Ongeveer 2000 jaar geleden veroverden de Romeinen uit Italië een groot deel van wat nu Nederland is. De rivier de Rijn was de grens van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk. Deze grens liep van oost naar west en deelde het gebied dat we nu Nederland noemen precies in tweeën.
De Romeinen brachten veel spullen naar ons land die we hier nog niet kenden. Perziken, druiven en kippen bijvoorbeeld. Maar ook spiegels, messen, lepels en glas. En wat ook nieuw was: geld!
Tot 476 na Christus heersten de Romeinen over een groot deel van Europa en Noord-Afrika. Daarna werden ze door allerlei volken aangevallen en waren ze niet sterk genoeg meer om te winnen. Maar hun uitvindingen zijn nog steeds overal in gebruik: centrale verwarming, waterleidingbuizen, riool, dakpannen en nog veel meer.
Nijmegen is met afstand de belangrijkste locatie van Romeins Nederland. Hier begon de Romeinse tijd van Nederland met de komst van twee legioenen in 19 BCE. Ook bouwden de Romeinen hier de eerste, oudste en grootste stad van Nederland, Ulpia Noviomagus.
Een jaar eerder was in Rome keizer Nero gewelddadig aan zijn einde gekomen, en er woedden hevige twisten over zijn opvolging. De Romeinen riepen daarom een deel van hun troepen weg uit het noorden van hun rijk om in Italië zelf orde op zaken te stellen. Ook Nijmegen bleef slecht beschermd achter.
Ongeveer 2000 jaar geleden veroverden de Romeinen uit Italië een groot deel van wat nu Nederland is. De rivier de Rijn was de grens van het Nederlandse deel van het Romeinse Rijk. Deze grens liep van oost naar west en deelde het gebied dat we nu Nederland noemen precies in tweeën.
Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden
Deze krijgt de naam Bataafse Republiek (1795-1806). Onder Lodewijk Napoleon werd Nederland voor het eerst een Koninkrijk, het Koninkrijk Holland. Dit duurde slechts vier jaar (1806-1810). In 1813 herwon Nederland zijn onafhankelijkheid.
Beek bleek enkele jaren geleden het oudste dorp van Nederland te zijn. Uit onderzoek van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten kwam naar voren dat Beek al ruim 7.000 jaar bewoond is.
Nijmegen is de oudste stad van Nederland. Al rond het begin van onze jaartelling werd Nijmegen dankzij de gunstige ligging een belangrijke uitvalsbasis voor het Romeinse leger. Rond het jaar 100 na Chr.
In tegenstelling tot Romeinen die waren gericht op internationale handel en steden, waren Germanen en Kelten vooral gericht op de landbouw en op kleinschalige handel. Elke stam had zijn eigen relatie met de Romeinse overheersers. Sommige stammen werden bondgenoten, andere stammen juist onverzoenlijke vijanden.
Onder en boven de grens
De volken die in het noorden en in de limesstreek wonen, zoals de Friezen, Bataven en Cananefaten, staan zeker niet allen op vijandige voet met de Romeinen. De Friezen helpen de Romeinen regelmatig en betalen belasting in de vorm van dierenhuiden.
Door het oorlogsgeweld raakten grote gebieden ontvolkt. In het overwonnen deel van Nederland legden de Romeinen legerkampen en een vlootbasis aan om van daaruit Germanië te veroveren, ruwweg het gebied ten noorden van de Donau en oostelijk en noordelijk van de Rijn.
De Lage Landen worden dan bewoond door drie Germaanse volken, de Friezen in het westen en noorden, Franken in het zuiden en de Saksen in het oosten. De Franken ontwikkelen zich tot het dominantste volk.
Castra Vetera (Latijn letterlijk: "het oude kamp"), ook kortweg Vetera genoemd, was een Romeins legerkamp (castra) in de Romeinse provincie Neder-Germanië (Germania Inferior). Castra Vetera was een belangrijke legerplaats in de limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk langs de Rijn.
Zo werkt de app
Het Oost-Romeinse Rijk wordt ook het Byzantijnse Rijk genoemd, een verwijzing naar deze stad. Zij zagen zichzelf echter als 'de Romeinen' en bleven het Romeinse Rijk voortzetten tot het jaar 1453 waarin het Romeinse Rijk definitief ten einde kwam toen zij werden verslagen door de Ottomanen.
Door de eeuwen heen veroverden de Romeinse soldaten steeds meer gebieden. Eerst werd Italië veroverd, later heel het gebied rond de Middellandse zee. Uiteindelijk veroverden ze ook onder andere Egypte, Engeland en een deel van Nederland.
Het kleine plaatsje Staverden, vlakbij Ermelo, ligt daar. Het bestaat eigenlijk enkel uit een kasteel, maar enkele huizen uit de buurt worden ook meegeteld in het buurtschap. Met in totaal dertig inwoners én stadsrechten is het de kleinste plaats van Nederland, en zelfs van de Benelux.
#1 De veelzijdige stad Amsterdam
De stad Amsterdam is altijd in beweging en behoort zeker tot de mooiste steden van Nederland. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer opnieuw. In Amsterdam zijn er ontzettend veel musea te bezoeken.
San Marino zou in het jaar 301 gesticht zijn door de heilige Marinus, een monnik en steenhouwer die probeerde te ontkomen aan de christenvervolgingen van keizer Diocletianus en daarmee de oudste nog bestaande republiek ter wereld zijn.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
Wist je dat… De Romeinen hun doortocht door de Maas 'Trajectum ad Mosam' noemden? Later is daar de naam Maastricht van afgeleid.
1. Amsterdam, 873.338 inwoners. Amsterdam is de grootste stad van Nederland.
Wist jij dat veel Nederlanders afstammelingen zijn van de Germanen? Ook de Friezen, Bataven en Cananefaten waren afstammelingen van de Germanen. Tweeduizend jaar geleden woonde het volk van de Germanen al in Noord-Europa. Ook in het gebied dat nu Nederland is.
Zie Taalfamilie en Taalverwantschap voor de hoofdartikelen over dit onderwerp. Nederlands is een West-Germaanse taal en is daarmee nauw verwant aan onder meer het Engels en het Duits.