Een vinkenzetting, kortweg zetting of suskewiet genoemd, is een wedstrijd waarbij de vinkeniers zich met een vinkenkooi opstellen langs een weg, met telkens 2,4 meter tussen vinkenier en vink.
Hoe krijg je de vink te zien? In het voorjaar en de zomer, kan je de vink het makkelijkst vinden door af te gaan op de bekende suskewiet-zang.
Het vrouwtje is onopvallend grijsbruin en lijkt enigszins op de vrouwelijke huismus, maar is te onderscheiden door de opvallende witte tekening in de vleugel, de witte staartzijden en de grijsgroene stuit.
Enkel inheemse boomgaardvinken hebben de typische zang, de vinkenslag, een melodie die klinkt als 'wiet' of 'wie' die de vink één keer fluit als afsluiter van zijn lied. In de vinkensport noemen ze dit de 'Vlaamse zang'. Dit deuntje vormt de rode draad in de vinkensport en wordt nauwkeurig geturfd tijdens wedstrijden.
De sijs (Carduelis spinus) is een kleine en sierlijke vink-achtige en ongeveer evengroot als de pimpelmees.
De reuzenibis is de meest zeldzame vogelsoort ter wereld. Deze vogels kunnen ruim een meter groot worden en houden van een omgeving met veel water; je vindt ze bij moerassen, sloten en meertjes.
De Zwarte Specht is een grote specht. In tegenstelling tot andere spechten vliegt hij in een rechte lijn van boom naar boom. Andere soorten golven op en neer tijdens het vliegen.
De tjiftjaf is (vooral) een bosvogel die houdt van een rijke ondergroei; veel struikgewas en lage bomen. Wordt in uiterlijk vaak verward met de fitis, maar door het herhaald roepen van zijn eigen 'tjif-tjaf' is snel duidelijk welke van de twee het is.
Deze vogel lijkt behoorlijk zeldzaam te zijn en was dat vele jaren geleden ook. Toch valt de vogel maar zelden op omdat ze zeer schuw is. Appelvinken bevinden zich vaak in bossen. Daar houden ze zich graag op in de toppen van de bomen.
De aanschafprijs van een vink is ondermeer afhankelijk van het geslacht en de zang. Denkt u aan prijzen variërend van 5 tot 100 euro. Daarnaast zijn er eenmalige kosten voor de aanschaf en inrichting van een kooi of volière, en terugkerende kosten, zoals uitgaven voor voer. Wildzangzaad kost enkele euro's per kilogram.
Voedsel. Het basisvoedsel voor vinken wordt gevormd door zaden en zachte plantendelen. Vooral in het najaar scharrelen ze in grote groepen op de grond onder beuken om beukennootjes te eten, en in de tuin doen ze zich tegoed aan zaadjes die door andere vogels worden gemorst.
een verblijf voor de vink
Ze vinden het prettig als er verschillende dikke en dunne stokken, takken en twijgen zijn, waar ze op kunnen zitten. In de winter moet je oppassen dat de vogels niet op een ijzeren stang in slaap vallen, dan kunnen hun pootjes vastvriezen.
De reden daarvoor is simpel: net zoals wij, leren vogels hun taal van hun ouders. Van hun papa meerbepaald. Die doet niet bewust aan pre-teaching; neen, die is – als hij op het nest zit – eigenlijk al andere vrouwen aan het versieren. Hij fluit naar elke vrouwtjesvink die passeert.
De heremietibis is een van de meest zeldzame vogels ter wereld.
Ongeveer 60 a 80 minuten voor zonsopgang beginnen roodborsten, merels en zanglijsters met hun concert. Rond 40 a 60 minuten voor de zon opkomt gaat het snel: je hoort nu de eerste koekoeken, maar ook de zwartkop, heggenmus, winterkoning en geelgors.
Sommige vogelsoorten laten ook 's avonds, rondom zonsondergang, nog even flink van zich horen, weet Louwe Kooijmans. “Ze doen dat vlak voordat ze gaan slapen. Denk bijvoorbeeld aan de zanglijster, het roodborstje en de merel. Ook dit is om duidelijk te maken: hier is mijn territorium.''
Strooi vogelvoer, dat mag het hele jaar door.Plant wat struiken in je tuin.Laat de bladeren onder de bomen en struiken liggen. En dan komen de vinken waarschijnlijk 'vanzelf'.
Wist u dat: De vink met een snelheid van tussen de 34 tot 52 kilometer per uur vliegt ?
Krekels strijken hun nachtconcert. Keer op keer maken ze een 'krrrrrrrrrrr'-geluid met hun achterpoten. Het lijkt op het geluid van nachtzwaluwen, mysterieuze vogels die op de grond broeden en 's nachts op jacht gaan naar insecten. Maar het allermooiste nachtgeluid maakt de nachtegaal.
Het geluid van kleine zwanen lijkt er veel op, maar klinkt wat meer als een toeter en wordt niet steeds in series herhaald als bij de wilde zwaan. Het is niet altijd makkelijk om de vogels op hun geluid te herkennen, maar mooi is het zeker!
Begin januari 2010 werd de uitslag bekend gemaakt. Uit de stemmen blijkt dat de zang van de merel mooier dan die van nachtegaal en zanglijster.
Een kip herkent gezichten
Daarnaast kunnen kippen gezichten van mensen herkennen en onderscheiden – en geven daarbij klaarblijkelijk de voorkeur aan mooie mensen. Uit een onderzoek uit 2002 kwam naar voren dat kippen een mensengezicht beoordelen op dezelfde criteria als mensen.
Het vermoeden bestond al, maar nu is het ook bewezen: vogels kunnen slapen terwijl ze aan het vliegen zijn.
De vleugels van de torenvalk wijken af van die van andere valken, de punten zijn namelijk niet zo spits. Daarnaast herken je de torenvalk ook aan het 'bidden': de vogel hangt dan op een plek in de lucht en blijft hier hangen door snelle vleugelslagen te maken.