Op welke plek de was drogen in huis? Heb je geluk, gebruik dan een logeerkamer, de overloop op zolder of een ongebruikte kamer voor je droogrek. Zorg dat de ruimte genoeg geventileerd is zodat het vocht niet blijft hangen. Open een raampje en sluit de deur zodat de lucht kan circuleren.
Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Wil je je was snel drogen of heb je geen (buiten)ruimte om de was op te hangen, dan is een wasdroger een goede optie. Zeker als je kinderen hebt en veel wassen achter elkaar wilt draaien, is het fijn om de kleding snel weer in de kast te kunnen leggen.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Warmtelamp vreet stroom en je zal ook luchtstroming moeten hebben... zoals ook al door een ander genoemd, gebruik een ventilator. Doe ik ook en de was is er veel sneller droog door. Als ik natte was vroeg in de avond ophang en er de ventilator op zet dan is deze voor het werk (ik sta 5 uur op) al droog.
Toegegeven, het gebeurt bij mij wel eens per ongeluk, als ik vergeet de was af te halen…. Maar in principe is er niets mis met de was 's nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur 's nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Leg je was niet op de verwarming
Het antwoord is simpel: de kans op schimmelvorming is veel groter als je de vochtige was op de verwarming legt. Het gebruik van de verwarming zorgt namelijk voor meer vocht en dus meer kans op schimmelvorming.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
De zon dood niet alleen bacteriën, maar kan er ook voor zorgen dat je witte was weer echt wit wordt. De zon bleekt vlekken in je kleding namelijk weg. Pas wel op met gekleurde was, deze kan hierdoor gaan verkleuren. Om dit tegen te gaan kun je gekleurde was dan ook beter binnenste buiten laten drogen.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
Hang je kleren indien mogelijk aan de waslijn of gebruik een droogrek. Een waslijn is meestal de snelste manier om je kleding te drogen, maar is niet altijd praktisch. Zorg ervoor dat je elk kledingstuk apart ophangt zodat het de ruimte heeft om snel te drogen en de lucht er goed omheen kan stromen.
Maak de droger schoon
En vooral de pluisfilter en de condensor. Tijdens het drogen ontstaat veel pluis, waarvan het meeste wordt opgevangen in de pluisfilter. Is deze verzadigd, dan kan de warme lucht niet meer goed uit te trommel, waardoor de vochtigheid hoog blijft en jouw kleding minder goed droogt.
Het is gelukkig iets minder warm vandaag na de hittegolf, maar de komende weken blijft het zomers weer. Heerlijk. Mocht je toch wat minder goed slapen met die warmte: hang voortaan je natte was te drogen in je slaapkamer. Dit zorgt namelijk voor wat extra koelte in je kamer, waardoor de temperatuur wat zakt.
Drooglijnen zijn een goede manier om je wasgoed te drogen op een traditionele manier. Deze kun je in de lengte ophangen en zijn hierdoor ideaal voor in je tuin, terras of balkon, hierdoor worden je kleren gedroogd door een frisse buitenlucht.
Geventileerde kasten trekken externe lucht aan welke daarna verwarmd wordt. De lucht stroomt door de kast en het natte wasgoed en vervolgens wordt de vochtige lucht via het afvoerkanaal uit de kast geblazen. Dit proces wordt herhaald totdat het wasgoed droog is.
Droog uw was liever niet binnenshuis. Als het niet anders kan, doe het dan in een aparte ruimte, met het raam open en de verwarming zo laag mogelijk. Is ook dat niet mogelijk, ventileer de kamer dan zeer goed na het drogen. Droog de was zeker niet in de slaap- of woonkamer.