Tijdens flinke fysieke inspanning neemt het gebruik van de zuurstof door de spieren toe en is het normaal dat een lichte daling van het zuurstofgehalte plaatsvindt. Verkeerd ademen kan ook een reden zijn die tot hypoxemie leidt. Door inzetten van ademhalingstechnieken kan het zuurstof in het bloed weer stijgen.
Lage saturatie kan het gevolg zijn van een tekort aan zuurstof in het bloed, wat kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld kortademigheid of een hartaandoening. Het is belangrijk om met een arts te overleggen als je last hebt van lage saturatie, omdat dit een teken kan zijn van een onderliggend medisch probleem.
Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zuurstoftekort in het bloed, waaronder longziekten en infecties. Gedurende de dag schommelt de saturatie. Dit komt omdat de hoeveelheid zuurstof die je inademt en de hoeveelheid lichamelijke inspanning gedurende de dag wisselt.
Een saturatie van 94% tot 91% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Pas als de zuurstofwaarde 90% of lager is, spreken we van een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust.
Welke saturatiewaarde alarmerend is, verschilt per patiënt. 'Een waarde van 95% kan voor de ene patiënt te laag zijn, maar voor een patiënt met COPD normaal', licht José Klunder toe, teamleider Longgeneeskunde in OLVG Amsterdam. 'Het gaat er met name om dat de saturatie stabiel of stijgende is.
Het is normaal dat de waarden tijdens het slapen iets lager zijn en voor sommige gebruikers kunnen de waarden lager zijn dan 95%.
Saturatie wordt met een percentage aangegeven, omdat het meet hoeveel procent van het hemoglobine zich in de rode bloedcellen heeft gebonden. In een gezonde toestand wordt een saturatiewaarde tussen de 95% en 100% gehanteerd. Dit is ook een normale saturatiewaarde voor ouderen.
In vergelijking met andere organen is het brein enorm gevoelig voor zuurstoftekort. Onderzoekers van het Maastricht UMC+ ontdekten waarom: het enzym NOX4, dat vrijkomt in organen die verstokt zijn van zuurstof, richt alleen in de hersenen grote schade aan.
Zuurstofrijk eten kan je zuurstofgehalte in je bloed doen verhogen. Groentes zoals rode bieten, broccoli en selderij zijn van nature zuurstofrijk en kunnen je net die boost geven die je lichaam nodig heeft.
Als ondergrens voor het transcutaan zuurstofsaturatieniveau wordt 90% in rust en in uiterste geval 85% tijdens fysieke inspanning gehanteerd. Hiernaast wordt genoemd dat bij een saturatiedaling het belangrijk is dat de saturatie binnen twee minuten weer stijgt naar het niveau in rust.
Zuurstoftekort weegt op gemoed en gezondheid
Misselijkheid. Duizeligheid. Versnelde, diepe ademhaling. Vermoeidheid.
Over zuurstof thuis
Een langdurig tekort kan leiden tot kortademigheid bij inspanning of zelfs al in rust, minder goed geestelijk functioneren, vermoeidheid en hartklachten. Extra zuurstof kan deze problemen voorkomen of tegengaan en daarnaast ervoor zorgen dat uw conditie minder snel achteruit gaat.
Een zuurstoftekort van drie tot negen minuten leidt tot onomkeerbare hersenschade. Bij een hartstilstand dient dus ook het best binnen twee minuten met reanimeren gestart te worden.
Een gezonde saturatiewaarde ligt tussen de 95 en 99 procent. Bij mensen met COPD is de normale saturatie zo'n 92 procent. Over een te hoge saturatie hoef je je geen zorgen te maken: een saturatie van 100% is dus niet gevaarlijk.
Het advies bij zuurstoftoediening is 'sober' te doseren. De praktijk leert dat meestal 1-1,5 liter/min. voldoende is. Bij een saturatie van 88% is het risico van op het ontstaan van een hypercapnie niet zo hoog, bij 96% wel.
Bij longfibrose gaat het om het meten van de saturatie in het bloed met een metertje aan de vinger of in het slagaderlijke bloed bij een bloedgasmeting. Een waarde van 95 tot 100% is normaal. Zie ook Desaturatie. Met een saturatiemeter (oxymeter) worden de hartslag en de zuurstofsaturatie in het bloed gemeten.
Bij patiënten met COPD is een minimaal gebruik van zuurstoftherapie aan te bevelen, omdat deze patiënten karakteristiek het risico lopen op het vasthouden van CO2 (hypercapnie). De literatuur toont aan dat zuurstof niet mag worden toegediend voor de drempel van 90-92% is overschreden.
Gevolgen zuurstoftekort in de hersenen
Hoe langer het zuurstof tekort duurt, hoe meer hersencellen er af sterven. De zichtbare en onzichtbare gevolgen van het hersenletsel kunnen levenslang voor problemen zorgen en ingrijpen in het hele leven van de getroffene.
Klachten na corona
benauwd zijn of moeilijk ademen. minder goed ruiken of proeven. niet fit voelen of problemen met bewegen.
Als de zuurstofsaturatie onder de 80% zakt, kan er gezondheidsschade aan organen optreden.
Om het zuurstoftekort te compenseren gaat je lichaam meer rode bloedlichaampjes aanmaken. Die bloedlichaampjes vervoeren zuurstof van je longen naar je spieren, en voeren afvalstoffen uit je spieren weer af. Hoe meer rode bloedlichaampjes in je bloed, hoe makkelijker dat gaat en hoe meer je lichaam aan kan.
Extra zuurstof kan deze problemen voorkomen of tegengaan. Soms wordt er ook bij andere ziekten zuurstof voorgeschreven. Klachten door zuurstoftekort Klachten die mogelijk op zuurstoftekort wijzen zijn: onrust, kortademigheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid, hartkloppingen, sufheid en slecht in slaap komen.
Vanwege de verspreiding van het SARS-CoV-2-virus is het voor huisartsen momenteel niet zo eenvoudig om de zuurstofsaturatie bij patiënten te meten. Patiënten kunnen echter ook thuis de zuurstofsaturatie meten met een pulse oximeter of smartphoneapp.
Normale zuurstofsaturatiewaarde: 95-99%. Bij longpatiënten die extra zuurstof toegediend worden: streefwaarde van 92-93%. Bij minder dan 90% spreekt van hypoxemie (tekort aan zuurstof in het bloed).
De saturatiemeter is een betrouwbaar instrument om de zuurstofverzadiging van de patiënt te meten. Er is nog geen onderzoek in de huisartsenpraktijk verricht om een eventuele meerwaarde van de saturatiemeter in de huisartsenpraktijk vast te stellen.