Het wordt gemaakt van maïs, maar niet elke soort maïs is geschikt om popcorn van te maken. In deze fabriek wordt de maïs gesorteerd, gepopt en verpakt. Waarschijnlijk bestaat popcorn, oftewel plofmaïs, al duizenden jaren.
Popcorn zonder toevoegingen bevat slechts één enkel ingrediënt – maïs. Bij het verhitten van de maïskorrel ontstaat er stoom aan de binnenkant, omdat het water in de korrel verdampt. Door de druk barst de schil open en voilà – popcorn is geboren.
Voedingsstoffen popcorn
Popcorn is rijk aan granen en vezels. Sterker nog, een portie popcorn bevat meer dan 70% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid granen. Bovendien geven vezels een verzadigd gevoel en zijn ze goed voor de spijsvertering. Daar komt bij dat popcorn het vitamine B1, B2 en ijzer bevat.
Zelfgemaakte popcorn is gezien de voedingswaarden namelijk best gezond als snack. En zeker een beter alternatief dan een zak chips. Daarbij raak je van popcorn sneller verzadigd dankzij de vezels die erin zitten.
Mais is een graansoort, maar wordt ook gegeten als groente. De soort die we eten is suikermais.
Snackgroenten. Een inkopper, maar daardoor niet minder fijn: snackgroenten! Worteltjes, radijsjes, paprikareepjes, cherrytomaten en stukken komkommer zijn de ideale gezonde snack voor in de avond. Zo krijg je heel gemakkelijk extra vitaminen & mineralen binnen en raak je snel verzadigd.
Het product dankt zijn naam aan het ploffende (Engels: to pop) geluid dat maïskorrels (Engels: corn) maken als ze gepoft worden. Popcorn is dus simpelweg gepofte maïs.
Verschil tussen mais en popcorn mais
De speciale popcorn mais bevat minder vocht, minder eiwitten en heeft gewoon een veel harder velletje.
Bij het verwarmen zet dat uit en daarom ontploft de maïskorrel. Dat gebeurt bij 175 à 180°C. Maïskorrels die te oud (en dus uitgedroogd) zijn of die aan de buitenkant beschadigd zijn, zullen niet poppen. Popcorn kan op twee manieren poppen: zoals een sneeuwvlok, of zoals een paddenstoel.
Sommige mensen zweren bij popcorn tijdens het afvallen, maar het kan ook zorgen voor een opgeblazen gevoel. Een portie popcorn bevat misschien evenveel calorieën als een snee brood, maar het heeft veel meer volume en zal dus ook veel meer plaats in je buik innemen.
Er zitten 202 kilocalorieën in 1 schaaltje (40 gram) zoute popcorn. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zoute popcorn'?
Je kan ongeveer 25 gram mais aanhouden voor een portie popcorn, je haalt dus 40 porties uit 1 zakje (1 kg) mais. 1 kg mais moet in 7 keer gebakken worden en is klaar in ongeveer 50 minuten. Bij 1 kg mais is maximaal 0,5 kg suiker (1 zakje, dit is naar eigen smaak) en 350 ml olie nodig.
Popcorn maken in een pannetje in leuk voor thuis, maar in bijvoorbeeld bioscopen gebruiken ze liever dit soort popcornmachines. Het werkt hetzelfde eigenlijk alleen kun je veel meer popcorn in 1 keer maken. Beetje olie erin, maiskorrels erbij, dekseltje erop.Na 2 minuten beginnen die maiskorrels te poppen.
Popcorn van mais
Zelf popcorn maken is niet moeilijk, je moet alleen goed blijven schudden met de pan, zodat de maïskorrels niet aanbranden. Doordat je de deksel op de pan houdt 'stoomt' de mais gaar, waardoor de korrels gaan poppen.
Zo bevat maïs veel vitamine B1, wat belangrijk is voor de werking van je hart en zenuwstelsel. Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5.
Er zit 1,6 gram vet in 1 schaaltje (40 gram) popcorn, waarvan 0,2 gram verzadigd vet.
Karamel- en zoute popcorn zijn al lang niet meer de enige smaken, sterker nog: er wordt steeds creatiever omgegaan met kruiden, specerijen, chocolade en andere ingrediënten om popcorn nog lekkerder te maken. 'Gourmet'-popcorn wordt dit ook wel genoemd.
Zet een koekenpan op een laag vuurtje en laat hem even warm worden. Vervolgens doe je de maïs erin, doe je een deksel op de pan en laat je het staan. Heb geduld, gewoon eraf blijven! Het duurt een paar minuten, maar dan gaan de korrels vanzelf poppen.
De winnaar van de meest gezonde snack van de snackbar gaat naar de kroket. Een kroket bevat namelijk minder zout dan een frikandel. Bovendien wordt een frikandel vaak gegeten met mayonaise, currysaus en uitjes. Hier wordt de snack niet gezonder van.
Gezonde snacks in plaats van chips
Gezonde snacks die je zeker ook eens een kans kunt geven zijn; groente met hummus of een andere dip, geroosterde kikkererwten met kruiden of olijven. Een wat minder caloriearme keuze zijn ongebrande en ongezouten noten, ze passen zeker in een gezond voedingspatroon.