Om het beste uit uw borders te halen, is het - naast aandacht voor de planten zelf - belangrijk dat de borders goed bemest worden. Het bemesten van borders gebeurt bij voorkeur met organische meststoffen en kalk. Het bemesten van de tuin nemen wij altijd mee tijdens het tuinonderhoud in het voorjaar.
Voor borders met planten en voor het ophogen van je tuin kun je het beste bemeste tuinaarde gebruiken. Meng bemeste tuinaarde met gewone aarde dat al aanwezig is: de ideale vitaminecocktail voor je tuin. Gebruik je namelijk alleen bemeste tuinaarde, dan krijgen je gewassen een overdosis mest.
De border is te klein.
Kies bij voorkeur voor borders van minimaal 50 cm diep. Dan valt er ook iets meer van te maken. Liefst nog dieper om zo ook echt ruimte te maken voor een mooie opbouw van borderplanten.
Veel borders worden aangelegd met een breedte van 50 cm. Dit zorgt er echter voor dat de keuze van planten beperkt is. Wenst u veel variatie in bloemen, zorg dan voor minimaal een border van 5 m2.
Border in mooie vorm
Denk eerst goed na over de grootte en vorm bij een border ontwerpen. De mogelijkheden hierin hangen natuurlijk af van de grootte van je tuin. Ook de hoogte van de plant en hoe lang een plant bloeit, speelt mee. Vervolgens ga je kijken wat je wilt.
In een klassieke border rangschik je planten volgens groeihoogte. Hoge planten staan achteraan, terwijl lage plantjes en bodembedekkers vooraan een plek in je bloembed krijgen. In het midden zet je best planten die tot 1 meter hoog worden. Zorg hier en daar voor uitschieters in je bloemperk met stokrozen of Delphinium.
Gemiddeld heeft u 9-16 planten per vierkante meter nodig. Maak groepjes van minstens drie of vijf planten voor een mooie volle border en veel kleureffect.
Goede grond
De meest geschikte grond, voor het aanleggen van een border, bestaat uit een combinatie van grove en fijne deeltjes zand, die zijn vermengd met humus. De wortels kunnen zo gemakkelijk van lucht en dus zuurstof worden voorzien. De bodem is waterdoorlatend, maar houdt ook vocht vast.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Miscanthus sinensis 'Gewitterwolke'
Volgens ons het mooiste sierriet. Omdat het grote blad een subtiele witte nerf heeft is dit siergras al vroeg in het jaar mooi. En dan die donderwolk van prachtig gekleurde pluimen , waarna het wintersilhouet het jaar besluit. Tot 2 meter hoog.
Van alle lavendelsoorten past echte lavendel (Lavandula angustifolia), ook wel gewone lavendel, het best bij ons klimaat. Deze soort is goed winterhard en verdraagt nattigheid het best. Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte.
Is het siergras uitgebloeid en geel verkleurd? Laat ze toch in de winter staan. Ook dan zijn ze nog mooi om te zien. Snoei het siergras pas in het voorjaar kort, zodra de eerste groene sprietjes weer te zien zijn.
Bouw uw borders en beplantingsvakken op qua hoogte. Kies nooit voor te smalle borders, daar kunt u weinig kwijt, maak ze mooi breed (een veel gemaakte fout). Kies vervolgens beplanting die qua groeihoogte oploopt naar achteren. Zo komen kleine planten ook niet in de verdrukking.
Voordat de planten de grond in kunnen moet de grond eerst geschikt gemaakt worden. De onkruiden moeten volledig verwijderd zijn (ook de wortelonkruiden) en de grond moet goed doorgespit en 'open' zijn. De structuur is bepalend voor de bewerkbaarheid, de groei en waterhuishouding.
Vermeng schrale grond met een 40 cm dikke laag goede tuinaarde of compost. Maak van tevoren een plattegrond met hierop aangegeven de gewenste planten met hun hoogten en bloeitijden om de bloeiperiode te kunnen spreiden.
Wij helpen u graag met dit rekenvoorbeeld.
Indien u graag deze border met 6 cm wilt ophogen dan bent u 60 liter bemeste tuinaarde per m² nodig. De border heeft een totale oppervlakte van 75 m², dan betekent dat u 75 x 60 = 4500 liter bemeste tuinaarde nodig heeft om de grond met 6 cm op te hogen.
De meest voorkomende hoogte van een borderrand is 15 cm hoog en is ideaal voor doorgangen, bloemperken, gazons, paden, en vijvers.
De betonnen stapelblokken voor in de tuin kun je het beste lijmen met een steenlijm. Metselen is alleen gebruikelijk als je een zichtbare voeg wilt creëren. Wanneer je stapelblokken gaat lijmen, plak je ze strak op elkaar en wordt je muurtje één geheel.
Gebruik voor het snoeien een scherpe knipschaar en werkhandschoenen (sommige bladeren van de siergrassen zijn erg scherp, zoals bij pampasgras!). Snoei de grassen terug tot zo kort mogelijk boven de pol. Lees ook eens onze blog over het snoeien van riet.