Het verwijderen van de wortelresten kan om verschillende redenen nodig zijn. Allereerst is een tandwortel zonder kroon nutteloos. Wanneer de kroon van een tand ontbreekt, verandert de krachtverdeling op de boven- en ondertanden. Hierdoor kan bijten moeilijker worden, of zelfs niet meer mogelijk zijn.
Tijdens het behandelen van een tand of kies door uw tandarts is er een wortelrest in uw kaakbot achtergebleven. De MKA-chirurg zal deze wortelrest verwijderen onder plaatselijke verdoving.
Eén van uw tanden of kiezen is afgebroken. In uw kaakbot is een stuk van de wortel achter gebleven (wortelrest). Een tand of kies kan afbreken als deze in slechte toestand verkeert door bijvoorbeeld een gaatje (cariës). Ook kan een wortelrest blijven zitten na een poging tot verwijderen van een tand of kies.
Je krijgt eerst een plaatselijke verdoving in de kaak. Daarna maakt de kaakchirurg het tandvlees bij de kies of wortelrest los en boort vaak ook wat bot rond de kies weg. Daarna hecht hij de wond. De behandeling duurt ongeveer 20 minuten.
Er zijn verschillende mogelijkheden om zonder extractie de tand of kies te repareren. De tandarts zal aan de hand van een controle vaststellen wat de beste behandeling is. De tandarts kan er bijvoorbeeld voor kiezen om de tand of kies te verlijmen met het afgebroken deel.
Als de verstandskiezen helemaal doorgebroken zijn door het tandvlees en u ze goed schoon kunt houden, hoeven ze niet verwijderd te worden. Ook als ze diep onder het tandvlees zitten en omringd zijn door gezond weefsel, kunnen ze blijven zitten.
Wortel: het deel van de tand of kies dat in het bot ligt ingebed. De wortel maakt ongeveer twee derde van de tand uit en houdt de tand of kies op zijn plaats en is gemaakt van tandbeen. (Wortel)cement: Een tand of kies zit met een heleboel kleine vezeltjes vast aan het kaakbot.
het is niet goed mogelijk om alle ontbrekende kiezen te vervangen. Mocht de achterste kies ontbreken, dan kunnen alleen de kiezen/tanden voor in de mond als pijler gebruikt worden. Hierdoor ontstaan ongunstige kantelkrachten, wat de levensduur van de pijler(s) negatief beïnvloedt.
Door het verwijderen van de kies of wortelrest ontstaat een gaatje. Het kaakbot vult dit gaatje weer op. Dit duurt enkele maanden. U kunt de eerste dagen na de behandeling beter niet roken en geen alcohol drinken.
Melkproducten kunnen slechts met mate gebruikt worden: deze vergroten slijmvorming in de mondholte. Ook dient men bij voorkeur geen alcohol te drinken. Men dient op de dag van de behandeling niet te spoelen en alleen de tanden ver van de wond vandaan te poetsen.
Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.
Een wortelpuntontsteking gaat niet vanzelf over. De ontsteking moet weggehaald worden. Dit kan op verschillende manieren: De tandarts kan het wortelkanaal opnieuw schoonmaken met een wortelkanaalbehandeling.
Tanden hebben meestal één wortel; kiezen hebben meerdere wortels en kanalen. Als het wortelkanaal uitgebreid schoongemaakt is, vult de tandarts het met een wortelkanaalvulling. Die voorkomt dat bacteriën weer het wortelkanaal binnen kunnen dringen en een ontsteking kunnen veroorzaken.
De meest voorkomende oorzaak van terugtrekkend tandvlees is te hard poetsen of tandenknarsen. Soms drukt u te hard tijdens het poetsen met uw borstel op uw tanden en tandvlees. Of gebruikt u een borstel met harde haren die uw tandvlees beschadigen.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Tip 4: gebruik een tandvleesgel bij de ontsteking onder de kroon. Gebruik een tandvleesgel om je tandvlees te beschermen tegen bacteriën. De NBF Gingival Gel zit vol met voedende vitaminen.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Het eten van vast voedsel kan een probleem zijn, omdat je mond niet goed kan openen en de wond kan weer open gaan. Zorg daarom, in ieder geval voor de eerste dag, voor vloeibaar voedsel, zoals yoghurt, vla en soep. Let ook op dat je eten niet te zout is en eet bijvoorbeeld je soep ook niet te heet.
Het is verstandig om op de dag van de behandeling alcohol en aspirine te vermijden. Begint de verdoving uit te werken? Gebruik dan paracetamol of ibuprofen als pijnstiller. Je kan na de behandeling overigens gewoon weer aan het werk!
Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af. De ontsteking kan zich verspreiden naar het kaakbot. Als de ontsteking in het kaakbot komt, kunt u tanden en kiezen verliezen. Daarom is een wortelkanaalbehandeling essentieel.
Tijdens een wortelkanaalbehandeling worden de zenuwen uit de tand verwijderd. Dit betekent dat de tand na de behandeling 'dood' is, en geen pijn meer kan geven.
Het ontbreken van tanden of kiezen kan echter ook leiden tot functionele problemen. Zo kunnen tanden en kiezen die grenzen aan “de open ruimte” gaan verschuiven, wat kan zorgen dat onder- en bovengebit niet meer goed op elkaar aansluiten. Daardoor wordt kauwen bemoeilijkt.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Symptomen. Pijn bij de tand of kies. Een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt (fistel). Meestal zijn er geen klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weg.