Als voedsel uit de vriezer er taai, verschrompeld, verkleurd of bedekt met ijskristallen uitziet, is het waarschijnlijk aangebrand in de vriezer.
Het ziet er dof uit
Het is heel eenvoudig, als je gekook eten te lang in de vriezer bewaart, verliest het zijn felle kleur en wordt het dof. Dat komt doordat er lucht aan komt of gewoon doordat het te lang in de diepvries heeft gezeten.
Brood kan twee weken in de vriezer worden bewaard. Na ontdooien komt het nog steeds vers over. Naarmate brood langer wordt bewaard in de vriezer gaat het steeds verder uitdrogen.
Vriesbrand zijn de uitgedroogde, en soms grijze, plekken die op bevroren voedingsmiddelen kunnen ontstaan. Om maar met het goede nieuws te beginnen; het is niet schadelijk en u kunt de voedingsmiddelen gewoon nog eten. De plekken ontstaan doordat de voedingsmiddelen niet luchtdicht in de vriezer zijn gelegd.
Producten met vriesbrandplekken zijn veilig voor consumptie. Of het nog hetzelfde smaakt is een tweede. Net als uitdroging bij niet-bevroren producten is de smaak niet optimaal. Je kunt de aangetaste plekken zowel voor als na de bereiding wegsnijden.
Kortom: Vriesbrand ontstaat wanneer bevroren voedsel vocht verliest en zuurstof zijn plaats inneemt. Dit resulteert in droger, taaier en vaak verkleurd voedsel.
Vriesbrand verschijnt als grijsbruine leerachtige vlekken op voedsel en wordt veroorzaakt door lucht die het oppervlak van het voedsel bereikt. Vriesbrand maakt voedsel niet onveilig, maar droogt het alleen op plekken uit. Snijd delen die door de vriezer zijn verbrand weg, vóór of ná het koken van het voedsel.
"Doorgaans is voeding maar drietal maanden houdbaar" Ook in je diepvries kan eten bederven. Daarom is het belangrijk dat je het op de juiste manier invriest, bewaart en nadien ontdooit.
Een ingevroren warm brood wordt nat en kan gaan schimmelen. Ongesneden: Hou je van ongesneden broden? Dan is het slim om het brood eerst in sneetjes te snijden voordat je het invriest. Doe je dit niet, dan moet je het hele brood ontdooien voordat je jouw sneetje kunt besmeren.
Als je vriezer echt af en toe uitvalt, zal het water in het bakje een beetje ontdooien en zal de munt geleidelijk zinken. Afhankelijk van de tijdsduur dat de vriezer ontdooit, zal de munt aan het ijs vast vriezen of – in het slechtste geval – zinken tot op de bodem.
Dat ingevroren brood gezondheidsvoordelen biedt, is al langer geweten. Een studie van de Oxford Brookes University uit 2007 toonde aan dat ingevroren en ontdooid wit brood veel minder snel een bloedsuiker- en insulinepiek veroorzaakt. Dat komt net omdat een deel van de zetmelen omgevormd wordt tot resistente zetmelen.
De meeste broden kunnen heel goed worden ingevroren met weinig tot geen verlies aan kwaliteit of textuur. De vijand is de lucht in de vriezer, die vriesbrand kan veroorzaken en smaken kan geven die lijken op die van de vriezer. Om dit te voorkomen, wikkelt u elk brood strak in twee lagen plasticfolie voordat u het in een grote hersluitbare diepvrieszak doet .
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het brood smaakt en ruikt muf, is droog of beschimmeld. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Maar hoe lang blijft brood eigenlijk vers..? Buiten de vriezer blijft een brood zo'n dag of drie écht lekker. Na drie dagen wordt de smaak wat minder goed en het brood droger. Dan is het nog steeds prima te eten: ouder brood verliest geen voedingswaarde en veel mensen hebben geen probleem met een droger sneetje.
Controleer eerst de geur. Sommige voedingsmiddelen ontwikkelen een ranzige of vreemde geur als ze te lang worden ingevroren en moeten worden weggegooid . Sommige zien er misschien niet perfect uit of zijn niet van hoge genoeg kwaliteit om op zichzelf te serveren, maar kunnen eetbaar zijn; gebruik ze om soepen of stoofschotels te maken.
Kan het kwaad? Nee! Hoewel een verkleurd stukje vlees of groenten vol ijskristallen er niet meer zo smakelijk uitzien, zijn ze wel nog perfect veilig om te eten.
“Laat je brood of broodjes altijd helemaal afkoelen voordat je ze invriest,” benadrukt Maranda. Als je ze inpakt terwijl ze nog warm zijn, wordt stoom gevangen en omgezet in condensatie, wat kan leiden tot schimmel- en bacteriegroei op je brood . Dit willen we voorkomen!
In een plastic zak kan brood goed worden ingevroren. Tip: klop de broodkruimels uit de zak en gebruik hem opnieuw als diepvries- of afvalzakje.
Gelukkig word je van beschimmeld brood niet ziek. Dit komt omdat de schimmelsporen niet giftig zijn waardoor je geen voedselvergiftiging kunt krijgen. Zelfs als je kampt met gezondheidsproblemen of je bent zwanger, hoef je je geen zorgen te maken.
Bevroren voedsel uit de diepvries blijft probleemloos eetbaar, zolang de stroom maar niet uitvalt. Het wordt echter wel langzaam minder lekker. Invriezen voorkomt dus gevaarlijk bederf.
Kip, kalkoen, eend
Kip en ander gevogelte kun je, mits het vers is, tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Bewerkte kip, zoals kipschnitzels en gemarineerde kipfilet, blijven 1 maand goed. Een hele kip of kalkoen, dat is heel andere koek: die kun je wel tot een jaar invriezen.
Komkommer invriezen
Komkommer bestaat voor 94% uit water. Hierdoor wordt hij papperig bij het ontdooien. Voor je komkommer invriest, moet je hem dus eerst blancheren, wokken, bakken of grillen. Na de bereiding kan je jouw gerecht met komkommer tot 12 maanden bewaren in de diepvries.
Vriezerbrand, witvlees vis en schelpdieren zoals garnalen of sint-jakobsschelpen kunnen een ondoorzichtig wit uiterlijk krijgen . Vriezerbrand kan worden voorkomen als producten strak in plastic worden verpakt om vochtverlies tijdens opslag te voorkomen. Temperatuurschommelingen kunnen leiden tot uitdroging en bederf.
Een zuinige koelkast of vriezer is in de winkel vaak wat duurder dan een minder zuinig model. Maar in gebruik zijn zuinige apparaten goedkoper doordat ze minder stroom gebruiken. Bedenk dat koelkasten en vriezers lang mee gaan: zo'n 15 jaar tot 18 jaar.
Vlees en andere voedingsmiddelen met vriesbrand zijn nog steeds veilig om te eten . Vriesbrand onttrekt vocht en smaak. Dit heeft invloed op de kwaliteit, maar niet op de veiligheid van het voedsel.