Zijn batterijen dan gevaarlijk? Wanneer batterijen normaal gebruikt worden, zijn deze niet gevaarlijk. Maar als er kortsluiting ontstaat of ze komen met water in aanraking, dan kunnen batterijen brandgevaar opleveren. Ook als de batterijen overladen worden kan brand ontstaan.
Zijn batterijen gevaarlijk? Bij normaal gebruik niet! Maar ze kunnen brandgevaar opleveren als ze overladen worden, als er een kortsluiting ontstaat of als ze met water in aanraking komen. Ook als de batterijen niet op een juiste en veilige manier worden opgeladen kan brand ontstaan.
Lekkende batterijen kunnen een probleem zijn bij alkalinebatterijen omdat zij een bijtend alkaline-elektrolyt (geleidingsvloeistof) bevatten. Contact met deze vloeistof (of poeder indien ingedroogd) op huid, ogen en/of slijmvliezen kan brandwonden veroorzaken.
De elektriciteit in een batterij stroomt namelijk van de minpool naar de pluspool, door een soort vloeistof heen. Deze vloeistof heet elektrolyt. Als elektrolyt uit de batterij lekt, ontstaat er een soort witte poeder op de buitenkant van de batterij: oftewel, je batterij lekt!
Een batterij in de slokdarm moet direct verwijderd worden via een scopie. Zit de batterij in de maag, dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om te wachten tot de batterij vanzelf wordt uitgepoept. Meestal is dat binnen 5 dagen. Draagt je kind een luier, houd dan goed in de gaten of de batterij uitgepoept is.
Batterijen die wel intact blijven kunnen door het opwekken van een stroompje brandwonden veroorzaken. Een ingeslikte batterij moet dus snel worden verwijderd. Braken opwekken is niet verstandig, waardoor het vaak tot een operatie komt.
Als het kind een voorwerp inslikt, geeft dat zeer vaak geen symptomen, ongeacht de grootte van het voorwerp. Mogelijke symptomen zijn matige expiratoire dyspneu (zeer korte pauze bij het uitademen) en slikproblemen. Blijf rustig en probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen.
Bij een lekkende batterij is de witte aanslag veelal kalium- en natriumhydroxide. Deze stoffen zijn bijtend en kunnen de huid irriteren en tot schade leiden bij contact met de ogen.
Wat is de oorzaak van een lekkende batterij? Als batterijen lang in een (niet gebruikt) apparaat zitten neemt de kans op lekken toe. Het zijn vooral alkalinebatterijen die gevoelig zijn voor lekken. Dat komt door de manier waarop ze energie opwekken, met een soort chemische reactie.
Als je batterijen heel lang bewaart op een plek waar de temperatuur best hoog is, kan het zo zijn dat ze langzaam leeglopen. Dit wil je natuurlijk voorkomen en daarom is het belangrijk dat je de batterijen bewaart op een koele plek.
Soms kan er door het vrijkomen van de energie - een grote hoeveelheid op hetzelfde moment - een enorme hitte ontstaan. Het kan in sommige gevallen, door de grote druk binnenin de batterij, zelfs leiden tot lekkage en in uitzonderlijke gevallen tot ontploffing.
De batterijen kunnen spontaan ontbranden of zelfs ontploffen. Daarnaast reageren ze ook heftig op water.
Alkaline of Lithium
Het gaat hierbij overigens niet om normale batterijen zoals AA en AAA, gemaakt van alkaline. Deze kunnen niet spontaan in brand vliegen. Maar lever ook deze batterijen in bij het inzamelpunt bij uw supermarkt of bouwmarkt zodat ze gerecycled kunnen worden.
Lithium batterijen zijn erg gevaarlijk omdat ze te allen tijde instabiel kunnen zijn. Door een productiefout of mechanische beschadiging kunnen deze in een zogeheten 'thermal runaway' gaan.
Niet in de vuilnisbak, maar in de inzamelbak!
Batterijen die wel in de vuilnisbak belanden, gaan naar de afvalverbranding. Daar worden ze verbrand, waarbij schadelijke stoffen vrij kunnen komen. Ook om die reden is recyclen beter. Winkels die batterijen verkopen, moeten lege batterijen ook weer terugnemen.
Batterijen lopen héél langzaam leeg
Dat gebeurt sneller bij warme temperaturen dan bij koude. Maar om de batterijen daarom in de koelkast te leggen is geen goed idee. Simpelweg omdat de koelkast te koud is. De ideale temperatuur om je batterijen te bewaren is bij een temperatuur tussen de 15 tot 17 graden.
De beste temperatuur
Ca. 15 tot 17 graden Celsius is de beste temperatuur, zoals in de kelder. Bovendien moet je batterijen ook op een droge plek bewaren. Condensvorming − zoals in de koelkast − kan de batterij beschadigen.
Zowel interne als externe factoren (bijvoorbeeld blootstelling aan hogere temperaturen) kunnen het zelfontladingsproces versnellen. Omdat een batterij bij lang bewaren te veel energie verliest om nog bruikbaar te zijn, heeft een Alkaline batterij een houdbaarheid van maximaal 5 jaar.
Loodaccu's bevatten accuzuur (elektrolyt), accuzuur is een corrosief product. Dit is een gevaarlijke stof en kan bij huidcontact of inslikken brandwonden veroorzaken. Als het op je kleren komt brand het er doorheen.
Ook bij A-merken als Duracell en Energizer treedt lekkage regelmatig op. De kans op lekkage neemt aanzienlijk toe wanneer de batterijen in een apparaat blijven zitten, zonder dat deze gebruikt wordt. Gebruik je jouw zaklamp niet? Haal dan altijd de batterijen er uit, zodat er geen lekkage op kan treden.
Als een knoopbatterij niet in de maag, maar in de slokdarm vast komt te zitten, kunnen kinderen er namelijk aan overlijden. "De batterij moet er zo snel mogelijk uit. Als dat binnen twee uur lukt, dan heb je geluk. Maar als die er langer in zit, dan is er schade, ernstige schade, en soms overlijden kinderen eraan."
Normaal gezien komt het vreemd voorwerp binnen de 48 uur met de stoelgang naar buiten. Als dit niet het geval is, ga je best even langs bij je arts. Als het kind kokhalst, kan het zijn dat het voorwerp niet in de maag geraakt, maar blijft steken in de slokdarm.
Door de onderlinge aantrekking van magneten kan de tussenliggende darmwand bekneld raken, met potentieel levensbedreigende complicaties. Bij kinderen die meerdere speelgoedmagneetjes hebben ingeslikt moet men bedacht zijn op darmproblemen.
Munten, knikkers en andere kleine stompe objecten zullen vaak spontaan binnen vier tot zes dagen het maag-darmkanaal passeren, zonder verdere complicaties. Men moet vooral de eerste drie dagen alert zijn op klachten.