Zorg dat de barbecue goed heet is. Een gas- of elektrische barbecue is in ongeveer 10 minuten op temperatuur. Een houtskool barbecue heeft een half uur tot een uur nodig.
Het duurt ongeveer 45 minuten tot 1 uur voordat de houtskool en briketten op de juiste temperatuur zijn. Belangrijk is dat er geen vlammen meer zijn en dat de kolen bedekt zijn met een laagje witte as.
Het antwoord op de vraag hoe je je kolen het snelst heet krijgt is heel simpel. Namelijk door een brikettenstarter te gebruiken. Vul de starter met houtskool of briketten en binnen 30 minuten is je barbecue klaar voor gebruik.
Steek met gebruik van een starter de barbecue 30 minuten van tevoren aan.Gebruik je geen starter?Steek dan de houtskoolbarbecue 45 minuten tot 1 uur voordat je wilt gaan barbecueën aan. Deze tijd heb je nodig om de barbecue op de juiste temperatuur te krijgen.
1. Steek een houtskoolbarbecue minstens 1 uur van tevoren aan. 2. Leg een mooi bergje houtskool of briketten in de barbecue en plaats daartussen aanmaakblokjes en steek deze vervolgens aan.
Gebruik houtskool! – hierdoor bereikt je BBQ sneller hoge temperaturen. Begin 30 à 60 minuten van te voren met het aansteken van de BBQ – hierdoor hebben de kolen en briketten genoeg tijd om heet te worden.
Dankzij de brikettenstarter wordt het aansteken van uw houtskoolbarbecue een fluitje van een cent. In 15-30 minuten hebt u een perfect gloedbed van houtskool of briketten.
Hoe regel je de temperatuur van je BBQ
De temperatuur van de BBQ regel je door te spelen met de schuiven aan de boven en onderzijde van de barbecue. Wanneer je een barbecue wil aanschaffen, koop er dan één met ventilatiegaten boven en onder. Dit zorgt voor maximale controle tijdens het barbecueën.
Steek de bbq 45 minuten voordat je gaat grillen aan. Haal het grillrooster van de bbq. Leg onderin een handvol bruine aanmaakblokjes of houtkrullen. Leg het kolenrooster terug en stapel hier de briketten of kolen op.
Steek minimaal een uur voordat je wilt barbecueën de kolen aan. Dit is om je barbecue goed op temperatuur te laten komen. Vul de barbecue met houtskool. Voorzie de bovenkant eventueel van briketten zodat het vuur langer brandt.
De luxe varianten kunnen vaak tot 400 graden komen wanneer je alle schuifjes openzet. Een gemiddelde kolenbarbecue daarentegen zal gemakkelijk aan de 250 graden komen wanneer je voldoende kolen gebruikt.
Bij een houtskoolvuur kan door toevoeging van extra zuurstof een temperatuur van 1300 graden Celsius worden bereikt. Zowel de bronsgieter als de ijzersmid zullen hiervan gebruik hebben gemaakt. Bij een steenkoolvuur kan een middeleeuwse smid wel temperaturen halen van 1700 graden Celsius bij toevoer van extra zuurstof.
Over briketten
Briketten zijn perfect geschikt voor het langzaam en langdurig garen van bijvoorbeeld grotere stukken vlees. Briketten blijven lang op temperatuur en branden langer dan houtskool.
Leg bij het aansteken de aanmaakblokjes niet op of tussen de briketten of houtskool, maar onder de briketten of houtskool. VRIJWEL GEEN WARMTEONTWIKKELING / DE GLOED GAAT SNEL UIT: > Wees geduldig en wacht totdat de kooltjes in de Weber® brikettenstarter gloeien en compleet bedekt zijn met een grijze aslaag.
Houtskool is de beste brandstof voor goed geïsoleerde barbecues, zoals kamado's / keramieken barbecues. Deze modellen blijven makkelijk stabiel qua temperatuur, waardoor houtskool beter werkt dan briketten.
Wanneer je een vlam ziet, sluit je het deksel van je gasbarbecue en laat je hem een 10 à 15 minuten opwarmen. Bij het eerste gebruik dien je je toestel nog een extra 5 à 10 minuten te laten opwarmen met open deksel. Pas daarna leg je voedsel op je rooster en kan het echte werk beginnen!
Als u houtskool probeert te hergebruiken dat gedeeltelijk is verbrand tijdens een vorige barbecuesessie, kan dit ertoe leiden dat de barbecue niet heet genoeg wordt of dat de kolen sneller opbranden dan verwacht. We raden altijd aan om alleen verse houtskool te gebruiken wanneer je gaat barbecueën.
Bij het barbecueën op houtskool en briketten is vaak sprake van onvolledige verbranding. Dit veroorzaakt rook met roet en fijnstof. Ook druipt regelmatig vet op de kolen. Door de vlammen die hierbij ontstaan, brandt het vlees (gedeeltelijk) aan.
Houtskool – intens en snel
Brandend houtskool kan zelfs een temperatuur van 700° Celsius bereiken. Doordat de kooltjes zo rap op gang komen, zijn ze wel vroeg opgebrand. Ze doen het goed voor om en nabij de twee uur.
Een juiste hoeveelheid briketten (kleine firestarter oor 47 cm barbecue en grote firestarter voor 57 cm barbecues) zorgt normaal gesproken voor een temperatuur van ca. 250 graden Celsius in de barbecue en is voldoende voor ongeveer 2 tot 3 pizza's.
2 – Houtskool hergebruiken
Schuifjes boven en onder dicht en de kolen doven vanzelf. De kolen gebruik je de keer daarop weer opnieuw. Het verbruik van houtskool is al extreem laag, maar door het te hergebruiken wordt het extra zuinig.
Alle kolen, en zeker de grotere sluitkolen zoals wittekool, rodekool en spitskool, zijn langere tijd houdbaar. Om ze zo lang mogelijk te kunnen bewaren, verpak je ze best in vershoudfolie of in milieuvriendelijkere beeswrap. Bewaar ze in de koelkast of in een koele kelder. De kolen zijn zo tot 2 maanden houdbaar.
Kun je houtskool opnieuw gebruiken? Het eenvoudige antwoord op deze vraag is: ja, je kunt houtskool opnieuw gebruiken. Het is niet noodzakelijk om alle houtskool te vervangen voor elke keer dat je de barbecue gebruikt. Toch komt er wel wat meer bij kijken.