Gilden. De meeste plausibele uitleg stemt allicht uit de 18e eeuw, toen de gilden op de eerste maandag na Driekoningen hun nieuwsjaarsfeest hielden en er dus niet gewerkt werd. Een "verloren maandag", zo je wil. Voor wie worstenbroodjes en appelbollen lust, is het hoe dan ook een feestelijke smuldag!
Verloren maandag zou komen van 'Verzworen maandag': de dag waarop ambtenaren in de Middeleeuwen hun eed aflegden en er in plaats van gewerkt, gefeest werd. De stad trakteerde op die dag z'n ambtenaren op worstenbrood en appelbollen, kwestie van het feest betaalbaar te houden.
Middeleeuwse eedaflegging
In de late middeleeuwen zou 'Verloren Maandag' ook wel 'Verzworen Maandag' zijn genoemd. Die dag legden namelijk heel wat ambtenaren de eed af. Dat werd uitgebreid gevierd, waardoor er maar weinig van werken in huis kwam. Een verloren werkdag, oftewel een 'Verloren Maandag' dus.
Verloren maandag of verzworen maandag (Frans lundi perdu of lundi parjuré) is een Belgische traditie die over het algemeen op de maandag na de eerste zondag (Doopsel van Jezus) na Driekoningen als de eerste dag na de Kerstcyclus van de tijd door het jaar gevierd wordt.
Verloren maandag of Verzworen maandag (Frans: lundi perdu of lundi parjuré) valt dit jaar op 7 januari. Het is een Vlaamse traditie op de maandag na Driekoningen. Deze dag wordt vooral herdacht in de provincie Antwerpen en in Doornik. Het is traditie om die dag worstenbroden en appelbollen te eten.
Een appelbol is gebak dat in België en Nederland gegeten wordt. De in de oven gebakken lekkernij bestaat uit een met een appelboor van het klokhuis ontdane appel met suiker en kaneel, verpakt in bladerdeeg.
Driekoningen is een belangrijk feest voor de christelijke kerk, maar ook voor kinderen. In sommige delen van Nederland en België gaan ze verkleed als de drie koningen langs de huizen met een ster op een stok. De kinderen bellen aan en zingen een liedje voor snoep of een beetje geld.
Het worstenbroodje is een Brabantse specialiteit. Het is een langwerpig rond broodje gemaakt van luxe witbrooddeeg dat is gevuld met lekker gekruid gehakt. Het worstenbroodje is ontstaan als een manier om vlees langer houdbaar te maken door het in deeg te rollen en te bakken.
Worstenbroodjes opwarmen kan in een koekenpan of oven en met een beetje handigheid zelfs op de BBQ. Zelf eten wij worstenbrood het liefste warm, maar koud kan ook gewoon (behalve de vegetarische variant). Persoonlijk vinden wij ze het lekkerste als ze bevroren zijn geweest.
Het Brabantse worstenbroodje is ooit ontstaan als een manier om vlees langer goed te houden door het in deeg te rollen en te bakken. Hoe oud dit gebruik is, weet niemand. Het was in ieder geval in het begin van de twintigste eeuw bekend als lekkernij als de mensen terugkwamen van de kerk met kerstmis.
De meeste mensen zijn te porren voor een worstenbroodje met… mosterd! Deze scherpe saus staat op de tweede plaats, met 11%. Daarna volgen curry, mayo en ketchup.
Waarschijnlijk vanwege die 3 cadeautjes, worden de wijzen uit het Oosten uiteindelijk 3 koningen van all over the world: de jonge Balthasar uit Azië, de oude grijze Melchior uit Europa en de donkere Caspar uit Afrika.
Volgens de christelijke tradities brengt het ONGELUK als je je kerstboom langer laat staan dan DRIEKONINGEN.
Witte Donderdag is de donderdag vóór Pasen. Herdacht wordt het pesachmaal dat Jezus aan de vooravond van zijn kruisdood met zijn leerlingen hield. Tijdens dit Laatste Avondmaal stelde Jezus de Eucharistie en het Priesterschap in. Witte Donderdag is in het katholieke Paasfeest een belangrijke dag.
Appelbol vanaf € 3,10.
De eerste pieken hadden de vorm van een ster. De ster verwees naar de ster die de Drie Koningen de weg wees naar de geboortestal van Jezus. In veel landen, zoals bijvoorbeeld Amerika, wordt de top van de kerstboom vaak nog steeds versierd met een ster.
Christendom en de kerstboom
De katholieken vonden dat de kerstboom niet bij het kerstfeest hoorde. Het kerstfeest diende sober te zijn en een frivool versierde boom leidt alleen maar af van waar het kerstfeest over gaat: de geboorte van Jezus.
Volgens de traditie is 6 januari de datum waarop je je kerstboom aftuigt. Dan is het namelijk Driekoningen, de dag waarop volgens de Bijbel de Wijzen uit het Oosten in Bethlehem aankwamen. Deze feestdag symboliseert het einde van de kerstviering. Het zou ongeluk brengen om je kerstboom op een later moment af te tuigen.
Drie wijzen reizen vlak na de geboorte van Jezus naar Bethlehem 'omdat ze een ster hebben zien opgaan'. Ze worden bij koning Herodes ontboden en krijgen het verzoek om de geboorte van Jezus te onderzoeken. Daarop volgen ze de ster die ze naar Bethlehem leidt waar Jezus is geboren in een stal.
Het goud zou kunnen staan voor het koningschap van Jezus. De mensen zagen in Hem op zeker moment een toekomstige koning van Israël, maar uiteindelijk blijkt zijn koningschap van heel andere aard te zijn. De wierook zou symbool kunnen staan voor het goddelijke van Jezus. Jezus is de Zoon van God, niet zomaar een mens.
Driekoningen {eigennaam}
Three Kings' Day {znw.} Twelfth Night {znw.}
Bak de bollen in een op 200°C voorverwarmde oven in 20 à 25 minuten goudbruin.
We willen natuurlijk niet dat men iets tekort komt. Daarom rekenen we 3 stuks per persoon en iets erbij.
Twee gewone (kippen)worstenbroodjes kosten dan 3 euro, twee (kippen)worstenbroodjes met topping kosten 4 euro.