Frietjes worden traditioneel gebakken in dierlijk vet (ossenwit en/of paardenvet). Dat zorgt voor die typische smaak en geur, maar is helaas minder gezond doordat het meer verzadigd vet bevat. Daarom worden frietjes tegenwoordig ook in plantaardige olie gebakken, of in een mengsel van de twee.
De Maillard-reactie
Deze magische reactie vindt plaats wanneer hitte suikers en aminozuren omzet in honderden smaakcomponenten. Het is verantwoordelijk voor de gouden korst op frieten en hun nootachtige, geroosterde aroma. Zonder de Maillard-reactie zouden frieten hun karakteristieke smaakcomplexiteit missen.
Maar friet dat gebakken wordt in hard frituurvet (vast frituurvet in pakken) bevat veel verzadigd vet. Verzadigd vet is slecht voor je hart en bloedvaten. Friet bevat ook veel vet. Vetten bevatten veel calorieën en daarom kan je sneller overgewicht krijgen als je er te veel van eet.
Naast het feit dat maaltijden uit de frituur calorierijk zijn bevatten vooral frietjes vaak ook hoge gehaltes aan acrylamide. Dit is een giftige stof die gevormd wordt tijdens het frituren van zetmeelrijke producten, zoals een aardappel.
Meer vitamine C en kalium
Eerst het goede nieuws: friet bevat van bepaalde voedingsstoffen zelfs méér dan gekookte aardappelen, meldt Quest. Zo zit er in friet meer kalium en vitamine C. Kalium regelt de vochtbalans en de bloeddruk in het lichaam en zorgt ervoor dat zenuwprikkels goed geleid worden.
Frituren is veruit de meest voorkomende manier om frietjes te bakken, maar helaas is het ook de meest ongezonde! Frituren verhoogt hun calorie- en vetgehalte . Bovendien kunnen hoge frituurtemperaturen leiden tot de vorming van acrylamide, een schadelijke stof die in verband wordt gebracht met mogelijke gezondheidsrisico's.
Aardappelen bevatten veel vezels en dat is goed voor je darmen. Maar aardappelen kunnen daarnaast ook prebiotica bevatten. Dat komt door de suikers, oftewel de koolhydraten en het zetmeel in aardappelen. Vaak wordt dit zetmeel gezien als een nadeel, maar er zitten juist ook hele gezonde voordelen aan.
Als je één of maximum twee keer per week frietjes of kroketjes of een gefrituurde loempia eet, is er weinig tot niets aan de hand. Maar 7 tot 10 keer is iets anders: dan verhoogt je risico op kanker.” Ook de eenzijdigheid in het dieet van de minister-president is volgens Mouha ongezond.
Het eten van gefrituurd voedsel kan uw risico op ziekten vergroten
Verschillende onderzoeken bij volwassenen hebben een verband gevonden tussen het eten van gefrituurd voedsel en het risico op chronische ziekten. Over het algemeen wordt het eten van meer gefrituurd voedsel geassocieerd met een groter risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, hartziekten en obesitas ( 11 ).
Het eten van gefrituurd voedsel is natuurlijk al niet gezond, omdat het sterk bewerkt voedsel is. Dus of je nu een patatje uit de frituurpan of uit de Airfryer eet, maakt qua voedingsstoffen eigenlijk niet veel uit. Beide varianten bevatten al weinig essentiële vitamines en vezels.
In principe bevat een pizza meer kilocalorieën dan een portie patat.Echter, dit betekent niet dat het ongezonder is. Je hebt namelijk aan één pizza vaak al genoeg, terwijl we bijna altijd wel iets bij de patat met saus bestellen.
Frieten en chips bevatten vaak veel calorieën en vet. In een observationeel onderzoek is het eten van frieten en chips in verband gebracht met gewichtstoename en obesitas (3). Een onderzoek uit 2011 vond zelfs dat chips per portie meer gewichtstoename kunnen veroorzaken dan enig ander voedsel ( 4 ).
Als je gezond en gevarieerd eet, is het geen probleem om af en toe een frietje te eten. Het gaat erom dat je friet niet té veel en té vaak eet.
Om de originele oliemix van de keten na te bootsen, wordt de olie vermengd met natuurlijke smaakstoffen om die overheerlijke geur te reproduceren . Met andere woorden, de heerlijke geur die we kennen en waar we van houden, is eigenlijk de geur van aardappelen gekookt in rundervet, een aroma dat zo krachtig is dat het de frietjes nog lekkerder doet lijken!
Weetjes over friet om mee uit te pakken
Eind 17de eeuw, in de Maasstreek tussen Dinant en Luik, hadden mensen de gewoonte kleine visjes te vangen en te frituren. Toen eind 18de eeuw de Maas een keertje dichtgevroren was, vervingen ze de vis door staafjes aardappel: ziedaar de uitvinding van de friet.
Eenmaal in onze keukens koken we ze in onze canola-mixolie, zodat u ze knapperig en heet kunt eten, precies zoals u ze wilt. Wilt u meer weten over onze frietingrediënten?
Twee populaire gerechten op de Chinese menukaart, bami en nasi, zijn helaas niet de gezondste keuzes. Ze bestaan hoofdzakelijk uit respectievelijk witte paste en witte rijst, snelle koolhydraten dus. Die laten je bloedsuikerspiegel snel pieken en snel ook weer dalen.
Wat is er niet om van te houden aan die heerlijke, gefrituurde aardappelstaafjes, bedekt met zout en gedipt in ketchup? Cardiologen zouden zeggen: alles! Frietjes, net als alle gefrituurde voedingsmiddelen, bevatten hoge niveaus van verzadigd vet en transvetten, twee soorten vet die bijzonder slecht zijn voor de gezondheid van uw hart .
Matiging is de gouden regel
Maar matiging is de sleutel.” Helaas zijn er geen concrete cijfers over wat matiging voor verschillende mensen betekent. Voor sommigen is een keer per week een bordje friet prima. Voor anderen is twee keer per maand misschien een beter idee.
De 'gewone' friet uit de frituurpan bevat nog steeds veel meer vet, dus die blijft toch minder gezond. De grote winnaar Plottwist, want een derde optie is nóg gezonder. Da's de ovenfriet. Daar worden namelijk de minste extra vetten aan toegevoegd, waardoor ovenfrieten vaak het laagste aantal calorieën hebben.
Frieten zijn de 2de populairste aardappelbereiding: op een gemiddelde dag in 2021 at 1 op de 10 Belgen frietjes. Op een gemiddelde weekenddag liep dit nog op tot 15%. De consumptie van friet lag in 2020 en 2021 wel lager dan voor de coronacrisis.
Gefrituurde voedingsmiddelen
Frieten, uienringen en dergelijke bevatten moeilijk verteerbare vetten en kunnen leiden tot diarree en een opgeblazen gevoel .
Onderzoek heeft aangetoond dat de antioxidanten in aardappelen de groei van kankercellen in de lever en dikke darm kunnen helpen stagneren. Daarnaast hebben onderzoekers ontdekt dat gekleurde aardappelen, zoals de paarse variant, drie tot vier keer meer antioxidanten bevatten dan witte aardappelen.