Ja, een kat kan wennen aan twee huizen; geen probleem. In mijn studententijd ging ik in het weekend naar huis en dan nam ik mijn kat altijd mee. Zij was 7 weken toen ik er mee begon en ze vond het heel normaal. Wist ook bij mijn moeder feilloos de kattenbak te vinden en ging ook daar naar buiten.
Houd uw kat minstens twee weken binnen om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Voer uw kat regelmatig met kleine maaltijden. Houd zoveel mogelijk vast aan de vertrouwde routine en gewoonten uit het oude huis. Verspreid de geur van uw kat door het nieuwe huis zodat hij zich daar snel veilig gaat voelen.
Laat de kat minimaal een paar dagen aan de nieuwe omgeving wennen vanuit de veilige kamer. Uit onderzoek is gebleken dat een kat meer dan twee weken nodig heeft om te wennen aan een nieuwe omgeving. Het is niet raadzaam om de kat direct toegang tot het hele huis en zeker niet tot de tuin te geven.
Ook volwassen katten kunnen heimwee hebben. Als je recent bent verhuisd of je huis hebt verbouwd, kan het zijn dat je kat blijft miauwen omdat hij van slag is. Je kat heeft tijd nodig om aan de situatie te wennen. Soms helpt het om een feromonen verdamper, zoals de Feliway, te gebruiken.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
De kat kan zijn eetlust verliezen, geen belangstelling meer hebben voor zijn omgeving of alleen maar zitten staren. Het dier lijkt depressief. De achtergebleven kat gaat ineens dingen doen die voorheen kennelijk niet konden.
Een kat zoekt naar een warmtebron, en als ze die niet in de zon vinden, vinden ze het wel bij jou. Een kat slaapt simpelweg bij jou omdat die je leuk en gezellig vindt, ze voelen zich comfortabel en vallen daardoor gemakkelijk in slaap. Een kat markeert zijn territorium, zodat deze plek vertrouwd aanvoelt.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Stress en een depressie gaan vaak hand in hand. Wanneer uw kat steeds aan uw meubels krabt, terwijl er ook gewoon een krabpaal aanwezig is, kan wijzen op een depressie. Dit is een ingewikkeld symptoom. Meestal betekent het gewoon dat uw kat boos is, maar als hij dit vaak doet, kan het ook duiden op een depressie.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Wanneer de kat naar buiten gaat en zich nog niet compleet op zijn gemak voelt in de nieuwe leefomgeving, zal hij op zoek gaan naar een vertrouwde omgeving. Deze vindt hij in het oude leefadres, waardoor hij indien mogelijk daar naartoe terug zal lopen.
Een gelukkige kat herkennen aan gedrag
Diep en relaxt slapen. Uitgebreid in de zon slapen of rollen. Jou begroeten wanneer je thuiskomt. Zichzelf, een soortgenootje of jou regelmatig wassen, maar niet te veel; overmatig wassen kan ook wijzen op pijn.
Geef de kat bij thuiskomst een kleine, rustige ruimte met alle voorzieningen erin. Zorg dat de kat zich hier kan verstoppen. Hoe veiliger, hoe beter en des te sneller zal de kat ontdooien. Zo kan hij op zijn eigen tempo de ruimte verkennen en er zijn geur afgeven om zich lekker te voelen.
Op onbekende plaatsen kan een kat net zo goed verdwalen als mensen. Dichtbij huis onthouden katten waar ze lopen. Net als bij mensen zien ze waar ze zijn, en weten dus zo de weg naar huis. Ook maken ze gebruik van geuren.
De kat stelt zich extra kwetsbaar op door zijn buik te tonen. Een kat zal daarom niet op deze manier gaan liggen wanneer er roofdieren in de buurt zijn. Alleen wanneer de kat helemaal ontspannen is en zich veilig voelt, gaat hij op zijn rug liggen met zijn buik omhoog.
Ze zijn territoriaal
Katten hebben niet altijd bij mensen thuis op de bank kunnen chillen; het zijn oorspronkelijk geen huisdieren. Ooit leefden ze buiten en moesten ze hun territorium beschermen. Door op jouw spullen te gaan liggen, claimen ze hun plekje in huis.
Ze houden er bijvoorbeeld van om grotere stukken in huis te rennen. Laat dus bij een paar kamers de deur open zodat hij de ruimte heeft. Ook is het slim om een krabpaal aan te schaffen. Zo voorkom je dat je kat als jij even niet oplet zijn nagels scherpt aan je bank.
Katten hebben een interne klok die zeer nauwkeurig is, en ze “weten” gewoon wanneer het tijd is om te beginnen. Ze zijn ook goed in het oppikken van andere regelmatige indicatoren van de tijd, zoals vogelzang en daglicht.
Ze kan nog zo schuldig kijken, maar zich schamen doet ze niet. Maar dat is een illusie, zegt Schilder. 'Als je hem met de hand van de tafel schuift, zal hij precies hetzelfde doen. ' Het dier kan zich niet schamen.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Nu blijkt dat niet alleen honden, maar ook katten ons vanalles proberen duidelijk te maken. Daarvoor doen ze zelfs zo veel moeite dat ze een eigen, voor mensen begrijpbare taal hebben ontworpen. Als katten met elkaar communiceren, doen ze dat niet met hun 'typische' miauw.
Liefdesbeetjes. Katten bijten om twee redenen. Een pijnlijke beet geven ze enkel als ze zich bedreigd voelen, maar soms delen ze ook zachte beetjes uit. Die zachte liefdesbeetjes betekenen dat ze je echt super vinden.
Katten zijn nieuwsgierige beesten dus hun aandacht verplaatst zich snel van het ene naar het andere. Maar wanneer een kat blijft staren en traag met haar ogen knippert, betekent het dat ze je bewondert.