Veel vissen gebruiken andere vissen om vijanden te ontdekken en passen daarop hun gedrag aan. Zolang bijvoorbeeld schoolvissen onbekommerd in open water rondzwemmen, weten ook andere soorten dat er geen hongerige rover in de buurt is. Maar zodra er een vijand opduikt, verdwijnen de schoolvissen meteen.
Vissen in de zee zwemmen vaak met een grote groep bij elkaar. Dit noemen we een school. Zo beschermen ze zichzelf tegen roofdieren en kunnen ze gemakkelijk een partner vinden om te paren. Als een groep vissen bij elkaar zwemt, noemen we dat een school.
Vissen kunnen elkaar behoorlijk pesten en intimideren. Vissen die hier slachtoffer van worden voelen zich erg ongelukkig en gestrest. Dit leidt vaak tot ziekte en overlijden.
Voshaaien brengen een bezoek aan poetsvissen wanneer ze het idee hebben dat hun huid wel een schoonmaakbeurt kan gebruiken. Ze zoeken de vissen op en zwemmen langzaam rond zodat de dieren op hun gemakje kunnen 'poetsen'.
Dat is een teken van een zuurstoftekort. In de zomer zie je wel vaker dat vissen zwemmen boven in de vijver. Maar als je echt een zuurstoftekort hebt zie je duidelijk dat de vissen happen naar lucht.
Zuurstofproblemen uiten zich het meest zichtbaar bij de vissen: ze houden zich boven in het water op, happen naar “lucht” en zijn traag in hun bewegingen. Ze blijven ook rondhangen op de plekken waar zich de meeste toevoer van zuurstof bevindt, bijvoorbeeld de uitloop van een waterval.
Lekker wroeten
Op de bodem van het aquarium horen dus steentjes. Daarnaast zullen waterplantjes hun leefomgeving interessanter maken. Wil je ze echt gelukkig maken, bied ze dan ook uitdaging! Verstop bijvoorbeeld wat lekkers in een schelpje en leg deze op de bodem."
Ook dit hangt af van de soort. De meeste dagactieve vissen slapen 's nachts. En sommige soorten met weinig energie, zoals bettas, doen gedurende de dag kleine dutjes en slapen het grootste deel van de nacht. Nachtvissen zoeken meestal een mooi plekje om te schuilen terwijl het buiten licht is en uit te rusten.
Haaien hebben niet veel vijanden, maar hun grootste vijand en grootste bedreiging is zonder twijfel de mens. Mensen vormen op verschillende manieren een bedreiging voor het voortbestaan van de dieren. De mens vervuilt en verstoort hun leefomgeving.
Haaien bedreigde diersoort
Mensen en hun handelen zijn de voornaamste oorzaak voor de sterke afname van haaien. Wereldwijd is nu een kwart van alle haaiensoorten met uitsterven bedreigd. Jaarlijks worden er 100 miljoen haaien gedood in de visserij.
Alle situaties die leiden tot angst of vluchtgedrag bij de vissen veroorzaken stress bij de vissen. Vaak is dit niet alleen zichtbaar aan het (vlucht)gedrag van de vis, maar ook aan verlies van kleurintensiteit waardoor de vis lichter (fletser) wordt, of juist donkerder van kleur.
Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie. Een van deze wetenschappers is Julian Pittman.
Een van de eerste aanwijzingen van het bestaan van spelen bij vissen was het zeer complexe gedrag van tapi- rvissen (olifantsvissen). Dit is een Afrikaans geslacht van zwak elektrische vissen. Het gaat hier echter om aanwij- zingen en vermoedens.
Waarom botsen ze niet op elkaar? In een school zitten de vissen dicht op elkaar. Omdat de vissen in nauw contact met elkaar staan en een goed reactievermogen bezitten, kunnen ze snel reageren op minimale richtingsveranderingen van andere vissen.
Je kunt het beste minimaal een schooltje van 6 exemplaren houden. Uiteraard is het hierbij belangrijk om rekening te houden met de grootte van het aquarium, het aantal andere vissoorten in het aquarium en het aantal planten. In een aquarium van 60 cm kun je een schooltje van 10 exemplaren houden.
De vechtdrang is dus het gevolg van de onnatuurlijke toestand die in het aquarium heerst en de eigenaar dient het zwakkere dier dan ook uit de bak te verwijderen, omdat het niet zoals in de natuur kan vluchten. Vechten kan op allerlei manieren gebeuren. Met het gebit, de staart, bekken trekken, enz.
Aanval op de lever
Fysiek is de orka superieur aan de haai. Bovendien jagen walvissen in een school. In tegenstelling tot andere vissen hebben haaien – en andere kraakbeenvissen als roggen – geen zwemblaas vol met lucht om ervoor te zorgen dat ze boven kunnen komen.
Toch slagen orka's er blijkbaar in witte haaien te doden én - opmerkelijk - vooral hun lever op te peuzelen. De carcharodon carcharias of mensenhaai staat in de biologieboeken omschreven als toppredator in de meeste voedselketens over de hele wereld.
Alleen in Gansbaai waren dat er al vijf. En wat blijkt: de dieren vallen uitsluitend aan om de vette lever van de haaien. Dat het om orka's gaat, blijkt uit de bijtwonden. De orka's zouden worden aangetrokken door squaleen, een olie uit de haaienlever die ook gebruikt wordt in beautyproducten.
We beginnen ffies flauw, maar ga je ook vissen in het donker, dan heb je meer vistijd dan wanneer je alleen overdag vist. Dit geldt al helemaal voor 's winters als de dagen korter zijn. 's Ochtend en 's avonds in het donker naar je werk, daglicht zie je niet, maar vissen kan gewoon.
Gewervelde dieren zoals honden, katten, vissen en vogels hebben bijvoorbeeld hersenen, maar ook krabben, insecten en inktvissen. Dieren zoals ringwormen, slakken, sponzen, anemonen en kwallen hebben geen hersenen. De grote hersenen Het grootste deel van onze hersenen noemen we (niet verrassend) de grote hersenen.
Vissen hebben het vermogen ontwikkeld om bewust uit water te springen met de intentie om in beter water terecht te komen. Vaak is de waterkwaliteit slecht, is het te koud, te warm of hebben de vissen stress. Als laatste redmiddel kunnen ze het water verlaten door te springen.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Vissen hebben zich aangepast aan die omstandigheden. Ze kunnen vooral de kleuren zien die in hun natuurlijke omgeving veel voorkomen. Sommige diepzeevissen zien alleen blauw licht, andere soorten ook groen, rood en ultraviolet. Op het eerste gezicht lijken vissenogen heel anders dan de onze.
Het wordt aangeraden om je vissen 1 tot 2 keer per dag te voeren. Zorg dat je kleine hoeveelheden voert als je meerdere keren per dag voert. Over het algemeen kun je beter een dagje wat minder geven dan dat je teveel voert. De precieze hoeveelheid die je moet voeren voor jouw aquarium is een ervaringsproces.