Normaalgesproken gebruikt u vloerverwarming om uw woning te verwarmen – de naam zegt het al. Het warme water dat door de leidingen van uw watergedragen vloerverwarmingssysteem gaat, zorgt normaal voor een aangename verwarming. In de zomer kunt u er echter voor kiezen om koud water door de leidingen te laten lopen.
In de zomer kun je de vloerverwarming helemaal uitzetten. Maar het kan financieel interessanter zijn om de temperatuur op een bepaald minimum te houden. Houdt hiervoor 16 graden aan. Zo blijft de temperatuur constant.
Om een optimaal rendement uit uw vloerverwarming te halen, is goede isolatie van groot belang. Er kan dan geen warmte 'weglekken' en alle warmte die de vloerverwarmingsbuizen bereikt, gaat naar de plaats waar die heen moet: de ruimte boven de buizen. Zo gaat er geen energie verloren aan het verwarmen van de ondervloer.
Aangezien elektrische vloerverwarming snel opwarmt kan deze wel worden uitgeschakeld. Maar ook dit kost energie wanneer u van een koude ruimte naar een warme ruimte wilt gaan. In het geval van vloerverwarming op water adviseren wij om de vloerverwarming te verlagen in plaats van uit te schakelen.
Twee graden lager als je Lage Temperatuur Verwarming of vloerverwarming hebt. Als je Lage Temperatuur Verwarming (LTV) of vloerverwarming hebt, duurt het langer om je huis 's morgens weer op te warmen. Daarom kun je de verwarming 's nachts beter maar twee graden lager zetten en zeker geen vijf graden.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Koelen met vloerverwarming is alleen mogelijk als je die combineert met een omkeerbare warmtepomp. Dat is een warmtepomp die het water in het circuit van je vloerverwarming zowel kan verwarmen als koelen. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij de keuze van een warmtepomp.
Ten opzichte van een verwarmingssysteem met radiatoren is vloerverwarming 10 tot 15 procent zuiniger. Gelijkmatige warmte: met vloerverwarming kun je je kamer veel gelijkmatiger verwarmen dan wanneer je dit met radiatoren doet.
De kosten van de aanschaf en installatie zijn een van de grootste nadelen van vloerverwarming. Deze zijn een stuk hoger dan bij de aanleg van radiatoren. Daarnaast is het bij een bestaand huis niet makkelijk om vloerverwarming aan te leggen.
Hoe lager de watertemperatuur van je cv-ketel hoe minder gas je gebruikt. Hoe lager je de watertemperatuur van je cv-ketel instelt, hoe minder gas de ketel gaat gebruiken. Zeker in het geval van vloerverwarming kan de temperatuur meestal flink omlaag omdat de vloer slechts water van lage temperatuur nodig heeft.
Vloerverwarming in de nacht uit of aan? Het wordt aangeraden om de vloerverwarming in de nacht niet volledig uit te zetten. Het is beter om de vloerverwarming op een lager niveau in te stellen; hierbij wordt 18 graden aangeraden.
Rekenvoorbeeld: verbruik van elektrische vloerverwarming met een CV-ketel op gas. Huidig gasverbruik 2500m³, van dit verbruik zal ongeveer 2000m³ voor verwarming zijn. Indien we overschakelen op elektrisch verwarmen zal het verbruik dus liggen tussen (2000 x 4,48) en (2000 x 8,96) of tussen 8.960Kwh en 17.920Kwh.
Balans tussen comfort en energiebesparing
Daarnaast is de kans groot dat u het koud krijgt, terwijl de vloerverwarming aan het opwarmen is en u dan de thermostaat hoger zet dan normaal. Dit kost uiteindelijk meer energie. Oftewel: het is vooral aan u om de balans te vinden tussen energiebesparing en wooncomfort.
Bij gemiddeld winterweer (Tussen 2°C en 7°C) verbruik je ongeveer 0,045 tot 0,06 kWh per m². Bij koud winterweer (van -3°C tot 2°C) verbruik je 0,075 en 0,09 kWh per m². Ten slotte is er ook nog erg koud winterweer waar je 0,09 en 0,12 kWh per m² zal verbruiken.
Koelen met vloerverwarming: hoe werkt het? Bij vloerkoeling spreken we over een “hoge watertemperatuurkoeling”. Je stuurt water met een temperatuur net boven het dauwpunt door de buizen, anders veroorzaak je massale condensatie op je vloer en dat wil je niet. Rond dat dauwpunt heb je geen last van condensatie.
Vloerkoeling werkt met hetzelfde systeem als vloerverwarming. Het verschil is de temperatuur van het water. Bij vloerwarming is dat rond de 35 graden Celsius, bij vloerkoeling loopt water van minimaal 17 graden door de buizen in de vloer. Deze 17 graden is minimaal om condens op uw vloer te voorkomen.
In de zomermaanden kun je hem bijvoorbeeld instellen rond de 15 graden. Deze temperatuur is onder andere aan te raden wanneer het kan tochten in huis. Over het algemeen kun je in de zomer de thermostaat instellen rond de 16 of 17 graden.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Na het plaatsen van de vloertegels moet u wel rekening houden met een periode van ongeveer 4 weken waarin u uw vloerverwarming niet mag gebruiken. De dekvloer moet eerst goed uitharden. Hierna kunt u water van 20°C gebruiken en de temperatuur geleidelijk aan (binnen 4 weken) naar 40°C brengen.
Sommige installateurs geven 55 graden als maximum watertemperatuur. Wij adviseren echter een maximum van 45 graden aan te houden. Dit omdat 55 graden een verhoogd risico geeft op scheuren van de vloer en onthechting van tegellijm.
Dat hangt van het toegepaste systeem af en de moeilijkheidsgraad, maar gemiddeld genomen is men één dag bezig om vloerverwarming aan te leggen.