Honden die rijgedrag vertonen, doen dit vaak omdat ze stress hebben. Het lijf maakt onder meer testosteron aan in reactie op stress, waardoor het voortplantingsgedrag in werking wordt gezet. Straf je hond in zo'n situatie niet, omdat de spanning en daarmee het gedrag waarschijnlijk alleen maar groter wordt.
Meestal gaat het allemaal vanzelf over, met of zonder zaadlozing. Het beste kun je je hond dus met rust laten, of hem afleiden door bijvoorbeeld eten te strooien, of een kluifje te geven.
De beproefde manier daarvoor is hetzelfde als bij het aan- en afleren van andere gedragingen: beloon uw hond voor het gewenste gedrag. Dat kan met een snack, maar ook met positieve aandacht. Let wel op dat u de beloning niet te vroeg geeft.
Uit een hele reeks recente studies blijkt dat honden chemische en psychologische signalen van mensen oppikken, waardoor wij ze met onze stemmingen kunnen 'besmetten'. Hondenbezitters denken vaak dat hun trouwe viervoeter bijzonder goed is in het aanvoelen van hun emoties.En dat beelden ze zich niet in.
Als een hond je lang, aanhoudend oogcontact geeft, is dat een manier om te zeggen: 'Ik hou van je'. Door dit terug te doen bij de hond, zeg je dit dus terug.
Het merendeel van de honden bleek zich na een minuut nog te herinneren wat hun baasje had gedaan. Sommige dieren konden de handeling zelfs na een uur nog imiteren. Naarmate de tijd vordert, krijgen honden steeds meer moeite om zich een handeling te herinneren, net als mensen.
Honden likken hun soortgenoten uit teken van onderdanigheid of vanwege (de vraag naar) verzorging. Als een hond een ander likt zegt hij eigenlijk: ik accepteer dat jij de baas bent. Het hoofd van de roedel – jij in dit geval – krijgt dan vaak een stevige lik over het gezicht, of op de hand.
Hond rijdt op baasje
Een hond die rijdt op zijn baasje, bijvoorbeeld tegen het been, kan dit doen wanneer hij in de pubertijd zit en/ of overprikkeld is. Alleen als de hond zichtbaar heel doelgericht rijdt (om zichzelf te bevredigen), dan kan dit gedrag ook een seksuele oorsprong hebben.
Fixeren doet een hond ook als hij jaagt. Hij blijft stil staan, fixeert en valt aan. Fixeren kan vooraf gaan aan agressie. Fixeren wordt door honden ook gebruikt in spel (in spel komen allerlei gedragingen aan bod, door de spelboog geeft de hond aan dat zijn gedrag geïnterpreteerd moet worden als zijnde spel).
Kalmeer je hond met opdrachtjes
Zo is mentale inspanning voor sommige honden uitdagender dan een fysieke activiteit. Maak je hond daarom rustig met allerlei puzzels en denkoefeningen, zoals met dit hondenspeeltje. Verstop er een paar hondensnoepjes in en je hond kan zijn hersenen erop kraken.
Aaien is veiliger dan echt knuffelen in stressvolle situaties; Werk in huis met kalmerende geluiden zoals klassieke muziek, honden kalmeren hiervan; Overweeg een thundershirt als je hond bang is voor onweer, autorijden of vuurwerk; Praat over angst en stress met een gedragsdeskundige.
De voornaamste reden dat honden likken is plezier. Je hond heeft het naar zijn zin of ontmoet nieuwe mensen die met hem willen spelen. Wanneer een hond je gezicht, handen of voeten likt bij thuiskomt, is het erg waarschijnlijk dat hij blij is dat je thuis bent. “Welkom thuis en geef mij aandacht!”.
Laat honden nooit op warme dagen alleen achter in de auto, om lijden en een tragische dood te voorkomen. Een hond kan binnen een kwartier overleden zijn. Mocht je op een warme dag een hond opgesloten in een auto zien zitten, schakel dan direct de politie in via 0900 – 88 44.
De dominantie uit zich in gedrag waaruit zou blijken dat je hond zich hoger in rang voelt dan de rest, dus bijvoorbeeld dat hij als eerste door de deur wil, dat hij over een speeltje heen gaat staan of gromt als je bij hem in de buurt komt als hij op de bank ligt.
Honden kiezen hun baas op basis van geur, energie, gedrag en zelfs instinctieve voorkeur. Het eerste contact tussen een hond en een mens kan veel zeggen over de toekomstige relatie tussen beiden.
Wanneer je hond zijn poot op je been legt of tegen je aan tikt, kan het zijn manier zijn om je aandacht te vragen en je te laten weten dat hij graag wat aandacht wil. Stress of angst: Een hond kan zijn poot ook gebruiken als hij gestrest of angstig is.
Hond hapt met voortanden
Een hond die 'nibbelt', dus zachtjes met zijn voortanden knabbelt aan je kleding of huid, bedoelt dit waarschijnlijk heel vriendelijk. Maakt je hond een duidelijke hap beweging, dan zal hij daarmee waarschijnlijk willen waarschuwen om diegene op afstand te houden.
De puberteit is vaak het heftigst rond de leeftijd van 18 maanden. Daarna zal je merken dat je pup weer wat rustiger en evenwichtiger wordt. In de leeftijd tussen 24 en 30 maanden hebben de hersenen van jouw hond zich volledig kunnen ontwikkelen en breekt de periode van volwassenheid aan.
Naast wandelen heeft ook kauwen een kalmerende werking op honden. Je hond een bot voeren kan daarom helpen bij het verminderen van stress. Ook spelen of puzzelen zorgen voor afleiding van een stressvolle situatie. Geef je hond zijn brokken eens met een voerspel, zodat hij extra uitdaging krijgt tijdens de maaltijd.
Het kan zijn sturing geven, minder sturing geven, meer ontspanning, verwachtingen creëren, werken aan vertrouwen, zelfverzekerdheid, zelfstandigheid en ga zo maar door. Het is vooral belangrijk om te ontdekken of er stress is en dus om te weten wat je hond doet als hij stress heeft.
Als een hond zijn baasje mist, kan hij verschillende signalen vertonen, zoals rusteloosheid, piepen, blaffen, verlies van eetlust.Sommige honden kunnen ook destructief gedrag vertonen, zoals kauwen op meubels of andere objecten in huis, wanneer ze hun baasje missen.
Dieren hebben een ingebouwde biologische klok
Hierdoor word je bijvoorbeeld elke dag, ook in het weekend, rond hetzelfde tijdstip wakker en krijg je rond vier uur 's middags telkens vreselijke trek. Dieren hebben dat ook en kunnen dus aan hun lichaam voelen wanneer het tijd voor wat is.
Valt het baasje weg, dan valt ook deze hiërarchie, structuur en dagindeling weg: datgene wat ze het meeste gaan missen. De ene hond weet hier beter mee om te gaan dan de ander. Sommige honden raken depressief of lusteloos.Slecht eten, veel blaffen, onrustig worden, binnen poepen: allemaal symptomen die hierbij horen.