Een droger kan oververhit raken als hij zijn warmte niet kwijt kan en die oververhitting kan een oorzaak zijn van brand. Oververhitting kan bijvoorbeeld ontstaan als de filters van de droger verstopt zijn, als de afvoerslang verstopt is of als de afvoer voor warme lucht geblokkeerd is.
De temperatuur in de trommel tijdens het drogen is geheel afhankelijk van het droogprogramma dat je hebt geselecteerd. Bij condensdrogers en luchtafvoerdrogers kan de temperatuur oplopen tot wel 75 graden. Bij een warmtepompdroger wordt de lucht echter niet warmer dan 35 graden.
Opgehoopt stof kan in combinatie met gloeiende verwarmingselementen, vonkende contacten of een defecte motor namelijk zo vlam vatten. Daarnaast kunnen stofdeeltjes ervoor zorgen dat de ventilatoren verstopt raken waardoor de wasdroger oververhit raakt en in brand vliegt.
Waneer de wasdroger naar brand ruikt is er vaak een probleem met oververhitting. Dit kan verschillende oorzaken hebben, meestal zitten de luchtkanalen verstopt met pluis en stofresten. Hierdoor ontstaat er een verminderde luchtstroom waardoor de temperatuur te hoog wordt.
AMSTERDAM Mensen die na april 2014 een wasdroger hebben gekocht van het merk Hotpoint-Ariston of Indesit moeten het apparaat laten controleren. Die kunnen namelijk gevaarlijk zijn vanwege kans op brand.
In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij. Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet.
Wasmachines en vaatwassers kunnen in brand vliegen door kortsluiting, omdat er teveel stof inzit, ze overbelast of te oud zijn. Installeer daarom een fireblocker aan de binnenkant van droger of wasmachine. Dit apparaatje geeft bij brand automatisch een blusmiddel af, waardoor het vuur dooft.
In een droger ontstaat gemakkelijk brand als zich in de machine veel stof ophoopt. De combinatie van hete lucht, vocht en stof kan gemakkelijk leiden tot oververhitting of kortsluiting. Zorg er daarom voor dat de machine zoveel mogelijk stofvrij blijft.
Na het wassen kan je kleding wel fris ruiken, maar als het binnen hangt te drogen kan het met een nare geur opdrogen. Dit komt doordat het klam en vochtig is binnen, vooral in de zomermaanden. Hierdoor droogt de was ook klam op. Probeer, voornamelijk 's zomers, de was buiten te laten drogen.
Bij normale condensdrogers kun je de condensor uit de droger halen en hem schoonmaken met de douchekop. Bij een warmtepompdroger kan dat meestal niet. Zuig dan de condensor en het ventilatierooster van de condensor met de stofzuiger schoon voor een goede luchtcirculatie.
De deur uit gaan met jouw wasmachine of droger aan is dan ook geen goed idee. Het advies van Brandweer Nederland is als volgt: zorg er altijd voor dat je thuis én wakker bent als één van deze apparaten aanstaat, zodat je een eventuele brand vroegtijdig kunt ontdekken. En zorg voor een werkende rookmelder.
Hoe vaak je de droger moet schoonmaken is vooral afhankelijk van het gebruik. Als de wasdroger bijna nooit wordt gebruikt hoef je deze minder vaak schoon te maken. Bijna normaal gebruik is minimaal eens per maand schoonmaken goed.
Het filter reinig je altijd na iedere droogbeurt. Haal het filter uit de wasdroger en verwijder de grote stofdelen. Gebruik één keer per maand een stofzuiger om het filter en de ruimte waarin je het filter plaatst volledig schoon te krijgen.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Wasgoed slijt sneller in de droger
Wasgoed zoals handdoeken en beddengoed kun je met een gerust hart - zo vaak als je wil - in de droger stoppen. Zowel de wasmachine als de wasdroger draaien met veel toeren het wasgoed rond, dus daar zit geen verschil in. Sommige stoffen slijten extra snel, raken uit vorm of krimpen.
Extra droog is voor dikker wasgoed. Bij strijkdroog is het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk strijkt. Katoen kastdroog is het 'standaard' programma dat je het vaakst zult gebruiken. Voor beddengoed is de stand 'extra droog' of 'kastdroog extra' geschikt.
Houd je ruimte 'warm' tijdens de het drogen van de was. Dat betekent niet dat je de verwarming direct vol open moet draaien, maar wel dat het raam beter dicht kan blijven. Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten.
Hoe langer we op lage temperaturen wassen, hoe meer de wasmachine gaat stinken. Dit wordt ook wel vetluis genoemd. Soms kun je zelfs een dikke grijze vetachtige afzetting zien in de wasmachine. Dit vetluis zorgt ervoor dat de was die net schoon uit de wasmachine komt gewoonweg stinkt.
Maar als je de was binnen droogt is het aan te raden om ruimte te laten tussen de kledingstukken. En hang spijkerbroeken onderste boven op en doe dit ook met shirts met een capuchon. Anders zijn de de volgende dag nog niet helemaal droog en dat kan dan weer gaan stinken. Zorg dus dat alles goed uit elkaar hangt.
Hoe een brand kan ontstaan
Meerdere droogcycli vlak na elkaar doen kan in theorie ook tot oververhitting leiden en het risico op brand verhogen. Dat risico is lager bij warmtepompdrogers, omdat die op lagere temperatuur werken dan klassieke droogkasten.
Terwijl de risico's eigenlijk alleen maar zijn toegenomen, geeft de gemiddelde MKB'er vreemd genoeg brandpreventie niet altijd de hoogste prioriteit. Uit kostenoverweging, maar ook vanuit gemakzucht.
Het maximale vulgewicht varieert bij wasdrogers tussen de 7 en de 10 kilo. Het is belangrijk om een wasdroger te kiezen met een trommelinhoud die bij de vulcapaciteit van je wasmachine past. Wanneer de wasdroger een lager vulgewicht heeft dan je wasmachine, kun je niet al het vochtige wasgoed in één keer drogen.
De kans dat een huishouden in Nederland dit jaar thuis een brand meemaakt is 1 op 65. Reden voor de Brandweer en de Brandwonden Stichting om Nederlanders brandpreventie- en vluchttips te geven.
Let op. Het wordt niet aangeraden droogproces stoppen tijdens werking. Als er geen dringende redenen zijn om dit te doen, wordt aanbevolen het droogproces te laten doorgaan totdat deze is voltooid. Om het droogproces te stoppen voordat de cyclus is voltooid, druk je op de aan/uit-schakelaar om de droger uit te zetten.
Hou er rekening mee dat een droger de omgeving ontzettend opwarmt. Die warmte moet wel ergens heen. In een kast kan dat niet.