Je lichaam draait in de periode na de bevalling overuren – aangestuurd door je hormonen – om zich te ontdoen van al het extra vocht dat er werd vastgehouden tijdens je zwangerschap. Samen met meer zweten kun je ook merken dat je vaker moet plassen, ook dat is een manier van je lichaam om het extra vocht kwijt te raken.
Veranderingen in de bloedcirculatie. Misschien moet u hierdoor vaker plassen of transpireert u meer. Na zes weken is uw baarmoeder terug in het kleine bekken en weegt dan nog slechts 60 gram. Na ongeveer drie dagen zijn de zwangerschapshormonen uit uw lichaam verdwenen en worden andere hormonen aangemaakt.
Het kan best lang duren voordat je weer volledig de oude bent. Sommige vrouwen geven aan dat het wel een jaar heeft geduurd voordat ze zich weer helemaal fit voelden. Natuurlijk gaat het steeds een beetje beter, maar verwacht niet dat je binnen een paar weken alles weer kunt.
Dus zoek juist beweging op waarbij je diep ontspant, tot rust komt en je zenuwstelsel wat gaat over rust en ontspannen, activeert. Voorbeelden daarvan zijn yin yoga, pilates, maar ook eenvoudigweg wandelen door de natuur, allemaal bewegingsvormen die je hormonen weer in balans brengen.
Bedenk dat deze klacht slechts van tijdelijke aard is. Je hormonen en vochtgehalte komen vanzelf weer in balans. In de meeste gevallen ben je er na een aantal weken weer vanaf.
Uit onderzoek van EenVandaag en Ouders van Nu onder 10.000 vrouwen die de afgelopen 2 jaar zijn bevallen, blijkt dat 60 procent hun bevalling lichamelijk heel of behoorlijk zwaar vonden. Maar een aanzienlijke groep vond de bevalling ook niet zo zwaar (32 procent) of zelfs helemaal niet zwaar (8 procent).
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens. Maak de eerste keer een klein blokje (5 min.) en bouw dit rustig op in tijd.
dag 1-10 na de bevalling
Je kunt het zien als een flinke sportblessure. In deze periode is het goed zoveel mogelijk rust te geven aan je bekken en bekkenbodem. kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen; probeer daarbij traplopen tot een minimum te beperken.
Je buikspieren houden alles niet meer goed op hun plek als voor de zwangerschap. Bij de meeste vrouwen die in het derde trimester een diastase kregen, is dat binnen een jaar na de bevalling weer hersteld.
Tijdens het ontzwangeren herstelt je lichaam hiervan. Hoe lang het herstel duurt verschilt per vrouw. De één voelt zich met twee maanden weer topfit, de ander kwakkelt nog een jaar door. Gemiddeld kost het acht tot twaalf weken om te ontzwangeren.
Kraamtranen en ritme vinden
Maar daarna begint de vermoeidheid vaak wel zijn tol te eisen. De 5e dag na de bevalling is voor kraamvrouwen een emotionele dag, vaak met huilbuien. De vermoeidheid, hormonen en lichamelijke ongemakken zijn dan vaak op hun toppunten en veel vrouwen ervaren kraamtranen.
Halve kilo per week
Het kan best zijn dat het afvallen na de bevalling niet heel gemakkelijk en snel gaat. Dit komt door de hormonale veranderingen. Laat je er niet door ontmoedigen. Minder eten is niet aan te raden, omdat je je lichaam dan in de 'zuinige stand' brengt.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder. Aan het eind van de kraamweek is je baarmoeder al flink gekrompen. Je kunt een paar dagen naweeën hebben.
Een gevarieerd dieet bestaat uit veel groente en fruit, zuivel, volkorenproducten en een stukje vlees, vis of vleesvervanger. Gezonde voeding draagt bij aan zowel het lichamelijke als emotionele herstel na je bevalling en kan je helpen om snel weer fris en fruitig naast je bed te staan.
Voldoende rust zorgt ervoor dat in de eerste twee weken na de bevalling je baarmoeder maximaal herstelt en weer rustig terug op zijn plek komt. De baarmoeder zal kleiner moeten worden en weer achter het schaambeen zakken.
Naast het herstel en het wennen aan elkaar, aan het nieuwe leven met elkaar, zijn die eerste weken zeer belangrijk voor de verdere ontwikkeling van je kind. Die eerste zes weken (zo'n 40 dagen) vormen de basis van een belangrijke start van het nieuwe leven.
Er is geen wondermiddel waarmee je de slappe huid weer snel kan straktrekken. Door vet te verliezen of je buikspieren te trainen wordt je huid helaas niet strakker of gladder. Wel is de kans groot dat je buikhuid zich weer langzaam herstelt in de maanden na je bevalling. Dit kost tijd.
Een los T-shirt & jeans met hoge taille
Het shirt is lang en heeft afhangende mouwen waardoor het tegelijk modieus en ontspannen oogt. Je draagt het zo of met een katoenen legging, een joggingsbroek of een mom jeans. Als je voor een jeans gaat, kies er dan een die groot genoeg is voor je afterbabybuikje.
Een zwangere vrouw met ondergewicht (een BMI tot 18,5) komt gemiddeld zo'n 12,5 kilo aan, en vrouwen met overgewicht (een BMI tussen de 25 en 30) gemiddeld 7 tot 11 kilo. Vrouwen met obesitas (BMI vanaf 30) komen gemiddeld tussen de 5 en 9 kilo aan.
Vaak is de vagina wat wijder na de bevalling, en kan het geboortekanaal wat meer open staan. Dit trekt meestal bij, maar het kan ook dat je vagina wat wijder blijft. Meestal is dit verschil niet heel groot, en ook is het heel normaal. Hierdoor kan seks wat anders aanvoelen, en kan je grotere tampons nodig hebben.
"Een vaginale geboorte is niet voor alle vrouwen geschikt. We moeten af van het automatisme van de vaginale bevalling", zegt kersvers hoogleraar gynaecologie Bas Veersema in "Nieuwe Feiten" op Radio 1. "Het lichaam van een vrouw is eigenlijk steeds minder geschikt geworden om een kind te baren".
U mag na de bevalling meestal vanaf dag 7 of 8 naar buiten met uw baby. Tenzij de verloskundige of kinderarts u een ander advies geeft. Uw baby heeft dan de eerste dagen de tijd gehad een stabiele temperatuur aan te nemen en kan zich nu goed op temperatuur houden.