Het is geen geheim meer dat in Turkije tweedehands auto's duurder zijn dan nieuwe auto's. Dit heeft te maken met het feit dat de waarde van tweedehands auto's gebaseerd is op de euro- of dollar. Elke keer dat de Turkse lira daalt ten opzichte van andere munteenheden, worden tweedehands auto's meer waard.
Een auto met buitenlands kenteken kan maximaal 24 maanden binnen het grensgebied van Turkije verblijven.
U kunt in Turkije een auto kopen, hoewel hierbij enige beperkingen gelden voor wie hier in mogen rijden. Officieel moet u eerst een verblijfsvergunning hebben (ikamet), voordat u een auto kunt kopen. U kunt uw auto tijdelijk meenemen naar Turkije.
Dat is meer dan de stijging van het Turkse inkomen per hoofd. In 2005 reden 11,1 miljoen voertuigen rond op de Turkse wegen, in juni 2015 stond de teller al op 19,4 miljoen voertuigen. In 2005 was één op de 12 inwoners in het bezit van een auto. In 2015 is dit aantal gestegen naar één op 7,2 inwoners.
In Turkije is het verboden de Turkse natie, het staatshoofd, de vlag of het volkslied te beledigen. Ook het beschadigen of vernietigen van Turkse bankbiljetten en munten is een belediging. U kunt strafrechtelijk worden vervolgd.
De maximumsnelheden in Turkije zijn: Binnen de bebouwde kom 50 km/h. Buiten de bebouwde kom 90 km/h. Snelwegen 120 km/h.
Al met al moet je wel drie keer overstappen en als je achter elkaar door wilt reizen duurt de reis ruim 47 uur.
Turkije is een belangrijke handelspartner van Nederland. Ons land importeerde in 2021 voor ruim 4,4 miljard euro aan goederen uit Turkije. Veel importproducten zijn textielproducten zoals kleding, garens en weefsels. Verder importeert Nederland veel groenten en fruit, ijzer en staal en auto-onderdelen uit Turkije.
In Turkije ben je verplicht om twee gevarendriehoeken, een verbanddoos, brandblusser en een reservewiel met gereedschap mee te nemen in de auto. Houd er ook rekening mee dat je in de andere landen waar je doorheen rijdt ook een aantal zaken verplicht moet meenemen.
Persoonsdocumenten. Een paspoort of een Nederlandse identiteitskaart is vereist. Het document moet ten minste 6 maanden geldig zijn vanaf de datum van aankomst in Turkije.
Om naar Istanbul te kunnen en mogen reizen moet je in het bezit zijn van een paspoort of identiteitsbewijs dat op het moment van vertrek uit Turkije nog zes maanden geldig is. Een visum voor Turkije is niet meer nodig voor toeristen die in bezit zijn van een EU-paspoort of ID-kaart.
Reis je als backpacker voor twee weken door Turkije met een dagbudget van 35 euro per dag, dan ben je gemiddeld €490 euro per persoon kwijt. Voor een rondreis door Turkije met een iets groter budget ben je gemiddeld €840 euro per persoon kwijt. Let op: deze dagbudgetten voor Turkije zijn exclusief vliegtickets.
Buiten Nederland mag u meestal tussen de 3 en 6 maanden rijden in uw auto met Nederlands kenteken. Hoelang u precies in het buitenland mag rijden, verschilt per land.
In plaats van Turkije, gebruik je voortaan de naam Türkiye op exportdocumenten naar Turkije.
De kosten van het levensonderhoud in Turkije liggen lager dan in Nederland. Boodschappen zijn goedkoper, zeker wanneer je naar lokale markten gaat voor je groente en fruit. Ook voor vlees, brood en alcohol betaal je een stuk minder dan in Nederland.
Komt u uit een land buiten de EU? Dan mag u geen vlees en zuivel meenemen. Vis mag wel, maximaal 20 kilo. Neem nooit zomaar planten, groenten, fruit en bloemen mee naar Nederland.
Maximum 10.000 euro. Wilt u meer meenemen, dat moet u daartoe de toestemming krijgen van de overheid (douane).
Turken hebben een agressieve manier van rijden. Bovendien zijn de meeste verkeersborden verdwenen, een goede kaart en stevig oriëntatievermogen zijn dan ook onontbeerlijk. De staat van de gewone wegen is over het algemeen redelijk te noemen. Tussen de steden liggen expresswegen met 2x2 rijstroken.
Turkije grenst aan maar liefst 8 landen. Dit zijn Georgië, Armenië, Azerbeidzjan, Iran, Irak, Syrië, Griekenland en Bulgarije. Als u via Turkijke naar één van deze landen reist, dan is het handig om te weten welke vaccinaties u nodig heeft.
In de oostelijke delen van het land komen ook gemzen, reeën, edelherten, Konya-schapen en wolven voor. Maar de belangrijkste wildsoort is zonder meer het everzwijn. Nergens anders kunt u met zekerheid een zware, kapitale keiler strekken. Vanwege religieuze overtuigingen eten de inwoners van Turkije geen varkensvlees.
Tips vakantie Turkije
De Turken rijden aan de rechterkant van de weg en verkeer van rechts heeft voorrang. Houdt er rekening mee dat in de praktijk het recht van de sterkste geldt en dat de grootste auto voorrang heeft.
Flitspaalsignalering. Het meenemen en gebruiken van radardetectieapparatuur is verboden. Voor zover bekend is het gebruik van apparatuur met signalering voor vaste flitspalen of trajectcontroles (zoals navigatieapparatuur en telefoons) toegestaan.