Wastobbe met onderbroken streepje: Een wastobbe met een onderbroken streepje is het symbool voor het wolwasprogramma, dat mag op maximaal 30 of 40 graden. Dit symbool staat in wollen kleding en kleding die deels uit wol bestaat.
Wol en zijde wordt veel met de hand gewassen, maar met het Wol/Zijde wasprogramma kan je vrijwel alle wollen, zijden en andere kledingstukken met het handwas-symbool wassen in de wasmachine. Het Wol/Zijde wasprogramma is in te stellen tot 40°C en heeft een centrifugeersnelheid van 400 tot 1200 rotaties per minuut.
Als je het goed doet is het wassen niet slecht voor wollen kleding en ook is het wassen van een wollen trui niet moeilijk. Ons wasvoorschrift is als volgt: Was je trui op het wolwasprogramma van je wasmachine op 30 graden en zorg dat de centrifuge niet hoger staat dan 600 toeren. Gebruik een (beetje) wolwasmiddel.
Wasmiddelen voor de fijne was zijn milder voor de was en bevatten geen bleekmiddel.Een Wolwasmiddel schuimt veel meer zodat de was minder tegen elkaar wrijft en daardoor ook niet beschadigt. Ook is wolwasmiddel pH-neutraal en bevat geen enzymen. Die kunnen namelijk natuurlijke vezels van de wol aantasten.
De tekens of symbolen die op het waslabel staan hebben allemaal een andere betekenis. Vaak zie je een cirkel, driehoek, vierkant, strijkijzer en wasteil staan. Deze symbolen vertegenwoordigen de vijf categorieën: wassen, bleken, drogen, strijken en chemisch reinigen/stomerij.
Ieder kledingstuk heeft een etiket met wassymbolen, ook wel wastekens genoemd. Deze wassymbolen leggen uit wat de was- en verzorginstructies zijn voor de textielsoort waarmee het kledingstuk is geproduceerd.
Het getal dat op dit waslabel staat geeft aan op welke temperatuur jij deze kleding moet wassen. De temperatuur kan 30, 40, 60 of zelfs 95 graden Celsius zijn. Fijne kleding en delicate stoffen hebben een speciaal programma nodig voor de fijne was.
Voor items gemaakt van zijde en katoen kies je best voor het koude handwasprogramma van je wasmachine. Kledingstukken van wol en kasjmier was je daarentegen beter op het wolprogramma omdat het koude water van de handwasstand de vezels doet schrikken waardoor het kledingstuk kan krimpen.
Fijne was. De fijne was bestaat uit textielsoorten die een delicate verzorging nodig hebben, zoals wol en zijde. Vaak heeft je wasmachine specifieke wasprogramma's zoals 'wol' of 'fijne was'.
Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Ja, je mag wol wassen. Er zit niet voor niets een wolwas-programma op sommige wasmachines. We raden je aan om een wollen trui alleen te wassen als dat echt niet anders kan. Als even luchten voldoende is heeft dat nadrukkelijk de voorkeur.
Bij het wassen van je wollen trui op het wolwasprogramma is het belangrijk goed te checken of de centrifuge stand laag staat.Die mag niet hoger staan dan 600 toeren. Van een te hoog toerental krimpt een wollen trui.
Vanwege zijn vuil- en geurafstotende eigenschappen, hoef je wol niet vaak te wassen. In de meeste gevallen is grondig luchten in de buitenlucht of een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in de badkamer, terwijl je onder de douche staat) toereikend.
Normaal gesproken was je met dit programma tot een maximale temperatuur van 60 graden en is het vooral geschikt voor bloesjes en overhemden die gemaakt zijn van synthetische vezels. Als je de kledingstukken na het wassen niet al te kreukelig wilt hebben, moet je de wastrommel slechts half vullen met wasgoed.
De productie van wol
De schapenwol wordt gewassen in een reeks alkalische baden met water, zeep en natrimumcarbonaat, of een soortgelijk loogzout. Door het wassen worden zand, vuil en vet verwijderd. De schapenwol wordt gekaard.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Wol krimpt bij grote temperatuurverschillen. Daarna liever niet centrifugeren en niet uitwringen; voorzichtig uitknijpen is voldoende.
Gewoon wasmiddel is te agressief voor wol. In de meeste regulieren wasmiddelen zit bleek. Wolvezels gaan stuk van bleek.
Wol met de hand wassen
Als het kledingstuk extreem vies is kun je lauwwarm water gebruiken. Was je wollen kleding altijd met wasmiddel dat special voor wolwas is.
Vul een emmer of wasbak met handwarm water en een mild wasmiddel of shampoo.Let erop dat je wasmiddel geschikt is voor wol. Speciaal wolwasmiddel of wol- en fijnwasmiddel is volop verkrijgbaar. Het beste wolwasmiddel is eigenlijk helemaal geen wasmiddel.
Vaak staan er wasmachine tekens in het bakje: Romeins cijfer I voor voorwas, II voor hoofdwas en een bloemetje, zonnetje of sterretje voor wasverzachter.
Wassymbool: Wassen
Als het symbool aangeeft dat het wasgoed in de wasmachine gewassen kan worden, staat er vaak in het icoontje op welke temperatuur het artikel gewassen kan worden. Zo is er maar één wassymbool nodig voor het aangeven van het wasprogramma en de temperatuur.