Een droogmolen is de uitkomst! Een opklapbare droogmolen van aluminium is licht en je kunt het makkelijk in de schuur, garage of bijkeuken bewaren. Om het te gebruiken, klap je het uit en plaats je het in de grond. De molen kan draaien, dus je kunt op één plek blijven staan, wanneer je de was ophangt.
In de zomer droogt je was vaak sneller wanneer het buiten hangt dan in de wasdroger. Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn.
Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was 's ochtends al klaar is.
De zon droogt je wasgoed extra snel, maar het kan er wel voor zorgen dat je wasgoed sneller lelijk wordt. De zon kan je kleding verkleuren en het maakt de vezels zwakker. Hang je was zo glad mogelijk op om kreukels te verminderen.
Buiten drogen is niet alleen een stuk gezonder. Het is ook beter voor de was. Wasgoed dat je buiten te drogen hangt, ruikt in het algemeen frisser dan wasgoed uit de droogtrommel. Bovendien zorgt de wind ervoor dat kreuken weinig kans krijgen.
Maar in principe is er niets mis met de was 's nachts buiten laten hangen. Wel zal de temperatuur 's nachts lager zijn en is er geen zon, maar in principe kan de was nog steeds drogen!
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Handdoeken die je zonder wasverzachter wast en aan de lucht laat drogen, worden vaak hard. Dit tot grote ergernis van velen. Onderzoekers hebben nu eindelijk een verklaring voor dit vervelende verschijnsel: er wordt een dun laagje water door het oppervlak van de handdoek opgenomen.
Uv-licht en ozon
De zon versnelt dat proces als de handdoeken nog nat zijn. En ook de ozon in de lucht kan eraan bijdragen. Alle scheikundige informatie daargelaten: het is volgens de Deense onderzoekers een feit dat je wasgoed lekkerder gaat ruiken als je het in de zon laat drogen.
Je was binnen ophangen zorgt voor een verhoogde luchtvochtigheid van ongeveer 30 procent. De hogere luchtvochtigheid zorgt voor een grotere kans op (giftige) schimmels "Een vochtige omgeving stimuleert de groei van schimmels die sporen vrijgeven.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Ook bij vriesweer kan je de was buiten drogen. Is je was (helemaal) stijf bevroren, haal hem naar binnen en hij is zo droog. Wees wel voorzichtig met de wasknijpers: zeker fragiele textiel kan scheuren of breken wanneer het bevroren is.
Het normale weerbericht is niet altijd bruikbaar om te bepalen of het zinvol is om je was buiten te hangen. Als het niet regent, maar wel windstil is, bewolkt en heiig dan is het geen wasweer. Als de lucht heel droog is en het waait flink, dan is het geen probleem, want dan droogt de was toch wel.
Op sommige plekken in het land is het een schande om op zondag de was buiten te hangen. Daar word je er op 'aangekeken' als je je was op zondag buiten te drogen hangt. Als je last hebt van pollen kan dat een reden zijn om de was niet buiten te drogen. Want pollen kunnen in je schone was dringen.
Je kunt de was buiten drogen aan een droogmolen, een waslijn of een wasrek. Een droogmolen en waslijn zijn wat meer permanente oplossingen om je was in de tuin te laten drogen, maar een wasrek kun je natuurlijk wel eenvoudig verplaatsen.
De was binnen drogen is ongezond
Als de was in een bepaalde ruimte wordt opgehangen, kan de deur naar deze ruimte het beste zoveel mogelijk gesloten blijven. Ook is het goed om de deuren of ramen naar buiten dan zoveel mogelijk te openen, zodat de vocht in de warme lucht naar buiten wordt afgevoerd.
Azijn verwijdert kalk uit het water. Dit ontkalkte water zorgt voor zachtere kleding en minder kalkaanslag in de wasmachine. Je kunt zowel natuurazijn als schoonmaakazijn als wasverzachter gebruiken. Hoeveel azijn je gebruikt, hangt af van de hardheid van het water.
Een ultieme tip om handdoeken zacht uit de wasmachine te krijgen is het gebruiken van azijn (het maakt niet uit welke soort). Azijn ontkalkt en ontvet én het zorgt ervoor dat zeepresten worden opgelost waardoor je zachte handdoeken krijgt.
Kleding wordt meestal hard na het wassen als de trommel te vol is en het water de kleding niet goed bereikt. Andere oorzaken van harde kleding na het wassen zijn te veel wasmiddel, of juist te weinig wasmiddel. Bij te weinig wasmiddel zorgt kalk in het water voor harde was.
Als je de was binnen laat drogen, zorg dan dat je goed ventileert en dat je frisse lucht naar binnen laat komen. Door regelmatig een raam open te zetten, voorkom je vochtschade en schimmel op de muren. Daarnaast droogt je was ook veel sneller.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.