Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken. Was het kledingstuk vervolgens zo heet mogelijk (volgens het wasetiket) met een fris ruikend wasmiddel. Zo ben je meteen van die zure azijngeur af.
Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid.
Dat kan komen omdat de kleding lang in een vochtige ruimte heeft gelegen, of gewoon omdat u vergeten bent de was uit de wasmachine te halen waardoor deze is gaan schimmelen. De schimmel op de kleding geeft natuurlijk een zeer onaangename lucht aan de kleding en helaas is dit niet zomaar uit te wassen.
Meeldauw en schimmel zijn vormen van schimmel die gemakkelijk op kleding kunnen voorkomen wanneer je per ongeluk vergeet de wasmachine meteen te legen of natte kleding voor langere tijd in een wasmand of op de grond achterlaat. Gelukkig is het niet erg moeilijk om schimmelvlekken te verwijderen.
De belangrijkste reden dat kleren beschimmeld raken is omdat ze nat worden en te lang nat blijven. Binnen een paar uur kunnen ze naar meeldauw gaan ruiken. En binnen 24 uur hebben ze al het begin van schimmelvorming. Kleding te lang nat in de machine laten liggen.
Een goed wasmiddel (zoals Robijn klein & krachtig) in combinatie met schoonmaakazijn om schimmel te verwijderen doet het vaak goed tegen muffe geurtjes en schimmel op kleding. Meng 200 ml schoonmaakazijn met een emmer water en laat het kledingstuk minstens een uur weken.
Tip: Je kunt azijn ook gebruiken om schimmelvlekken in de badkamer te voorkomen. Het is namelijk bekend dat azijn 82% van de schimmelsoorten doodt. Hierdoor is azijn een middel bij uitstek om schimmel in de badkamer te voorkomen.
Draai in de lege wasmachine een kookwas met de hoogste temperatuur (minimaal 90º graden), hier kun je ook azijn of een schep soda aan toevoegen. Controleer aan het eind of alle schimmel is verdwenen, herhaal anders deze stappen nogmaal.
Verder is er nog een 'tip uit grootmoederstijd', namelijk een emmer met een liter karnemelk, een kopje zout en azijn. Dompel de kleding hierin en laat het een nachtje weken. Daarna opnieuw in de wasmachine. Middeldorp heeft ook nog een tip voor het voorkomen van schimmel op kleding.
Voor het verwijderen van weervlekken uit kleding gebruikt u schoonmaakazijn. Vul een emmer voor de helft met water en voor de helft met de azijn en laat het kledingstuk hier voor een periode van ongeveer 2 uur in weken. Was vervolgens zoals u normaal zou doen. De weervlekken verdwijnen op deze manier eenvoudig.
Hier hebben wij het verlossende antwoord op: je kan de natte was best een nachtje in de wasmachine laten zitten. Als je het 's ochtends meteen in de droger gooit of uithangt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Laat de deur van de wasmachine wel dicht, anders gaat het stinken.
Over het algemeen kun je er vanuit gaan dat je de was maximaal 12 uur in de machine kunt laten zitten. Maar er zijn situaties dat je het er beter maar zo snel mogelijk uit kunt halen.
Er is geen 'houdbaarheidsdatum' voor het laten liggen van kleding in de wasmand. Houd er wel rekening mee dat schimmels en bacteriën zich thuis voelen in de wasmand. Als de ruimte vochtig is, bijvoorbeeld een badkamer, dan trekt het vocht ook gemakkelijk in de kleding. Bacteriën kunnen zich zo sneller verspreiden.
Azijn is een zuur dat de meeste schimmelsoorten meteen dood. Voor hardnekkige schimmels is dit echter lastig. Bleekwater heeft dezelfde functie en doodt ook schimmels. De dampen van bleekwater zijn echter gevaarlijk als je ze inhaleert en het bleekwater tast bepaalde materialen aan.
Schimmels houden niet van frisse lucht, maar wel van vochtige plekken. Check daarom of je voldoende lucht tegen vochtproblemen. Oudere huizen hebben meestal alleen natuurlijke ventilatie en huizen vanaf 1975 vaak mechanische ventilatie.
Schimmels zijn slecht voor je gezondheid. De schimmelsporen kunnen bij inademing allergische reacties veroorzaken en leiden tot allerlei problemen met de luchtwegen. Maar niet alleen de schimmelsporen zijn ongezond, een vochtige slaapkamer is überhaupt ongezond om dagelijks in te verblijven.
Maar wat dan wel te doen om schimmel op een handdoek weg te krijgen? Om schimmel op handdoeken te verwijderen stip je elk vlekje eerst aan met een wattenstokje gedrenkt in brandspiritus. Pas als dit gedaan is, stop je de handdoeken in de wasmachine en kan men erop aan dat de schimmel verdwenen is na de wasbeurt.
Verspreid een kopje rijst over een kommetje en span daar, eventueel met een elastiekje, een stukje stof overheen. Zet het vervolgens in je kledingkast en je was ruikt voortaan een stuk frisser én zal minder vochtig zijn.
Hoe je dit doet? Giet een flinke scheut azijn in de wasmiddellade en draai een kookwas. Door de hoge temperatuur in combinatie met azijn lossen vet, vuil en kalk snel op. Voilá, je wasmachine is weer blinkend schoon.
Azijn verwijdert kalk en doodt schimmels en bacteriën. Bovendien maakt azijn het water zachter, waardoor de reinigende werking nog beter tot zijn recht komt in de wasmachine. Omdat schoonmaakazijn niet giftig is kun je het prima gebruiken bij het wassen van je kleding en voor beddengoed wassen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Heb je last van nare geurtjes in de wasmachine? Doe dan een schepje baking soda in het wasmiddelenbakje. De soda neutraliseert namelijk geurtjes in de wasmachine. Zowel schoonmaakazijn als baking soda zijn milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen en niet duur in de aanschaf.
De werking van alcohol heeft beperkingen
Het is niet werkzaam tegen bacteriesporen noch tegen schimmelsporen. Sporen van bacteriën zijn bijzonder lastig te elimineren. Zelfs bij sterilisatie in een droge autoclaaf met temperaturen boven 132 C gedurende 10 minuten kunnen heel soms bacteriesporen overleven.
Vaporub is een zalf die je rondom de kalknagel kan smeren. De werkzame stoffen van de zalf komen pas tot werking op het moment dat ze in aanraking komen met lichaamswarmte. De werkzame stof Thymol zorgt ervoor dat de nagel ontsmet en bacterievrij gemaakt wordt.
Bij de meeste mensen staat daar een fles chloor; een middeltje dat heel goed werkt tegen schimmel. Doe de chloor op een schuursponsje en ga daarmee over het beschimmelde oppervlakte, waarna de schimmel hopelijk oplost. Ook een mengsel van soda en water doet wonderen, net als bleekwater.