De oogstjaren 2004, 2006, 2007, 2011 en 2015 zijn ook veel gezochte oogstjaren bij Brunello di Montalcino liefhebbers. Bij de 3 sterren oogstjaren 2000, 2003, 2005, 2008, 2012 en 2018 zijn de ook de Brunello's van de producenten, die echt mooie Brunello's maken ook zeker een aanrader.
Het komt niet vaak voor, maar 2015 blijkt zo'n jaar te zijn dat (bijna) overal goed is. Natuurlijk moet je in de wijnwereld oppassen met veralgemeningen, want er zijn altijd uitzonderingen, zowel in goede als in slechte jaren. Maar vast staat dat 2015 een jaar is dat de wijnliefhebber in het oog moet houden.
Vergeleken met de fruitige, warme en zeer harmonieuze stijl van de terecht veelgeprezen Brunello's uit 2015, hebben de Brunello's uit 2016 sterkere tannines, een iets grotere diepgang en spanning en minder fruitigheid .
Een goede Brunello is na gemiddeld tien jaar op dronk, en daarna nog enkele jaren te bewaren. Afhankelijk van de producent kan een wijn zelfs tot dertig jaar rijpen. Omdat deze wijnen langer moeten rijpen hebben veel producenten er een goedkopere wijn bij, de Rosso di Montalcino (ook DOC).
Rosso di Montalcino 2022 Casanova di Neri
Rosso di Montalcino van het befaamde huis Casanova di Neri, éen van de beste Brunello producenten.
Enkele geweldige jaargangen in hun beste drinkbare periodes zijn 2004, 2006, 2007 en 2010. Oudere, zoals 1997 en 2001, bieden de meest verfijnde en snoepachtige smaken. Brunello's uit 2012 en 2015 worden ook voorspeld als uitzonderlijk, hoewel er nog een paar jaar rijping nodig zijn voor de beste smaken.
2008 was een goed jaar voor liefhebbers van alcoholrijke en pure wijnen en ook 2004 scheerde hoge toppen. 2001 en 1998 zijn veilige keuzes en fans van Shiraz zweren het best bij 1997. Het topjaar? Dat moet zonder twijfel 1990 geweest zijn.
De Brunello van de hoogste kwaliteit (Riserva) rijpt doorgaans 25 jaar of langer, maar sommige van de beste jaargangen staan erom bekend dat ze een eeuw rijpen . Een van de grootste fouten die verzamelaars maken, is hun Brunello te vroeg openen. Om dit te voorkomen, volgt u de onderstaande stapsgewijze handleiding voor het rijpen van Brunello.
Maar wat maakt deze wijn nu zo bijzonder? Dat heeft alles te maken met de productiemethode. Brunello di Montalcino wordt namelijk gemaakt van 100% Sangiovese druiven (Sangiovese Grosso), die alleen groeien op de zonnige heuvels rondom het pittoreske dorpje Montalcino.
De Brunello di Montalcino wijnen van de oogst van 2017 worden gekenmerkt door zeer interessante, levendige en diepe intensiteit en tonen, met intense reuktonen, vaak alcoholisch en fruitig, en over het algemeen goed rijpe en zachte tannines. Over het algemeen zijn de wijnen begiftigd met minder zuurgraad en daarom merkbare frisheid .
De gebruikte druif bij zowel de Rosso- als de Brunello di Montalcino is de Sangiovese Grosso of Brunellodruif, een kloon van de in Italië veel gebruikte Sangiovesedruif. Bekende producenten van Brunello di Montalcino zijn onder meer Biondi Santi, Fuligni, Case Basse, Valdicava, Salvioni en Brunelli.
Volgens de Italiaanse wijnwetgeving moet Brunello di Montalcino minimaal vijf jaar rijpen voordat hij op de markt wordt gebracht, waarvan minimaal twee jaar in eikenhouten vaten.
Een ongeopende fles rode wijn kunt u gemiddeld 3 jaar bewaren. Echter een rode wijn uit de wijnstreek Bordeaux blijft zelfs soms wel 10 jaar goed. Over het algemeen kunnen we dus wel zeggen dat rode wijn zo'n 3 tot 10 jaar bewaard kan worden.
2021. Het wijnjaar 2021 wordt over het algemeen beschouwd als een goed jaar in Bordeaux en Toscane, met gunstige weersomstandigheden die hebben bijgedragen aan kwalitatief hoogstaande rode wijnen.
De oogst zal een stuk kleiner zijn dan die van vorig jaar, maar dat komt de kwaliteit van de wijn ten goede. Elk nadeel heb z'n voordeel. Het wijnjaar 2024 kán een topjaar worden. Er hangen in heel Nederland en België minder volle trossen aan de stokken, met name in de regio's die last hadden van matige nachtvorst.
Brunello Cucinelli is duur omdat het de beste materialen gebruikt en vakkundige Italiaanse ambachtslieden in dienst heeft die elk stuk met uitzonderlijke details vervaardigen .
Het eerste verschil is de rijping. Volgens de Disciplinary mag Brunello pas vijf jaar na de oogst verkocht worden. Wat Rosso di Montalcino betreft, wordt echter slechts één jaar rijping aangegeven. Een ander opvallend verschil tussen Rosso en Brunello ligt in de herproductie.
Italiaanse wijn is ook in dit segment 'relatief' goedkoop. De duurste die je nu kan kopen is de Giacomo Conterno Monfortino Barolo Riserva voor zo'n $1.300. De duurste Italiaanse wijn ooit verkocht is de Colore 2016 van wijnmaker Bibi Graetz. Deze ging voor €102.500 over de toonbank van een luxe enoteca in Zurich.
In de tanninejaren zoals 2009, 2010, 2013 en 2015 is het beginpunt meestal 10 jaar en zelfs na 10 jaar decanteer ik nog steeds een uur. Als je deze wijnen eerder dan 10 jaar opent, hebben ze 2-3 uur of meer decanteertijd nodig.
Fuligni 2016 Brunello di Montalcino; $ 112, 99 punten.
Heldere zuurgraad houdt het uitstekend in balans en fris. Het drinkt al heerlijk, maar houdt het vast voor nog meer complexiteit . Drinken 2024–2036.
Aanbevelingen voor het eten van de Brunello di Montalcino Duelecci Riserva van Tenuta di Sesta. Deze rode wijn uit Italië komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 15 - 18°C. Hij past perfect bij couscous met groenten en runderrollade, gekookt kalfsvlees met bonen en tomaten of eendenborst met peultjes.
Het meest bekende en beste gebied voor bewaarwijnen / oude wijnen is Bordeaux. Hier zijn de wijnen destijds ook gemaakt om te bewaren, bovendien hebben merlot en cabernet sauvignon, waar de wijnen vaak voornamelijk uit bestaan, een grote bewaarpotentie.
Een kwaliteitswijn van het jaar zal niet wrang zijn en je zult er geen alcohol in proeven . Net als in het geval van het aroma, zal de smaak ook complex en gelaagd zijn. De individuele smaakcomponenten zullen in harmonieuze balans zijn. Een geweldige wijn zal je gewoon verbazen.
Wijnjaar 2014 zou voor Sardinië wel eens één van de allerbeste recente wijnjaren kunnen worden, zowel in wit als in rood.