Vlak voor de 2e wereld oorlog werd Albanië door Italië bezet. Na deze oorlog werd Albanië een communistische staat met als leider Enver Hoxha. Na de dood van Hoxha werd Ramiz Alia leider en na de val van het communistische regime in 1990 werden er verkiezingen uitgeschreven in maart 1992.
In 1976 verkreeg Albanië een nieuwe grondwet en daarin werd de rol van de communistische PPS benadrukt en daarnaast Albanië uitgeroepen tot "enige atheïstische staat ter wereld." Na de dood van Mao Zedong in China en China's toenadering tot het Westen, verbrak Albanië op 13 juli 1978 de betrekkingen met China.
De politiek leider Enver Hoxha (1908-1985) is een bekend minister-president en dictator uit de geschiedenis van Albanië. Hij stond aan de basis van de in 1941 opgerichte Communistische Partij van Albanië.
Na verkiezingen in 1991 kwam er na 40 jaar een einde aan het communisme in Albanië. Sindsdien is Albanië een parlementaire democratie. Albanië werd sindsdien lid van verschillende internationale organisaties en is daarbij kandidaat-lid van de Europese Unie.
Bezwaren tegen lidmaatschap komen onder andere voort uit de grootschalige corruptie in het land en jarenlange criminaliteit door Albanese bendes in de Europese lidstaten. Sinds 2010 kunnen Albanezen vrij reizen door de Europese Unie, maar vanwege de overlast gaan er stemmen op om hun visumplicht opnieuw in te voeren.
Van oudsher kent het land drie religies: het Grieks-orthodox geloof, het rooms-katholicisme (dat vooral in het noorden aanhang heeft en in Moeder Teresa een eigen Albanees icoon kent) en de islam.
Albanië staat bekend als een goedkoop land. Als je op vakantie in Albanië bent voel je je hartstikke rijk omdat één euro ongeveer 130,- Lek is. Bijna alle dagelijkse uitgaven zijn een stuk goedkoper dan in Nederland, hoewel de prijzen op toeristische plekken steeds meer op de Nederlandse gaan lijken.
De bunkers van Albanië
In Albanië staan ongeveer 700.000 bunkers, in elke regio zijn er duizenden te vinden. Je ziet ze letterlijk overal, in steden, op bergen en aan het strand.
Voor een korte periode was Albanië een koninkrijk (van 1914 tot 1925) en voor een nog kortere periode een Albanese republiek (van 1925 tot 1928). Toen werd Albanië weer een koninkrijk onder leiding van Ahmet Zogu, een voormalig krijgsheer. In 1928 kroonde hij zichzelf tot koning Zog (van 1928 tot 1939).
De Albanezen staan als volk bekend om hun moed, daadkracht en bereidheid risico's te nemen.
Veel wegen zijn niet geasfalteerd en vaak niet breed genoeg voor twee auto's. Het komt ook regelmatig voor dat er ineens rotsen en keien op de weg liggen. Naast de slechte wegen is ook het rijgedrag van de meeste Albanezen niet altijd even veilig. Houd rekening met roekeloos en onverantwoordelijk rijgedrag.
De Albanese keuken maakt veel gebruik van verse groenten. De meestvoorkomende groenten zijn ui, paprika, aubergines, courgettes en olijven. In de winter wordt er ook veel gebruik gemaakt van wortel. De vleessoorten, die veel voorkomen in de Albanese keuken, zijn schapen- en geitenvlees.
Tirana (Albanees: Tiranë, bepaalde vorm Tirana; Gegisch: Tirona) is de hoofdstad en veruit de grootste stad (bashki) van Albanië. De stad heeft 557.070 inwoners (2011) en is gelegen in het centrum van het land aan de rivieren de Tiranë en de Lanë, zo'n veertig kilometer oostelijk van de havenstad Durrës.
Het land houdt daarnaast van haar geschiedenis en tradities, maar is ook progressief en tolerant. Nog een praktische tegenstelling: de Albanezen staren veel naar je zonder contact te leggen, maar als je eenmaal contact hebt geven ze je graag gelijk een dikke knuffel en een zoen.
Deze typische gerechten zijn Tavë Kosi, Kofta, Bosa en Tarator. Vaak wordt er gebruik gemaakt van yoghurt en lamsvlees in de gerechten. Als lekkernijen wordt vaak yoghurt gegeten, maar ook zijn er talloze zoete hapjes, zoals byrek. Veel mensen kiezen voor bier of wijn tijdens hun maaltijd.
Armeens. De meeste geleerden nemen aan, dat deze taal rond 450 voor Christus ontstond. Ondanks zijn leeftijd spreken ongeveer 5 miljoen in Rusland en Georgië nog steeds Armeens als hun eerste taal.
Naast adembenemende stranden heeft Albanië nog veel meer te bieden op het gebied van natuur. Je vindt hier ook het Valbonë Valley National Park, ook bekend als de Albanese Alpen. Een prachtig bergachtig gebied met indrukwekkende uitzichten over groene valleien. De zonsondergangen in Albanië zijn spectaculair.
In 2022 telt de bevolking van Albanië 2.824.000 inwoners. In 1960 woonden er in Albanië nog 1.608.800 personen.