Borstvoeding is de beste voeding voor je baby. Het beschermt je baby tegen ziekten.Borstvoeding geven is ook goed voor jouw gezondheid als moeder.Het helpt je bijvoorbeeld om weer op gewicht te komen.
Uit onderzoek blijkt dat kinderen die borstvoeding krijgen minder vaak ziek zijn.Borstvoeding verkleint de kans op maag- en darminfecties, infectieziektes en allergische aandoeningen.
Vrouwen kunnen verschillende redenen hebben waarom ze ervoor kiezen om geen borstvoeding te geven, zoals een negatieve ervaring met borstvoeding in het verleden, seksueel misbruik, of een omgeving waarin borstvoeding niet vanzelfsprekend is of gestimuleerd wordt."
Een van de voordelen van moedermelk boven kunstvoeding is dat het een levende vloeistof is. Het past zich aan de wisselende omstandigheden van jouw baby aan. Dus als je baby ziek wordt, maakt je lichaam extra witte bloedcellen en antistoffen aan die in je moedermelk terechtkomen en de infectie helpen bestrijden.
Wanneer jij je kindje geen borstvoeding wil, of kan geven, stimuleer de melkproductie dan niet. Trek een strakke bh aan en richt de douchestraal niet op je borsten, dit zorgt ervoor dat je lichaam geen prikkeling krijgt om opnieuw moedermelk aan te maken. De stuwing zal ook dan vanzelf na enkele dagen afnemen.
De nodige energie
Gemiddeld heeft een voedende moeder zo'n 500 kilocalorieën per dag extra nodig. Deze extra energiebehoefte wordt maar voor een deel voldaan door meer te eten. De rest van de energie wordt verkregen doordat een voedende moeder regelmatig gaat zitten of liggen om haar kind te voeden.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert moeders hun kind tot zes maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Na dat eerste half jaar kan er bijvoeding geïntroduceerd worden, maar blijft borstvoeding de belangrijkste voedingsbron.
Borstvoeding geven is vermoeiend: niet waar
Tijdens het geven van borstvoeding komt het hormoon oxytocine vrij. Hierdoor voelen moeders die borstvoeding geven zich vaak rustiger. Een voedingsmoment is dan tevens rustmoment. Ook baby's die geen borstvoeding krijgen, moeten gevoed worden.
Ja. Als de hormoonhuishouding verstoord is, bijvoorbeeld door een klierziekte, kunnen ook tepels van mannen melk produceren. Dit kan gebeuren als het hormoon prolactine, dat zorgt voor de productie van melk, overmatig aanwezig is door ziekte.
Vraag in het ziekenhuis begeleiding voor een goede start van het kolven en ook het geven van borstvoeding in deze specifieke situatie. De meeste melk komt tijdens de eerste minuten van kolven, zeer langdurig kolven is daarom niet zinvol en erg vermoeiend. Tien tot vijftien minuten per keer is voldoende.
Als je plotseling stopt met borstvoeding geven, kan dat tot stuwing, verstopte kanalen of mastitis leiden. Bovendien is het een abrupte verandering waar het spijsverterings- en immuunsysteem van je baby mee om moet kunnen gaan. Het kan ook in emotioneel opzicht voor jullie beiden moeilijk zijn.
In 2018 startte 69% van de moeders met het geven van borstvoeding na de geboorte. Dit percentage is lager dan in de eerdere peilingen tussen 2001 t/m 2015 is gerapporteerd (74-81%).
Prolactine, de hormoon die melk produceert, heeft ook een kalmerend effect op de moeder. Een ander voordeel van borstvoeding voor moeders is dat borstvoeding helpt om vet te mobiliseren en 500 calorieën te verbranden per dag, om de zwangerschapskilo's sneller kwijt te raken.
Het is niet bewezen dat koolsoorten, uien, scherpe kruiden, sinaasappelsap en chocola via de voeding van de moeder darmkrampen kunnen veroorzaken bij kinderen die borstvoeding krijgen. Krampjes komen door de ontwikkeling van de darmen, niet door wat de moeder eet.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert en stimuleert iedere moeder om de eerste zes maanden borstvoeding te geven. Daar zijn genoeg redenen voor. Toch is het goed om jouw/jullie eigen keuzes en wensen eens goed op een rijtje te zetten en een bewuste keuze daarin te maken.
Voor een kindje is borstvoeding de beste voeding. Het geven van borstvoeding is vaak de eerste dagen even investeren en proberen. Na enkele tijd loopt het vaak goed maar het is wel een vaardigheid die aangeleerd moet worden door jezelf als moeder maar ook voor jullie kindje.
Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling.
Na 6 maanden is borstvoeding niet meer het enige wat je kind nodig heeft. Als je na 6 maanden langzaam overgaat op steeds meer vaste voeding, past de borstvoeding zich aan: je bouwt dan de borstvoeding heel geleidelijk samen met je kind vanzelf af.
In 2018 startte 69 procent van de moeders na de geboorte met borstvoeding, blijkt uit onderzoek. Na zes maanden gaf 19 procent van de moeders nog volledige borstvoeding. Na een jaar was dat nog 9 procent. Volgens lactatiekundige De Graaf is borstvoeding goed voor een baby en zelfs peuter.
En dat kan echt héél snel gaan, zelfs binnen de 10 minuten!
Maar het kan ook langer duren: Als je bijvoorbeeld eerst een stevige friet met mayonaise hebt gegeten, kan het ook enkele uren duren vooraleer de eiwitten zich een weg hebben gebaand door je verteringsstelsel, naar je bloedbaan en zo naar je moedermelk.
Ook als je nog nooit een kind aan je borst gevoed hebt, is het mogelijk om dat te gaan doen. Iedere hoeveelheid moedermelk die je jouw baby kunt geven, is een geschenk van onschatbare waarde. Vergeet daar bij niet al het andere dat je je kind aan de borst biedt: koestering, hechting, veiligheid, liefde…