pinnen en wordt in de meeste Europese landen gebruikt. De Amerikaanse stekker daarentegen heeft twee platte of “V”-vormige pinnen en is de standaard in de Verenigde Staten en andere Noord-Amerikaanse landen.
Type G wordt onder andere gebruikt in het Verenigd koninkrijk, Ierland en Hong Kong. De stekker is geaard en heeft drie platte pinnen die in een driehoek gepositioneerd staan.
Stopcontact type C
Dit type is de meest voorkomende stekker ter wereld, het is de bekende platte Nederlandse eurostekker. Deze heeft twee ronde pinnen en zit bijvoorbeeld aan je telefoonadapter, oplader van je tablet of aan andere apparaten.
Over het algemeen heb je als Nederlander geen reisstekker nodig in Europa. Stopcontacten C, E en F worden namelijk het meeste gebruikt. Toch komt het sporadisch voor dat je wel een reisstekker nodig zult hebben, bijvoorbeeld wanneer je naar het Verenigd Koninkrijk gaat.
Een wereldstekker heb je nodig als je je elektrische apparaten wil gebruiken in het buitenland. Bij Blokker ben je hiervoor aan het juiste adres. Wij bieden zowel universele- als wereldstekkers aan die te gebruiken zijn in verschillende landen zoals Curaçao, Amerika, Schotland, Cuba, Aruba, Denemarken en India.
De meeste prijzen in Italië zijn vergelijkbaar met die in Nederland. Benzine en boodschappen zullen je dus ongeveer hetzelfde kosten als thuis. Maar er zijn ook een aantal dingen veel duurder, zoals medicijnen.
Drinkwater. Over het algemeen is het kraanwater in Italië van goede kwaliteit en kan het veilig worden gedronken. Bij twijfel, of als er bij een kraan een bordje met het opschrift Acqua non potabile (Geen drinkwater) is aangebracht, kan water uit flessen worden gebruikt, dat overal verkrijgbaar is.
Dit zijn dingen die je je kunt afvragen rond betalen in Italië. Gelukkig heb je hier geen speciale pas voor nodig. Hoewel je niet op alle plekken kunt pinnen, is jouw Nederlandse bankpas hier gewoon te gebruiken als betaalmiddel.
Stopcontact type B
Reisstekker type B komt onder andere voor in Midden- en Noord-Amerika, delen van Zuid-Amerika, Japan en Saoedi Arabië. Type B is verwant aan type A, het verschil is dat deze, naast de twee platte pinnen, een extra halfronde pin heeft en daardoor geaard is.
In Nederland wordt er gebruik gemaakt van twee typen stopcontacten en stekkers: type C en type F. Een type F stopcontact is geaard en wordt ook wel schuko genoemd. De type C stekkers zijn niet geaard en worden ook wel eurostekkers genoemd.
Stopcontact type A
Deze stekker heeft twee platte pinnen waar soms gaatjes inzitten. Je kunt je Nederlandse stekkers niet in deze stopcontacten steken. Met behulp van een reisstekker zet jij eenvoudig jouw Nederlandse stekker om naar een type A.
Kan ik een oplader alsmaar in het stopcontact laten zitten? Als er geen apparaat meer op is aangesloten, kun je de oplader beter loshalen.Als de oplader in het stopcontact blijft zitten, verbruikt hij nog steeds wat energie. Dit noemen we ook wel sluipverbruik.
In Nederland staat er 230 Volt op het stopcontact. Daar de stroomsterkte hier 16 Ampère is, betekent dit dat er een vermogen van 3680 Watt geleverd kan worden.
Stopcontact type E
Dit soort stopcontact wordt ook wel een Frans stopcontact genoemd. We vinden dit type stopcontact in landen zoals Tsjechië, Frankrijk, België, Slovenië en Polen. U hoeft zich dus geen zorgen te maken als u naar één van deze landen gaat, u heeft geen reisstekker of adapter nodig in deze landen.
Type G reisstekkers zijn te herkennen aan de drie langwerpige openingen, die zijn toegesneden op een stekker met drie pinnen. Deze reisstekkers zijn niet alleen in Groot-Brittannië te gebruiken, de landen: Ierland, Malta, Maleisië en Singapore hebben namelijk ook een type G stopcontact.
Ja, als je in Nederland woont, heb je een reisstekker nodig voor stopcontacten type G in Engeland.
Wat is de beste wereldstekker? Uit onze test is gebleken dat het product van TRVLMORE de beste wereldstekker is van 2023. De wereldstekker is namelijk geschikt voor de hele wereld; denk aan Amerika, Engeland en Zuid-Afrika.