Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Inveegzand. De meest simpele en goedkoopste oplossing om je bestrating mee in te vegen is inveegzand. Betonstenen en klinkers worden vaak ingeveegd met brekerzand. Brekerzand is een restmateriaal dat overblijft na het breken van natuursteen (grind).
Veeg dit zand nu, door met een bezem heen en weer over de bestrating te gaan, tussen de voegen. Laat de restanten brekerzand op de bestrating liggen want dit invegen moet nog enkele dagen herhaald worden. Herhaal dit net zo lang totdat er geen kieren meer tussen de stenen ontstaan, ook niet na een regenbui.
Zand is het meest gebruikte voegmiddel voor een klinkerterras. Voegen met zand heeft een aantal voordelen: het is goedkoop, makkelijk aan te brengen en geeft het terras een natuurlijke uitstraling. Zand is minder geschikt voor brede voegen, omdat het bij zware regen uitspoelt.
Maak gebruik van onkruidwerend voegzand. Het bevat geen worteldelen en voorkomt hierdoor onkruidvorming tussen de tegels of stenen. Schraap zo diep mogelijk het aanwezige voegzand bij bestaande bestrating weg zodat het onkruidwerend voegzand voldoende ingeborsteld kan worden.
Het verbetert hiermee de stabiliteit en dus ook de levensduur van het straatwerk. Bijkomend voordeel van zilverzand is ook dat onkruid moeilijk groeit tussen de voegen. Iets wat grote meerwaarde biedt aan het genot van het gelegde straatwerk.
Tuintegels invegen met inveegzand is heel eenvoudig, maar vergt wat geduld. Je snijdt de zak open en verdeelt de inhoud over de bestrating. Dit gaat het best met droog zand op een droog oppervlak, laat het zand indien nodig drogen in de zon. Veeg daarna het zand heen en weer over de tegels.
Wanneer u uw sierbestrating hebt aangebracht dient deze te worden afgestrooid met zand. Dat zand dient u in te vegen tussen uw bestrating waardoor de stenen worden gefixeerd.
Toepassingen met Drainzand
Het laat zeer goed water door, blijft los maar is toch relatief voordelig in vergelijking met drainagegrind of andere materialen. Drainzand wordt ook gebruikt om kleigronden en andere zware grondsoorten te verschralen (luchtiger / losser te maken).
Wanneer u niet over een trilplaat kunt beschikken kunt u in het geval van straatzand deze laag ook inwateren. Door het zandbed "blank" te zetten verdicht het zand om een natuurlijke manier.
10 tot 30 centimeter
In de regel wordt aanbevolen een zandbed aan te leggen van ten minste tien centimeter dik. Dit geldt dan voor plekken met een stevige ondergrond en waar de bestrating niet zwaar belast zal worden.
Gebruik voor het invegen van bestrating en tegels altijd een zachte bezem! LET OP; sommige tegels kunnen enkel gevoegd worden met een harde voeg zoals voegmortel of Gatorsand.
Hoeveel zand u nodig heeft voor het invegen hangt af van uw voeg en tegeldikte. Vraag het benodigde aantal kg per m2 zodoende bij de leverancier van uw bestrating op.
Onkruidarm voegzand is gekleurd met biologische kleurstoffen en is voorzien van een coating, die in grote mate voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Het is geschikt voor alle soorten en maten voegen. De gradatie van het zand is zo fijn dat het zich zelfs in de smalste voegen weet te nestelen.
Voegzand wordt gebruikt voor het invoegen van metselwerk. Het voegzand is verkrijgbaar in verschillende kleuren (licht, geel en grijs) om de juiste uitstraling mee te geven aan het metselwerk. Voegzand is zeer schoon en gezuiverd zand.
Maak bij het aanleggen van een terras of andere bestrating gebruik van anti-worteldoek, dit zorgt ervoor dat er geen gras of onkruid door kan groeien. Maak daarnaast ook gebruik van voegzand, waardoor onkruid minder kans krijgt tussen de tegels.
Inveegzand (Zilverzand of Graphite sparkle) is geschikt voor alle soorten en maten voegen voor betonnen terrastegels. Dit inveegzand zorgt voor een preventieve werking, die voorkomt dat onkruid kan ontkiemen. Nadat u de stenen of tegels heeft verwerkt, zorgt u ervoor dat u beschikt over voldoende inveegzand.
Buiten het feit dat de tuin nog groener wordt, blijft je een hoop werk bespaard omdat onkruid geen schijn van kans maakt ertussen te komen. In een tuin kan je elk hoekje benutten. Tussen de tegels is ruimte voor bodembedekkers als kruiptijm, loopkamille en bonte salie (Salvia officinalis 'Tricolor').
Voegzand is bijzonder fijn zand met een korrelgrootte van 0 – 1 mm. De fijne structuur maakt het zand geschikt als toeslagmiddel voor het samenstellen van voegspecie, waarbij geldt: hoe fijner het zand, hoe dichter de voeg uiteindelijk wordt. Dit maakt de voeg minder vatbaar voor de veranderende weersomstandigheden.
U maakt eerst uw terras of bestrating goed schoon met water. Daarna strooit u het voegmiddel uit over de tegels. Vervolgens maakt u de bestrating weer nat. Dit zorgt ervoor dat het voegmiddel niet uitdroogt en dat het kan uitzetten tussen de tegels.
Om terrassen, tuinpaden of opritten die aangelegd zijn met klinkers of tegels op te voegen, wordt meestal wit zand gebruikt. Je hoeft enkel het zand uit te strooien en in te keren met een borstel. Dit herhaal je best enkele keren want zware regenbuien kunnen het zand tussen de klinkers of tegels wegspoelen.
Worteldoek onder tegels
Het leggen van een worteldoek kan ook een manier zijn om overmatig onkruid vorming tussen uw tegels te voorkomen. Breng het doek hiervoor aan onder het zandbed. Onkruid kan namelijk alleen groeien wanneer het zonlicht krijgt.
Bij droog zand eerst een beetje sproeien. Na het trillen moet het zandbed worden vlak getrokken met een rei, lange waterpas of rechte balk. Ook kunt u eerst nog even de hark pakken. Indien mogelijk het aantrillen na enkele dagen herhalen, zo heeft uw zandbed de tijd om in te klinken.
Groenafval kunt u kwijt in uw eigen groene bak of u levert het gratis in bij de milieustraat. Veel mensen denken dat dit ook kan met zand, maar dat is niet het geval. Zand, grond, steen en ook steenpuin moet u betaald afvoeren.