Wanneer u kiest voor kunstgras in de tuin, vormt de combinatie van zand en ketelzand de perfecte ondergrond. Het zandbed, afgewerkt met het ketelzand, zorgt namelijk voor een goede afwatering en stabiliteit. Dit zijn juist de twee factoren die essentieel zijn voor een goede installatie en het behoud van uw kunstgras.
Het zand valt tussen de kunstgrassprietjes en zorgt ervoor dat de vezels omhoog blijven staan. Het vertraagt het proces van platliggen. Het zand beschermt de grasmat en zorgt tevens voor stabiliteit, daardoor komen er geen vouwen of kreukels in het gras bij veelzijdig gebruik.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Kunstgras in de tuin
Kunstgras kan in de tuin op verschillende soorten ondergrond geplaatst worden, maar het is niet goed om het direct op zwarte aarde te leggen: het is namelijk veel moeilijker om zwarte aarde egaal te krijgen. Bovendien voert zwarte aarde het water minder goed af dan zand.
In de tuin wordt kunstgras vaak geplaatst op een grond waar eerst zand of klei lag. Dit is niet geschikt als ondergrond, omdat deze in de loop van de tijd kunnen verzakken. Hierdoor zal het kunstgras niet meer strak liggen. De beste optie als ondergrond voor kunstgras in de tuin is betongranulaat.
Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat. Gebruik een rubberen hamer om de pinnen stevig in de grond vast te slaan.
Is het kunstgras alleen voor de sier dan volstaat een non-woven gronddoek. Wordt het gras (intensief) gebruikt, door bijvoorbeeld spelende kinderen, dan moet u kiezen voor een drukverdeeldoek.
Instrooizand voor kunstgras moet erg fijn zijn, anders kan het het kunstgras beschadigen. Zorg er door voor dat je bijvoorbeeld silica zand gebruikt. Doordat dit een kleine ronde korrel is beschadigd dit het kunstgras niet.
Een stevig zandbed en een stabilisatiedoek moeten onder het kunstgras. De opbouw van kunstgras is erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het kunstgras niet mooi ligt en blijft liggen wanneer de ondergrond niet in orde is.
Om de ondergrond van uw kunstgrasmat te egaliseren, raden wij aan om een topping van brekerzand daar overheen te doen. 2 tot 5 cm brekerzand is voldoende.
Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft. Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen. Het is ook mogelijk om een ondergrond van gebroken puin of lavazand te maken.
Door de hoekige structuur en kleine steentjes haakt het zand makkelijk in elkaar en blijft het straatwerk goed op zijn plaats. Hierdoor krijgt onkruid ook nog eens minder kans.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Nee, onkruid groeit in principe niet in of op het kunstgras. Onder het kunstgras wordt drukverdelend doek/stabilisatiedoek (geotextiel) aangebracht voor de stabiliteit, dit zorgt er ook voor dat er geen onkruid van onder uit kan ontkiemen. De mogelijkheid bestaat dat zaden die in het gras waaien ontkiemen.
Hoeveel kwartszand op het kunstgras strooien? Zorg dat u de geadviseerde hoeveelheid infill op het kunstgras aanbrengt. Afhankelijk van het gebruik en het type kunstgras zal dit bij particuliere tuinen vaak tussen de 5 en 7 kg per vierkante meter zijn.
Is zilverzand geschikt voor kunstgras? Bijna ieder kunstgras moet worden ingestrooid met zand. Zilverzand is hier een goede optie voor. Door de fijne structuur van het zilverzand, worden de vezels van de kunstgrasmat niet beschadigd.
Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
Net als worteldoek dus, alleen is stabilisatiedoek een stuk steviger en dikker. Het tegengaan van onkruid is niet alleen prettig omdat onkruid verwijderen een tijdrovende en vervelende klus is, maar ook omdat de groei van onkruid onregelmatigheden in de kunstgrasmat kan creëren.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.