Ouzo is een traditionele Griekse drank die bekend staat om zijn sterke anijssmaak en zijn vermogen om een gezellige sfeer te creëren. Het wordt vaak gedronken als aperitief voor de maaltijd en is een belangrijk onderdeel van de Griekse cultuur en gastronomie.
Grieken houden ervan om hun smaakpapillen te reinigen en hun geest te kalmeren met wat ouzo voor een maaltijd . Ouzo is een aperitief dat voor het eten wordt gedronken om je smaakpapillen voor te bereiden en de eetlust te "openen". Er is een kunst aan het genieten van de anijssmaak van de natiedrank. Goede ouzo heeft ongeveer 40% alcohol en is niet gemaakt om achterover te slaan.
Ouzo kan zowel puur als aangelengd met water gedronken worden.Ook kan je Ouzo serveren met een ijsblokje erin. Puur is het drankje kraakhelder, leng je het aan met water wordt de Ouzo wat melkachtig. Dit komt door de ethirische oliën uit de anijs, die moeilijk in water oplosbaar is.
Veel klanten zijn vaste gasten, die van 16 verschillende merken ouzo nippen en toosten op het bord tegenover de ingang: "De hele wereld is een gekkenhuis, maar dit is het hoofdkwartier." Wij zouden "yamas" zeggen boven deze mezetafel.
Gezondheid
Alcoholische dranken zoals Ouzo zijn niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Ouzo kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Wist je dat het drinken van ouzo daadwerkelijk een aantal belangrijke gezondheidsvoordelen heeft? Het drinken van ouzo kan een maagklachten verlichten , hoofdpijn verlichten, tandproblemen verlichten en nog veel meer. Maar nog belangrijker is dat het heerlijk is om te drinken.
Ouzo is niet alleen een geliefde Griekse drank; het heeft een unieke plek in de traditionele geneeskunde. Het wordt vaak plaatselijk aangebracht, het wordt gebruikt als antiseptisch middel op wonden, en een warme Ouzo-drank wordt beschouwd als een remedie tegen verkoudheid en griep , en bevordert een betere nachtrust.
Ouzo: wat wel en wat niet
Geniet van een warme of zonnige middag, of een uurtje traktatie in de vroege avond. Drink het koud, maar zet het niet in de koelkast . Doe een of twee ijsblokjes in een klein glas.
Deze Ouzo komt zoals de naam al zegt uit het stadje Plomari op het eiland Lesbos. Door vele Ouzo genieters is deze variant verkozen tot de beste Ouzo ter wereld. Na eenmaal geprobeerd te hebben, wil men nooit meer een ander merk !
Ouzo voor of na het eten? Ouzo is een aperitief, daarom wordt het meestal voor het eten geconsumeerd zodat het de eetlust 'opent'. Anijs, dat ouzo zijn kenmerkende smaak geeft, zou helpen bij de opname van ijzer in voedsel. Het helpt ook de darmen te kalmeren en heeft een milde antiparasitaire werking .
Het heeft ook een relatief hoog alcoholpercentage van ergens tussen de 37,5 (de verplichte ABV om het een "ouzo" te noemen in Griekenland) en 50%. Ter referentie, wodka en gin zitten meestal op ongeveer 40% ABV, dus ouzo kan een zware slag zijn als je niet weet wat je kunt verwachten .
Ouzo 12 70cl PRIJS 11,00 | Kopen Bestellen | Goedkoopdrankslijterij.nl.
Goed afgesloten sterke drank is onbeperkt houdbaar.
Hoe drink je Ouzo. Ouzo wordt gewoonlijk puur geserveerd, zonder ijs , en vaak in een hoog, smal glas genaamd een kanoakia (vergelijkbaar met een highballglas). Grieken kunnen ijskoud water toevoegen om de sterkte te verdunnen, waardoor de vloeistof ondoorzichtig, melkachtig wit wordt.
Het wordt vaak geserveerd met een assortiment van mezze, kleine gerechtjes die worden gedeeld tussen de tafelgasten. Mezze kan bestaan uit verschillende soorten kaas, olijven, vis, groenten en brood.
Op dezelfde manier dat olijven een klassieke Griekse combinatie zijn, is een fetasalade een makkelijke combinatie met ouzo. Je kunt een fetasalade met vrijwel elke ouzococktail combineren. Je kunt zelfs een fetasalade, gestoomde mosselen met ouzo en een ouzococktail combineren.
Ouzo Plomari is de best smakende Ouzo ter wereld vanwege de kwaliteit van de ingrediënten. Het is de #1 verkopende Ouzo in Griekenland, de thuisbasis van Ouzo!
Drankjes in Griekenland
Ouzo: 3 tot 8 euro per glas (maar krijg je er soms standaard bij, ook afhankelijk van de grootte van het glas) Mythos biertje (Grieks bier): 2 tot 5 euro (in de supermarkt ongeveer 1-2 euro)
Ouzo wordt in de koelkast of in de diepvries bewaart. Wij adviseren om de ouzo in de diepvries te bewaren, zodat u hem zo koud als mogelijk kan drinken. Ouzo kan puur gedronken, het wordt in een shotglaasje geserveerd en kan ook met water worden aangelegd.
De meeste Grieken drinken ouzo met ijsblokjes . Maar experts beweren dat ijs (tenzij het van gedestilleerd water is en dus kristalhelder) de samenstelling van ouzo verandert en raden daarom aan om in plaats daarvan koud water te gebruiken. Hoe dan ook, breng het glas ouzo eerst naar je neus en proef het dan puur om de aromatische complexiteit volledig te waarderen.
Ouzo kan in de koelkast, diepvries of gewoon in de kast worden bewaard.
En om nog een misverstand uit de wereld te helpen: het hoeft niet in de vriezer. Je kunt je fles op de bar bewaren, samen met de rest van je geliefde drank . Als je het liever gekoeld drinkt, serveer het dan met een ijsblokje of twee. Ouzo is kruidig en zijdezacht in de mond, en is niet bijzonder, maar het is moeiteloos voorspelbaar.
Water drinken
Water zorgt er namelijk voor dat afvalstoffen en overtollig slijm van het lichaam snel afgevoerd worden. Vooral het drinken van warme kruidenthee helpt tegen verkoudheid. Vermijd koffie, gewone thee, chocolademelk en alcohol. Deze dranken onttrekken juist vocht uit het lichaam.
Verkoudheid en griep zouden ook behandeld kunnen worden met een warme Ouzo-drank voor het slapengaan. En laten we Yiayia's remedie niet vergeten om Ouzo te gebruiken bij baby's die tandjes krijgen, en het te gorgelen bij keelpijn of zweertjes in de mond.
Het staat bekend om zijn zoete maar intense smaak die iedereen associeert met anijs. Echter, naast anijs en andere plantaardige zaden en bessen, is het ook toegestaan om een kleine hoeveelheid suiker toe te voegen aan ouzo , iets wat de meeste ouzo-merken op de markt wel doen.