Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes die niet gefilterd werden, de zogenaamde kaantjes. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.
Zie ook: Reuzel. Onder spekvet verstaat men het vet dat verkregen wordt door het uitbakken van spek. Het uitgebakken spek was knapperig, vooral de zwoerd.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes.
Kaantjes komen uit het zachte niervet van het varken. Over kaantjes bestaan nogal eens misverstanden. De naam wordt– ten onrechte – vaak gebruikt als verzamelnaam voor alle soorten uitgebakken spekjes zoals de bekende spekblokjes uit de supermarkt ().
Reuzel of smout is varkensvet, voornamelijk afkomstig van de buik. Reuzel wordt verkregen door het spek te smelten en wat overblijft (de kaantjes) te verwijderen. Vroeger werd het veel gebruikt in plaats van boter op brood. Het komt in de banketbakkerij nog in veel recepten voor.
Er zit 5 gram vet in 1 theelepel (5 gram) reuzel, waarvan 2,3 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Reuzel kun je met gemak een aantal weken in de koelkast bewaren, maar zeker ook invriezen. Wil je het dus vaker gebruiken, smelt dan veel in 1x en vries het in porties in. Uit een kilo varkensvet haalde ik ongeveer een liter vloeibare reuzel of lard.
Verzadigde vetten zoals kokosolie, ghee, smout, ossewit, spekvet, eendenvet, en roomboter zijn goede vetten en de beste keuze. Dit zijn stabiele en ontstekingswerende vetten, ze beschermen tegen oxidatie en hebben tevens nog andere belangrijke gezondheidsvoordelen.
Snijd de reuzel in lange repen en vervolgens in blokken (circa 2,5 x 2,5 cm) of laat je slager dat doen. Door de niervet eerst in blokjes te snijden (of zeer grof te malen, 14 mm plaat), laat het vet beter olie los. Smelt de reuzel op (zeer) laag vuur tot het is gesmolten.
Het uitgebakken vet heeft een duidelijk speksmaak, die in bepaalde gerechten goed van pas kan komen. Aardappeltjes uitbakken in een beetje spekvet zorgt bijvoorbeeld voor een aangenaam bruin korstje en een lekkere smaak. En zuurkool stoven in spekvet geeft een extra winterse noot aan de groente.
Smout, ook wel reuzel genoemd, is dierlijk vet. Het wordt verkregen door het spek, voornamelijk van de varkensbuik, te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes.
Reuzel waar te koop? De Reuzel producten zijn te koop op hun eigen website Reuzel.com en bij verschillende drogisterijen zoals Kruidvat, Etos en Trekpleister. Maar natuurlijk kun je de haarproducten ook kopen bij bol.com.
Pamapol Reuzel met Ui 460g bestellen? - Koken, soepen, maaltijden — Jumbo Supermarkten.
Er zit 73,2 gram vet in 1 lapje (100 gram) spek, waarvan 28,4 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Reuzel is uitgesmolten varkensvet. Het is een fijn wit vet dat vroeger veel in de boerenkeuken gebruikt werd. Vooral in gerechten met uien en kool en in vleesgerechten met een lange bereidingstijd smaakt reuzel erg lekker en wordt het nog vaak gebruikt. Reuzel kan tot een hoge temperatuur (210 graden) verhit worden.
Als de kaantjes afgekoeld zijn kan je ze in een luchtdicht potje ongeveer een 2 maanden in de koelkast bewaren.
Je kunt het als smeersel gebruiken op crackers en brood. Met wat uitgebakken spekjes erdoor is het heerlijk op een koolhydraatarme cracker of brood. Ook op een plakje komkommer smaakt het lekker. Smout is heerlijk door groenten, stamppotten en koolhydraatarme quiches en hartige baksels i.p v.
Van lard naar Crisco
Dit is vandaag de dag de best verkopende vorm van shortening en is in Nederland verkrijgbaar bij Jumbo en online hier.
Kies daarom voor halvarine, margarine of vloeibare boter. Deze botersoorten bevatten in verhouding meer onverzadigde vetzuren en minder verzadigde vetzuren dan roomboter, kokosvet, harde margarine of bak- en braadvet uit een pakje.
Vet, vetter, vetst
Aan boter is nog water toegevoegd: zo'n 18 procent. Hierdoor zitten er meer calorieën in olijfolie." Maar de boter bevat natuurlijk juist wel verzadigd vet, voegt het Voedingscentrum toe. "Daarom kun je stellen dat olijfolie gezonder is."
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Het vervangen van verzadigd vet door onverzadigd vet kan je risico op hart- en vaatziekten verlagen. Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken.
Re: bakkersvet
15 % gist (dat is dan geen gedroogde gist volgens mij). En dit is voor twee tulbanden. Het enige wat er nog bij staat is dat je het deeg op de juiste stijfte moet maken.
Reuzel of smout is dierlijk vet, het niervet van een varken. Gesmolten reuzel wordt verkregen door het spek te smelten. Wat overblijft is het gesmolten vet en niet-smeltbare restjes die niet gefilterd werden, de zogenaamde kaantjes. Vet van runderen en schapen wordt talg genoemd.
Maar wat je misschien niet weet, is dat op haarproducten óók een houdbaarheidsdatum zit! Je shampoo, gel en ook je haarverf. Op al deze producten zit een houdbaarheid.