Binnen natte kleren ophangen om het te laten drogen, is slecht voor onze gezondheid. Vooral mensen die astma of hooikoorts hebben lopen gevaar. Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt.
De oplossing is om het wasgoed beter te verdelen. Leg daarvoor bijvoorbeeld een natte handdoek aan de andere in de trommel om ervoor te zorgen dat de wastrommel in balans is. Ook bij een te volle wastrommel met zwaar wasgoed zoals grote handdoeken kan de wasmachinetrommel uit balans raken en gaan bonken.
Soms moet je de was dus binnen of buiten ophangen. Maar wist je dat je de was beter niet in huis kunt ophangen? Uit een onderzoek van The Asthma Society of Ireland blijkt dat de was drogen ín huis niet zo goed is voor je gezondheid. In de zomer en lente is het ideaal om je was buiten op te hangen.
Indien niet met voldoende snelheid wordt gecentrifugeerd, kan de was te nat blijven, hiervoor zijn diverse mogelijke oorzaken, een eenvoudig te controleren oorzaak is of er te zwaar beladen is geweest. Een andere mogelijke oorzaak is een versleten aandrijfriem.
Als het 's avonds afkoelt wil die warme lucht het vocht ergens aan kwijt. Daardoor ontstaat vaak condens op tuinstoelen en gras, maar jouw was zal dat vocht ook heel goed gaan absorberen. Hang je het druipnat op, dan zal het de volgende ochtend een stuk droger zijn dan toen je het ophing.
"In principe is regenwater het schoonste water wat we hebben. Het is water wat verdampt op zee en door de lucht in wolken over het land komt", legt Buntsma uit. Het water kan wel vervuilende stoffen opnemen. Zo hebben we het een aantal jaren geleden gehad over zure regen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Wanneer je wasgoed niet droog uit de wasmachine komt na het centrifugeren, is er sprake van een disbalans in het apparaat. Hierdoor wordt het toerental automatisch gereduceerd, waardoor er minder water wordt weggepompt. Stop altijd groot en klein wasgoed door elkaar in de trommel om een betere verdeling te krijgen.
Maakt je wasmachine tijdens het centrifugeren een gierend geluid? Dan zijn waarschijnlijk de kogellagers versleten. Je kunt dit testen door wanneer de wasmachine leeg is de trommel met de hand rond te draaien. Als dit niet soepel gaat, kun je het beste de lagers laten vervangen.
Wasmachine maakt lawaai
Verdeel de was opnieuw en start het programma. Als er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine ook uit balans raken tijdens het centrifugeren. Hoor je een ratelend geluid? Dan zit er mogelijk een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip.
Hoe ontstaat stank in de wasmachine
Een stinkende wasmachine wordt veroorzaakt door vetluis. Vetluis is een zeepbacterie die gedijt in een warme, vochtige omgeving. Vetluis geeft een muffe, zure geur en kan grijze of bruine vlekken geven op je net gewassen wasgoed.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Foutmelding: centrifuge uit evenwicht
Deze melding komt voor als je de wasmachine te zwaar hebt beladen. Het is dus zaak om het programma tijdelijk te stoppen en wasgoed uit de trommel te verwijderen. In bijna alle gevallen zal de wasmachine daarna het programma kunnen hervatten.
7. Gij zult natte kleren (per ongeluk natgeplaste broeken, vieze voetbalkleren, vochtige handdoeken en dito zwembroeken) eerst te drogen hangen en NOOIT nat in de wasmand gooien. Dan gaat de boel namelijk stinken en dat willen we niet.
Goed centrifugeren van het wasgoed voor het de droger ingaat, verkort de droogtijd en scheelt dus energie. Een extra hoog toerental hierbij is niet nodig, zie ook de volgende tip. Het toerental van een wasmachine kan variëren van 800 tot 2000 per minuut. Het meest gangbaar zijn 1200, 1400 en 1600 toeren.
Oorzaak: wasmachine bonkend geluid bij centrifugeren
Als een onderdeel dan versleten is en 'beweegt' heeft, kan het er ook voor zorgen dat de wasmachine van zijn plaats schuift of dat irritante bonkend geluid teweegbrengen. Ook defecte lagers, defecte schokbrekers of een defecte vering kan hieraan ten grondslag liggen.
Als de lagers van de wasmachine defect zijn zal de wasmachine een harder geluid maken dan de wasmachine voor heen deed. In het begin stadium van kapotte wasmachine lagers zal er een zacht gerommel te horen zijn die snel zal Toenemen tot een luider Krijsend geluid.
De wasmachine kan trillen of schudden tijdens het draaien als het wasgoed in de trommel ongelijkmatig verdeeld is. Vaak zijn absorberende items, zoals vloerkleden en dekens, de oorzaak.
Een belangrijk ander kwaliteitskenmerk van een handdoek is het gewicht. Een gemiddelde Nederlandse handdoek weegt rond de 350 gram per vierkante meter, of te wel grams per square meter (GSM).
Het wasgoed moet aan het einde van elke cyclus koud uit de trommel van de wasmachine komen, omdat het wordt gespoeld in koud water. Als het wasgoed erg heet is aan het einde van een cyclus, betekent dit dat de kleding in heet water werd gespoeld.
Een wasmachine die niet centrifugeert is het meest voorkomende probleem. Gelukkig is het probleem vaak makkelijk zelf op te lossen door het pomp filter te reinigen. Het probleem kan ook veroorzaakt worden doordat de trommel niet meer draait of de wasmachine het water niet meer afpompt.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Laat je kleding niet drogen in de woon- of slaapkamer
Als jij je was binnen moet laten drogen, dan is het verstandig om voorzorgmaatregelen te treffen tegen allergische reacties, meeldauw en andere schimmels. Probeer de was niet op plaatsen te laten drogen waar je veel tijd doorbrengt, zoals de woon- en slaapkamer.