Enkele E-nummers kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid, zoals kaliumnitriet (E249) en natriumnitriet (E250). Fabrikanten voegen deze stoffen toe aan vleeswaren om te voorkomen dat de producten besmet raken met de bacterie die botulisme veroorzaakt.
Sommige mensen kunnen een overgevoeligheidsreactie krijgen als ze sulfiet binnen krijgen, een stof dat als conserveermiddel of antioxidant kan voorkomen in bijvoorbeeld wijn. Dit komt het meest voor onder astmapatiënten.
Lang niet alle e-nummers zijn slecht, zo zijn er ook natuurlijke e-nummers en kunnen zelfs gezond zijn. Bijvoorbeeld E300 is eigenlijk gewoon vitamine C en wordt gebruikt om producten langer houdbaar te maken.
Sommige mensen willen E-nummers liever vermijden. EFSA geeft aan dat je producten met E-nummers veilig kunt eten, maar er is ook niets op tegen om de producten te laten staan. Mensen met 'fenylketonurie' (PKU) of met een overgevoeligheid voor sulfiet moeten sommige E-nummers mijden.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Toevoegingen aan ons eten kunnen er voor zorgen dat het product bijvoorbeeld langer houdbaar is, mooier van kleur of minder snel gaat klonteren.
Van nature bevat elke tomaat, ook de biologische, minstens 13 E-nummers. De natuurlijke conserveermiddelen zijn met een sterretje gemarkeerd: E140 chlorofyl. E160a carotenoïden.
Fruit: boordevol e-nummers
Want in 'natuurlijke' producten, zoals bijvoorbeeld een blauwe bes, zitten meer dan 13 e-nummers. Een banaan bevat er minimaal vijf. En een passievrucht bevat alleen al twaalf e-nummers aan kleurstoffen.
E-nummers zijn zo slecht niet. Maar het is natuurlijk wel zo dat e-nummers vaak in producten zitten waar andere stoffen in zitten die niet heel erg goed zijn voor de gezondheid (suiker, zout, wit meel).
En de producten waarmee we gezond oud worden zoals volkoren granen, groenten, fruit, verse vis en bonen bevatten bijna nooit E-nummers.
Coca Cola ligt & Coca Cola Zero
De voedingszuren 338 en 330 staan voor citroenzuur en fosforzuur. Citroenzuur zorgt voor een frisse smaak, terwijl fosforzuur nodig is voor de productie van koolzuurhoudend water.
Het E-nummer E621 is misschien wel één van de beruchtste E-nummers van allemaal. E621 staat ook wel bekend als MSG, mononatriumglutamaat of ve-tsin. Het is een smaakversterker die wordt gebruikt om een product hartiger en lekkerder te laten smaken.
Het kan voorkomen dat iemand overgevoelig is voor een bepaald E-nummer, zoals men voor meerdere stoffen overgevoelig kan zijn.
E-nummers zitten in allerlei producten, bijvoorbeeld als kleurstof, smaakversterker of conserveermiddel. Producten met veel E-nummers staan vaak niet in de Schijf van Vijf, maar E-nummers zijn niet schadelijk voor de gezondheid. Op deze pagina vind je antwoord op veelgestelde vragen over E-nummers en de E-nummerzoeker.
Op het etiket van voedingsmiddelen moeten onder meer de naam van het product en de naam en het adres van de producent staan. En ook de ingrediënten, de houdbaarheidsdatum, E-nummers en een productiecode of partijcode.
Steviolglycosiden of het stevia-extract kregen het E-nummer 960 toegekend en behoren tot de categorie zoetstoffen binnen de additieven. Ze moeten dan ook als volgt vermeld worden op het etiket.
E-nummers die regelmatig in brood voorkomen en wel dierlijke ingrediënten (inclusief melk en ei) kunnen bevatten, zijn: E322, E470 t/m E472, E481 t/m E483 en E920. Van deze E-nummers mag alleen E322 (lecithine) worden gebruikt in biologisch brood, volgens de Europese verordening inzake biologische productie.
E-nummers zijn stoffen die worden toegevoegd om eigenschappen van voedingsmiddelen te verbeteren. Ze worden ook wel additieven genoemd. Voorbeelden zijn kleurstoffen, smaakversterkers en conserveringsmiddelen.
net als andere basisproducten zoals rode paprika (41) en broccoli (34). Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen.
Daarom zijn bananen zo gezond. 1. Bananen bevatten veel kalium, een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij het doorgeven van prikkels in het zenuwstelsel. Ook zorgt kalium voor verlaging van de bloeddruk en is het nodig voor een goede functie van het hart, de nieren en vooral van de hersenen.
De beste momenten voor je lichaam om een banaan te eten zijn 's ochtends na het opstaan, zo'n zestig tot dertig minuten voor een intensieve loop en meteen na een intensieve loop.
Veruit het beruchtste E-nummer is smaakversterker E621 (mononatriumglutamaat). Op internet worden er verschillende horrorverhalen over gedeeld. Het zou bijvoorbeeld verslavend zijn of hartkloppingen veroorzaken. Maar tot nu toe zijn er geen onderzoeken die overtuigend bewijs geven voor deze beweringen.
Bij E120 (karmijn(zuur), een rode kleurstof) is de herkomst onmiskenbaar: de rode kleur wordt verkregen door het vermalen van lakschildluizen. Andere E-nummers zijn zuiver plantaardig, zoals E440 (pectine) en de verdikkingsmiddelen E400-E407A, die uit algen worden gewonnen.
Gina Sam adviseert daarom om niet meer dan twee stuks sinaasappelen en tomaten per dag te eten en deze zelfs te vermijden als je veel last hebt van brandend maagzuur.