Een afzakkende bril is vaak het gevolg van een verkeerde afstelling. Soms is de bril te los afgesteld, maar ook een te strak afgesteld montuur kan afzakken. Dan duwt hij zichzelf omhoog en zakt vervolgens naar beneden. Als jouw bril niet goed is afgesteld, dan voel je bijvoorbeeld een druk op je slapen.
Bril strakker of losser maken: wanneer je bril te strak is kun je de brilpootjes voorzichtig naar buiten buigen. Zit je bril iets te los? Buig de pootjes dan naar binnen. De veren kunnen gemakkelijk omhoog, omlaag, naar binnen of naar buiten gebogen worden.
Kun je maar niet aan jouw nieuwe bril wennen en heb je last van vermoeide ogen? Misschien draag je een bril met een onjuiste sterkte. Naast vermoeide ogen kun je last krijgen van dubbel zicht, hoofdpijn, nekpijn en duizeligheid.Daarnaast kunnen je ogen branderig of jeukend aanvoelen.
Je kunt je bril gemakkelijk aanpassen door het montuur met zachte, gelijkmatige druk te buigen. Het enige wat je moet doen is de brilpoten opwarmen door ze in warm water onder te dompelen. Maar wees voorzichtig: heet water kan de coating van de brillenglazen beschadigen.
De oplossing hangt een klein beetje af van het montuur en het materiaal. Een metalen montuur heeft meestal van die handige neuspads die je eenvoudig kunt verstellen. Pak altijd de bril met handen vast en druk voorzichtig met je duimen de neuspads naar buiten zodat de ruimte breeder wordt.
De brillenglazen
De bovenkant van het montuur moet zich onder de wenkbrauwen en boven de huidplooi van het oog bevinden. Dit biedt het beste zicht, aangezien de rand van het montuur of de brillenglazen niet in de weg zitten.
Vaak wordt met de grootte van de bril het montuur bedoeld. Om te achterhalen of deze te groot is, kan je de bril simpelweg passen. Je bril hoort niet breder te zijn dan je gezicht.Zit er niet te veel ruimte tussen de zijkant van je gezicht en de pootjes?
Hoe weet je of een bril goed op je neus zit? De bril moet stevig, maar niet knellend op je neus zitten. Zo glijdt de bril niet af, maar gaat het ook niet irriteren. Verder moet je pupil in het midden van het glas zitten en hoort de bril niet breder te zijn dan je gezicht.
De belangrijkste redenen voor neuspads of neussteuntjes zijn ondersteuning en comfort. De pads zorgen ervoor dat je bril op de juiste neushoogte blijft zitten. Twee glazen op je neus zouden bovendien niet lekker zitten. Daarnaast maken neussteuntjes je bril beter passend.
Als je niet dichtbij een van onze winkels bent, ga dan langs bij een opticien in de buurt om je bril aan te laten passen. De meeste opticiens helpen je graag, maar soms vragen ze een kleine vergoeding.
De gemiddelde brildrager doet 3,8 jaar met dezelfde bril. Dat is behoorlijk lang als je bedenkt dat je jouw ogen best jaarlijks laat controleren. Beantwoord onderstaande vragenlijst om te achterhalen of jouw montuur en/of brillenglazen aan vervanging toe zijn.
Snel vieze brillenglazen
Meestal zijn het vingerafdrukken – en heb je geen idee hoe ze erop komen. Ongemerkt zit je dan toch vaak aan je bril en worden de brillenglazen vies. Zakt je bril vaak af? Check dan bij je opticien of je bril wel goed staat afgesteld.
Een gewone bril of lenzen krijgt u elke 3 kalenderjaren.
Neem een minder zware bril
Hoe zwaarder je bril is, hoe meer druk er ontstaat op de neus. Dit kan ervoor zorgen dat er erge rode vlekken op de neus door je bril ontstaan. Een zware bril kan zelfs voor vrij diepe deukjes en erg rode vlekken zorgen. Door te kiezen voor een lichtere bril zal je dit probleem verhelpen.
Het voornaamste gevolg? Je ogen voelen vermoeid aan, omdat ze een extra inspanning moeten leveren. Verder kan je tal van symptomen waarnemen, gaandeweg van hoofdpijn en duizeligheid tot dubbelzicht. Soms bevordert een verkeerde bril zelfs jeukende en brandende ogen.
Een gebroken montuur of sieraad wordt door een korte laserpuls op de breuk zo sterk verwarmd, dat de twee breukvlakken samensmelten en onmiddelijk weer stollen.
De buitenste rand van uw montuur moet niet groter zijn dan het uiteinde van uw wenkbrauwen. Hiermee zorgt u ervoor dat uw bril uw gezichtsvorm complementeert. Voor een gebalanceerde esthetische look moet de bovenste rand van uw montuur de lijn van uw wenkbrauwen volgen.
Aangeraden wordt om neuspads, in welke vorm dan ook, na ongeveer een halfjaar te vervangen, omdat ze zullen verkleuren.
Voor een zachtere uitstraling zit je goed met een ronde, halfronde of ovale bril. Een lage brede bril werkt ook heel goed bij jouw gezicht. Brillen met een dun montuur of semi-montuurloze brillen zullen je super staan.
Vergeet niet ook het montuur en de neusvleugels van je bril mee te nemen. Daar hopen vuilresten zich gemakkelijk op. Spoel je bril af met lauwwarm water en maak hem daarna droog met een microvezeldoekje. Voor je het weet zijn je brilglazen weer schoon en geniet je van helder zicht.
De bril staat te hoog Jouw oren zitten niet op gelijke hoogte: Buig het pootje aan de kant die lager staat iets omlaag! Een bril die te hoog staat ziet er niet alleen raar uit, maar zorgt er ook voor dat je niet prettig kijkt door de bril.
Je ogen hebben zich al zo lang zelf geholpen dat ze even moeten wennen aan deze hulp van buitenaf, je bril. Hoe vaker je de bril op hebt, hoe sneller je ogen hieraan wennen. Gemiddeld duurt het gewenningsproces 1 tot 3 weken.
Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit. Veeleer is het tegengestelde het geval: als je ondanks een oogafwijking geen bril draagt of brillenglazen met de verkeerde sterkte hebt, kan bijziendheid (myopie) verslechteren.
Een lichte kleur neusbrug legt nog meer accent op de neus. Hebt u een brede neus of een grote afstand tussen de ogen? Kies dan voor een montuur met een donker gekleurd, breed neusdeel en een lichte kleur aan de zijkanten van het montuur.
De bril kan anders sneller van je neus af schuiven. Mensen met een bredere neus of een grotere afstand tussen de ogen, kunnen beter kiezen voor een neusbrug breedte van 18-20 mm. Anders kan de bril je neus lichtelijk afknellen. Sommige brillen hebben verstelbare neuspads.