Omdat de Duitsers niet aan het werk zijn, zullen veel winkels gesloten zijn. Winkels die wel open zijn, sluiten op deze dag vervroegd, meestal om 2 uur 's middags. Net als in Nederland wordt in Duitsland Pasen (Ostern in het Duits) gevierd. Dit wordt ook in Duitsland altijd gevierd op een zondag en een maandag.
KRANENBURG - Wie van plan is deze donderdag 16 juni boodschappen te gaan doen in Duitsland, kan beter thuis blijven. Donderdag zijn de winkels in Duitsland namelijk dicht vanwege Fronleichnam (Sacramentsdag), een katholieke feestdag.
In Duitsland zijn er geen algemeen geldende regels omtrent openingstijden. De winkels zijn geopend van maandag tot en met zaterdag en mogen van 6.00 tot 20.00 uur open zijn. Op zon- en feestdagen zijn de winkels gesloten.
Cultuur Duitsland
Voor Duitsers betekent zondag ook wel sunday-funday. Op deze dag zijn de meeste winkels dicht met uitzondering van winkels bij tankstations en treinstations.
Omdat de Duitsers niet aan het werk zijn, zullen veel winkels gesloten zijn. Winkels die wel open zijn, sluiten op deze dag vervroegd, meestal om 2 uur 's middags. Net als in Nederland wordt in Duitsland Pasen (Ostern in het Duits) gevierd. Dit wordt ook in Duitsland altijd gevierd op een zondag en een maandag.
Gemeenten bepalen koopzondagen
Of winkels op zondagen open zijn, verschilt per gemeente. Het uitgangspunt van de Winkeltijdenwet is dat de winkels op zon- en feestdagen en voor 6:00 en na 22:00 gesloten zijn. Maar gemeenten kunnen winkeliers toestemming geven om hun winkels op deze dagen en tijden toch te openen.
Sacramentsdag. De reden dat veel Duitsers erop uit trekken: Fronleichnam, ofwel Sacramentsdag. Vanwege deze katholieke feestdag zijn de winkels dicht in acht deelstaten van de bondsrepubliek. De deuren van bedrijven en scholen blijven meestal eveneens gesloten en dus hebben veel Duitsers een lang weekend voor de boeg.
Met een totaal van 38 wettelijke vrije dagen en feestdagen hebben de Oostenrijkers de meeste gegarandeerde dagen vrij, op de voet gevolgd door Frankrijk en Spanje met 36. België telt er 30. Buurland Nederland staat met 28 dagen laag in de Europese ranglijst.
In 2021 is de verdeling van vakanties onder Duitsers als volgt: 37% binnenlandse vakanties en 63% buitenlandse vakanties. Het aantal buitenlandse vakanties is gestegen ten opzichte van 2020.
De ANWB verwacht het weekend van 8 tot 11 juni 2023 extra drukte op de weg door Duitse toeristen. Vanwege een feestdag in het land brengen veel Duitsers een lang weekend in Nederland door.
Winkels: Winkels zijn op doordeweekse dagen geopend van 9.00 uur tot 18.00 uur, supermarkten vaak vanaf 7.00 uur tot 21.00 uur, op zaterdagen van 9.00 uur tot 18.00 uur of 20.00 uur, afhankelijk van de grootte van de plaats. In kleinere steden en dorpen kan de zaterdagmiddagsluiting nog voorkomen.
In Duitsland kun je jouw dagelijkse boodschappen veel voordeliger doen dan in Nederland. Vooral sterke drank, bier, sigaretten, frisdrank, wasmiddel en drogisterij-artikelen zijn een stuk goedkoper bij onze oosterburen.
Winkels gaan eerder op slot of sluiten hele dagen vanwege personeelstekort. Winkeliers nemen steeds vaker rigoureuze maatregelen vanwege het tekort aan personeel. Zo worden openingstijden versoberd, zijn koopavonden afgeschaft en sluiten filialen noodgedwongen voor halve of hele dagen de deuren.
Nederlanders hebben minste betaalde vrije dagen
Daarnaast hebben we een aantal betaalde vakantiedagen. Daarmee scoren we slechter dan veel andere West-Europa landen. Het aantal vrije uren is viermaal het aantal uren dat een Nederlander per week werkt.
In Rusland, Bulgarije, Oekraïne en Roemenië blijft de school dicht tot wel 18 weken per jaar. Ook in Italië krijgen leerlingen 17 weken vakantie, met drie maanden zomervakantie. De arme stakkers in Denemarken, Noord-Ierland en Oostenrijk krijgen maar 12 weken vakantie per schooljaar.
"Daarnaast is Nederland minder nationalistisch dan andere landen, waardoor er ook niet echt een grote feestdag is waarop de Nederlandse natiestaat gevierd wordt." De onderzoeker denkt ook niet dat daar snel verandering in komt.
Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar. Van de onderzochte Germaanse talen wordt het Engels door de meeste sprekers van de andere Germaanse talen verstaan.
Spanje en Italië zijn de populairste vakantiebestemmingen onder Duitsers.
Maar waarom gaat de Duitser naar Nederland? Voor Duitsers is Nederland nog altijd een klassieke kust- en watersport bestemming en daarom ideaal voor gezinsvakanties. Onze Oosterburen vestigen zich graag in een gezellig vakantiehuis aan de Nederlandse Noordzeekust.
Peters: „Die tijd wordt gebruikt voor het grootscheeps aanvullen van de voorraad, het schoonmaken of cursussen voor het personeel.” Volgens de Winkeltijdenwet mogen winkels zes dagen per week open zijn, van zes uur 's ochtends tot tien uur 's avonds.
De meeste winkels in België zijn open van maandag tot en met zaterdag van 10 uur tot 18 uur. Op zondag zijn de winkels dicht. Winkels waar u eten kan kopen en supermarkten (Aldi, Lidl, Colruyt, Delhaize, Carrefour, Spar) zijn meestal al om 8.30 uur open en sluiten na 18 uur 's avonds.