Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De appel is beurs of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Om zoveel mogelijk vezels binnen te krijgen, eet je appels met schil en al. Tip: maak eens deze lekkere soep met appel, bijzonder smakelijk! Als je een appel eet, smullen de gunstige bacteriën in je darmen mee. Appels bevatten namelijk pectine, een vezelsoort waar de goede darmbacteriën blij mee zijn.
Fruit lijkt misschien iets lichts dat nog best 's avonds kan, maar Johan helpt je uit die droom: “Fruit is geen aanrader, omdat de suiker erin je opnieuw alerter maakt, terwijl je lichaam juist tot rust moet komen.”
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Appels bevatten veel vitamine C en antioxidanten. Vitamine C zorgt voor een betere opname van het mineraal ijzer uit de voeding. Dit bezorgt het lichaam energie en zorgt voor een goede weerstand. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen.
Er bestaan 2 appelsoorten die door 75% van de mensen met een milde appelallergie veilig gegeten kunnen worden zonder dat deze klachten geven. Dat is wel niet de Fuji appel, het zijn de Santana en de Elise appel. Santana appels zijn er al enkele jaren.
De meeste patiënten met een appelallergie merken jeuk in de mond en keel, en jeuk, roodheid en zwelling van de lippen, binnen 5-15 minuten na het eten van de vrucht, of zelfs tijdens het kauwen en doorslikken. Deze symptomen verdwijnen 15 tot 60 minuten later. Dit staat bekend als het "orale allergiesyndroom".
Er zijn twee soorten allergische reacties die mensen kunnen hebben op appels: echte appelallergie en oraal allergiesyndroom (OAS) . Daarentegen resulteert oraal allergiesyndroom doorgaans in milde mond- en keelklachten zoals tintelingen of jeuk na het eten van appels.
Zo werken de hersenfuncties beter als je regelmatig een appel eet. Daarboven bevat een appel een enorm hoog gehalte aan antioxidanten die je lichaam beschermen tegen het afbreken van het geheugen. Door dagelijks een appel te eten, verminder je daardoor de kans op de ontwikkeling van dementie en Alzheimer.
Appels zijn een goede bron van voedingsstoffen, waaronder vezels, vitamine C en antioxidanten die kunnen helpen bij een gezonde spijsvertering, hersengezondheid en gewichtsbeheersing . Er is bewijs dat appels ook kunnen beschermen tegen bepaalde chronische ziekten, waaronder kanker, hartziekten en diabetes type 2.
Als de vrije fructose niet wordt opgenomen hebben we een malabsorptie en komt deze in de dikke darm terecht. Daar wordt de fructose dan vergist door de bacteriën waardoor waterstof- en methaangas vrijkomt. Hierdoor krijgt men klachten van opgeblazen gevoel, krampen, pijn, winderigheid en diarree of constipatie.
Als u fysieke tekenen van houdbaarheid opmerkt, zoals blauwe plekken, zachte plekken of vocht , kunt u de appels het beste weggooien. Zo voorkomt u dat u potentieel gevaarlijke stoffen binnenkrijgt, de zogenaamde mycotoxinen.
“In de avond kun je het beste kiezen voor fruit dat de spijsvertering ondersteunt in plaats van overbelast voor het slapengaan. Appels en peren, allebei rijk aan vezels, zijn uitstekende keuzes voor de avond.”
Deze beweringen vinden hun oorsprong in ideeën zoals 'fruit wordt slecht verteerd' en 'fruit gist of rot in de darmen'. Geen van beide is wetenschappelijk bewezen en er is dus geen enkele reden om geen stukje (hard)fruit te eten na de maaltijd.
Rauw geconsumeerd, de appel heeft samentrekkende eigenschappen om bijvoorbeeld diarree te stoppen.
Kleurrijke vruchten – De meeste vruchten zijn uitstekende bronnen van vezels, antioxidanten en fytochemicaliën, die allemaal het risico op spijsverteringsproblemen en darmkanker kunnen verminderen . Enkele gezonde en heerlijke keuzes zijn appels, bessen, meloenen, mango's, sinaasappels en peren.
Appels staan net als ander fruit in de Schijf van Vijf. Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Dat komt neer op 200 gram fruit of meer.
Rode appels komen opnieuw als winnaar uit de bus, met hogere niveaus van quercetine in vergelijking met groene appels. In een rode appel zit er tot 480 milligram per kilogram, bij een groene tot 250 milligram. Uit onderzoek blijkt dat quercetine ontstekingsremmende en hartbeschermende eigenschappen heeft.
Voor de meeste mensen is het veilig om 's avonds een appel te eten en het kan onderdeel zijn van een gezond dieet . Het is belangrijk om je te richten op algemene eetgewoonten en levensstijlkeuzes in plaats van specifieke voedingsmiddelen of tijdstippen van consumptie als schadelijk te bestempelen.
Een appel eten levert veel meer gezondheidsvoordelen op dan een appelsapje drinken. Al is het maar omwille van de vezels in een appel die sneller en langer voor een verzadigd gevoel zorgen. Een appelsapje vult helemaal niet; dit zijn vloeibare suikers die geen enkele meerwaarde hebben voor je gezondheid.”
Gezondheidsvoordelen appels
Ze bevatten veel voedingsvezels, B-vitamines, vitamine C, vitamine K en kalium. De pectine uit de appel bindt zich aan de slechte cholesterol, waardoor die verlaagd wordt.
'Er is geen sprake van een bijzonder effect van appels eten op je lichaam. De suikers en zuren in appels zijn niet erg goed voor je gebit. De suikers in appels zijn precies hetzelfde als suikers in andere soorten fruit. Er is geen sprake van ontgifting van je lichaam, hiervoor ontbreekt elke wetenschappelijke basis.
Appels bevatten veel pectine, een vezelsoort die goed is voor je lever en darmen. Dé tip: sprenkel wat kaneel op je appel. Kaneel is gunstig voor je bloedsuikerspiegel en helpt indirect je detoxmachine. Als het kan, combineer fruit met een eiwitbron.
Appels bevatten het mineraal kalium. Kalium is belangrijk voor het regelen van de vochtbalans in het lichaam en de bloeddruk. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwprikkels en samentrekking van de spieren. Appel bevatten antioxidanten, deze zijn super belangrijk voor je algehele gezondheid.
Vuil, stof en bacteriën
Zowel experts als het voedingscentrum raden aan om fruit en groente te wassen voor je het gaat eten. Ook als je het fruit daarna nog gaat schillen.
"Als je gevoelig bent voor pollen, zoals berk, kun je een reactie krijgen als je appels, perziken en peren eet. Dit komt omdat het een vergelijkbaar eiwit bevat," zei Dr. Amrol. " Wanneer je dat fruit eet, zorgt het eiwit ervoor dat histamines in je mond en keel vrijkomen, waardoor je jeuk en irritatie krijgt.