Het grote voordeel van een huis of appartement huren is dat je flexibel bent. Zodra je bijvoorbeeld moet verhuizen voor je werk of gezin, kun je je huurcontract opzeggen en ben je 'm binnen een maand kwijt. Ideaal als je je nog niet vast wil leggen op een specifieke plek.
Je bent dus relatief weinig kwijt aan rente en kan snel beginnen met het aflossen. Je bouwt dan dus meteen vermogen op. Als je huurt, gaat je geld naar de verhuurder en zie jij het nooit meer terug. Andere nadeel van huren is dat de maandlasten door de jaren heen flink kunnen oplopen.
Wanneer je een huis of appartement huurt, hoef je geen fors bedrag in één keer uit te geven. De aankoop van een woning vergt daarentegen een aanzienlijke investering. Als koper moet je daarenboven rekening houden met de bijkomende kosten, zoals notariskosten en registratierechten.
"Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen. Zeker als de huizenprijzen dalen, ben je niet zomaar van een koophuis af. Bovendien loop je niet het risico op dure reparaties en hoef je niet te investeren in onderhoud en verduurzaming."
Huren: de voor- en nadelen
Huren wordt vaak afgeschilderd als zonde van het geld. Iedere maand de huur weggooien. Want ja, dat geld zou u ook kunnen investeren in een eigen huis. Hiermee gaat u echter voorbij aan alle voordelen die huren heeft.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Je bouwt geen eigen vermogen op via je huurhuis. Als je zelf het huis verbouwt, krijg je de investering vaak niet terug. De komende jaren zullen de huurprijzen waarschijnlijk blijven stijgen.
De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen. Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Huren ongeveer twee keer duurder dan kopen
Dankzij de fors gedaalde hypotheekrente in de afgelopen jaren zijn de netto kosten van een koopwoning al snel de helft van een vergelijkbare huurwoning. Bij een vergelijking tussen huren en kopen wordt vaak de huur vergeleken met de netto hypotheeklast.
"Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen. Doe je dat niet, moet je 5 % extra registratierechten betalen en een boete van hetzelfde bedrag.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Een huis kopen
Laten we beginnen met de voordelen van een koopwoning; Wanneer u een huis koopt is het helemaal naar uw eigen wensen aan te passen, zonder dat u met eigenaar hoeft te overleggen. Een ander voordeel is dat u met een koopwoning tegenwoordig over een erg lage hypotheekrente beschikt.
Vertel wat over jezelf; wie ben je/zijn jullie. Vertel wat over je leeftijd, gezinssituatie, wat voor werk je doet en eventuele hobby's die zouden kunnen aansluiten bij (de locatie van) de woning. Vermeld kort hoe je woning-zoekproces tot nu toe is verlopen.
Schrijf een motivatiebrief
Beschrijf wie je bent, wat je doet voor werk, waarom je daar wilt wonen en plak er een nette foto van jezelf bij, zodat ze achteraf nog weten wie je bent. Benoem ook in je brief nog even dat je niet rookt en geen huisdieren hebt (zie tip 1) .
Voorstellen Motivatiebrief huurwoning
Eerst begin je met wat over jezelf te vertellen, je naam, je leeftijd en je huidige situatie. En vertel met wie je een woning zoekt, ben je alleen of wil je met iemand samen huren? Of ben je van plan om met heel je gezin in de woning te wonen?
Omdat de woningbouwverenigingen woningen vaak verkopen heeft u een kans uw eigen huurwoning te kopen. Vraag uw verhuurder of u de huurwoning kan kopen. Vaak laten ze een taxatierapport maken zodat u de waarde weet. Vervolgens krijgt u een korting omdat u altijd gehuurd heeft.
Woningen met het Slimmer Kopen® label – dat kunnen zowel bestaande als nieuwe woningen zijn – worden met een fikse korting op de marktwaarde verkocht. De korting is afhankelijk van het type woning. U bepaalt als koper zelf uw korting op de koopprijs. Trudo bepaalt alleen vooraf hoeveel de korting maximaal bedraagt.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.