Het afsterven van de tandzenuw door een val of een harde klap op de tand. De tand kan dan geel, grijs of blauw verkleuren. Dit wordt een dode tand genoemd. Door veroudering wordt de glazuurlaag dunner en het tandbeen dikker.
Grijze of gele tanden weer wit krijgen door goed te poetsen en te spoelen na het eten, of zelfs door te bleachen: het helpt allemaal niets als je tanden van binnenuit verkleurd zijn. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn na antibioticagebruik of door de erfelijk bepaalde kleur van je dentine, de laag onder je glazuur.
Is de verkleuring in het tandoppervlak of vind je de kleur van de tand te donker, dan kun je van buitenaf bleken. Dat gebeurt met behulp van een bleeklepel. Eerst maakt de tandarts of mondhygiënist een afdruk van je gebit.
Bezoek regelmatig uw tandarts of mondhygiënist
Het sterk verkleuren van uw tanden kan voorkomen worden door regelmatig een bezoek te brengen aan uw tandarts/ mondhygiënist. Het is sterk aan te raden om een keer per 6 maanden langs te komen bij de tandarts/ mondhygiënist.
Niet alle tanden zijn helder wit en de natuurlijke tandkleur van de meeste mensen neigt meer naar geel dan naar wit. Als alle tanden dezelfde kleur hebben is dat de natuurlijke tandkleur. Als de tanden onderling in kleur geel verschillen, dan is er sprake van verkleuring.
Wil je wittere tanden hebben? Maak je geen zorgen: als het glazuur alleen oppervlakkig verkleurd is, is dat niet onomkeerbaar. Je kunt de kleur van je tanden thuis verbeteren met behulp van een 'thuisbehandeling'.
Dit kan vele oorzaken hebben zoals ouderdom, een val waardoor de tandzenuw afsterft, maar ook tandproblemen uit je jeugd.Uitwendige verkleuringen worden veroorzaakt door kleurstoffen in eten en drinken of door roken. Bekende voorbeelden zijn koffie, thee en rode wijn.
Hoektanden hebben een dikkere laag tandbeen dan de overige tanden en zijn daarom vaak geler. Je tanden worden donkerder naarmate je ouder wordt. De vorming van tandbeen gaat namelijk altijd door.De glazuurlaag wordt juist dunner door slijtage.
Je tanden bleken is de enige manier om tandverkleuring ongedaan te maken. Om tanden een natuurlijk witte kleur te geven, moeten het tandglazuur en tandbeen van binnenuit gebleekt worden met 6% waterstofperoxide of 10 tot 16% carbamideperoxide. Alleen dan is tanden bleken effectief en veilig.
Tanden kunnen gevoelig, doorzichtig en zelfs geel worden door erosie. Het is ook mogelijk dat vullingen boven het tandoppervlak gaan uitsteken. Vullingen worden niet aangetast door het zuur, maar het glazuur wel. Als je niets aan erosie doet, kan het glazuur geheel verdwijnen.
Er is wel 1 product dat uitblinkt: Aquafresh Whitening intense white. 6 van de 30 proefpersonen kregen wittere tanden, en dat is een stuk beter dan de rest. Daarnaast is deze tandpasta ook nog eens niet duur. Aan de meeste whitening tandpasta's wordt een optische witmaker toegevoegd.
Het beste kun je gele tanden voorkomen met goede mondverzorging. Al verkleurde tanden kun je poetsen met een witmakende tandpasta. Pas echter op dat je geen sterk schurende producten gebruikt, omdat die het tandglazuur kunnen beschadigen.
Complementaire kleuren liggen rechtover elkaar op het kleurenwiel en kunnen elkaar versterken (naast elkaar) of neutraliseren (op elkaar). Blauw (koel) en geel (warm) zijn complementair, en als je tanden niet parelwit zijn, kan een lipstick met een blauwe ondertoon je tanden witter doen lijken.
Tandplak en tandsteen: Na het eten vormt zich een dun filmpje dat tandplak heet en wanneer dit verkalkt, wordt het tandsteen. Tandsteen bestaat uit bacteriën, speeksel, etensresten. Tandsteen tast niet alleen tandvlees, maar ook tandglazuur aan. Met als gevolg dat het gebit er grijzig uitziet.
Voor een effectieve bleekbehandeling kunt u het beste laten bleken met 6% waterstofperoxide bij de tandarts. Dit is niet schadelijk voor het tandvlees en het tandglazuur, het is het meest effectieve middel, en heeft een langdurig effect.
Poets je tanden: niets is effectiever om verkleurde tanden te voorkomen dan ze goed en regelmatig te poetsen. Wees voorzichtig en wacht 30 minuten na het eten of drinken voordat je je tanden poetst. Gebruik een tandenborstel die geschikt is voor jouw behoeften.
Daarnaast is bekend dat vruchten als aardbeien zouden helpen met wittere tanden. Ook sinaasappelschil of bananenschil wordt ervoor gebruikt. Alhoewel het je tanden witter kan maken, bevat fruit ook fruitzuren en die kunnen je tanden aantasten.
Volgens recent onderzoek aan het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam kan gesteld worden dat tandpasta´s inderdaad de tanden witter maken. Dit komt volgens onderzoeker Fridus van der Wijden doordat de verkleuringen makkelijker worden verwijderd door een whitening tandpasta dan een normale tandpasta.
De kosten voor een bleekbehandeling voor uw tanden kunnen variëren tussen de €150 en €400 euro. Deze kosten kunnen erg verschillen. In de meeste gevallen zijn er meerdere bleekbehandelingen nodig, voor het mooiste resultaat.
Verkleuring tegengaan
Er zijn verschillende manieren om deze verkleuring tegen te gaan. 1) Rode wijn, koffie en sterk getrokken thee kunnen de kleur van uw tanden veranderen. Deze dranken bevatten namelijk tannines, deze looistoffen kunnen zich hechten aan tandplak.
Nee, tandglazuur groeit niet aan. Eventuele schade aan het glazuur kun je dus niet terugdraaien. Wel kun je jouw tandglazuur sterker maken door fluoridehoudende tandpasta te gebruiken. Ook raden we aan om veel water en thee te drinken, omdat je hierdoor het zuur regelmatig wegspoelt.
Thee kan voor minuscule scheurtjes in je tanden zorgen, wat je met je eigen ogen niet kan zien, maar wat op den duur wel gevoelig kan worden. Ook kan thee een licht gelig waas op je tanden achterlaten. Thee bevat namelijk tannine die kan zorgen voor dat kleurtje op je tanden.
Wat gebeurt er met je tanden als je ze bleekt? Bij bleken wordt meestal gebruikgemaakt van waterstofperoxide.De peroxide breekt kleurstoffen af.Daarnaast droogt het bleekmiddel de tanden tijdelijk uit en maakt ze iets poreuzer.
Gele of lichtgele tanden bevatten meer glazuur; de beschermlaag die je gebit niet kan missen. Glazuur voorkomt namelijk tanderosie, waardoor je tanden minder snel afbreken. Tandglazuur is het hardste deel van je lichaam.
Al twee tot zes weken na het stoppen met roken is het gunstige effect zichtbaar in uw mond. De conditie van uw tandvlees gaat niet verder achteruit.