Waarom zou je de moederkoek in Godsnaam opeten? Door de placenta zal de moeder sneller herstellen van de zwangerschap. Voorstanders prijzen de placenta vanwege de grote hoeveelheid ijzer, vitamine B-12 en hormonen. Ook zou het eten ervan de kans op een depressie verkleinen.
Opeten van de placenta kan rauw of gebakken en het smaakt naar een combinatie van lever en biefstuk. Wat groente erbij en smullen maar!
De placenta, een heel belangrijk orgaan voor je zwangerschap
In de eerste weken van de zwangerschap begint de placenta zich te ontwikkelen. De placenta is een zeer belangrijk orgaan, het zorgt ervoor dat de zwangerschap instant blijft en geeft je baby voeding en zuurstof.
Zou je er toch voor willen kiezen je placenta te eten na de bevalling? Dan kan dit op verschillende manieren. Je kunt je placenta rauw eten in een smoothie, maar je kunt hem ook verwerken in capsules. Hiervoor kun je talloze recepten en methodes vinden op het internet!
Placentofagie (van 'placenta' + φαγεῖν, Oudgrieks voor 'eten') is het opeten van de moederkoek (placenta) na de geboorte. Vele diersoorten doen dit om voedingsstoffen te hergebruiken. De prostaglandines die zich in de placenta bevinden, bevorderen de uterus-involutie van het moederdier.
Een lotusgeboorte, ook wel lotusbevalling genoemd: steeds vaker gehoord in het land. Maar wat is het eigenlijk? Het is de baby verbonden laten aan de placenta totdat de navelstreng vanzelf loslaat. Dit heeft bij ons 6 dagen geduurd, maar meestal laat de navelstreng wel wat eerder los – op dag 3,4 zo.
Als de placenta niet loskomt
Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren. Daardoor komt ook oxytocine vrij. Wanneer een placenta een uur na de geboorte van het kind niet is losgekomen, wordt deze operatief verwijderd. Dit gebeurt onder algehele verdoving (narcose) in het ziekenhuis.
In ons land is het eten van placenta's nog erg zeldzaam. Er zijn geen cijfers bekend. Wel komt het volgens gynaecoloog Anneke Kwee steeds vaker voor dat moeders de placenta willen houden. Om hem bijvoorbeeld in de tuin te begraven.
Waaruit bestaat de placenta precies? De placenta is een soort spons die bestaat uit een netwerk van aders en slagaders, de zogenaamde placenta- of chorionvlokken. Die zijn aan één kant vastgehecht aan de baarmoederwand en nemen het bloed van de moeder op.
Nadat de navelstreng is doorgeknipt blijft er een restje zitten: het navelstompje. Dit stompje droogt snel in, wordt hard, kleurt zwart en verschrompeld. Tussen de vijf en veertien dagen na de geboorte valt het stompje er vanzelf af. Wat achterblijft is een litteken: de navel.
Placenta: 650 g
Hierdoor kan het bloed van het kind zuurstof en voedingsstoffen opnemen uit het moederlijk bloed. Ook wordt koolzuurgas en andere afvalstoffen aan het moederlijk bloed afgegeven. Het bloed van de moeder en het bloed van het kind stromen in de placenta vlak langs elkaar heen.
Als de placenta binnen 4 uur in de koelkast is gedaan en binnen 48-72 in de vriezer tot max. 6 maanden kan het zeker. Na 6 maanden soms ook, maar dat ligt aan de staat van de placenta. Let wel; na die periode zijn de meeste hormonen en voedingsstoffen verdwenen.
Als de baby is geboren moet de placenta (moederkoek) nog geboren worden. De placenta zit vast aan de baarmoederwand. Doordat de baby er uit is, kan de baarmoeder flink kleiner worden. Door dit verkleinen en de naweeën laat de moederkoek los.
De navelstreng laten uitkloppen betekent: meer rode bloedcellen en dus een beter transport van zuurstof in het lichaam. Dat betekent ook een makkelijkere overgang van de baarmoeder naar het 'buitenleven', waar de baby zelfstandig moet ademen.
De placenta is precies zo samengesteld om kind én moeder van vele voordelen te voorzien. Na de geboorte is het voor je kindje van essentieel belang om zo lang mogelijk verbonden te blijven met de placenta. Wanneer de scheiding heeft plaatsgevonden kan je ervoor kiezen om je placenta door mij te laten capsuleren.
Alles wat jij eet en drinkt, komt via je bloed en via de placenta bij de baby in je buik. Ook dient hij als bescherming tegen ziektes en infecties. Hij weegt rond het eind van de zwangerschap zo'n 500 gram, heeft een doorsnede van 20 centimeter en is 2,5 centimeter dik.
Baby's hebben in de baarmoeder overal lichaamsbeharing, en vaak zelfs snorren! Maar deze eten en verteren ze vlak voor de geboorte. Dit is dan gelijk de eerste ontlasting die de baby heeft. De borsten van de moeder blijven na de geboorte nog een lange tijd de geur van het vruchtwater houden.
De vruchtzak is een soort 'zak' in de baarmoeder, gevuld met vruchtwater. Hierin groeit en ontwikkelt je baby zich. De vruchtzak bestaat uit twee vliezen. Het binnenste vlies is het amnion.
Bij de Chinese medicijnen methode wordt de moederkoek eerst gestoomd, bij de andere gaat het vlees rauw in de dehydrator. Na het dehydreren wordt de placenta tot poeder vermalen en in de capsules verwerkt. Eén placenta levert ongeveer tachtig tot honderdvijftig pillen op.
Hoe wordt navelstrengbloed bewaard? Navelstrengbloed kan op twee manieren worden opgeslagen: Doneren aan een publieke bloedbank. Opslaan bij een commercieel bedrijf voor eigen gebruik.
Woordherkomst en -opbouw
Leenvertaling van Duits Mutterkuchen (als vertaling van Latijn placenta). In de betekenis van 'nageboorte' voor het eerst aangetroffen in 1770.
Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.
Tussen de geboorte van de pups zit gemiddeld 45 minuten, maar het kan ook eerder of later zijn. Er is niet direct reden tot bezorgdheid als het wat langer duurt (1-2 uur en soms nog langer), mits de teef niet perst.
Deze variëren in kleur – helder rood tot donkerbruin – en formaat. Dat bloedverlies hoort geleidelijk aan af te nemen. Het kan echter ook gebeuren dat het bloedverlies toeneemt, zowel kort na de bevalling als in de weken daarna.