Breng het water aan de kook en laat de kool zo'n 15 minuten koken. Dan is 'ie misschien wat minder gaar dan je 'm gewend bent uit een potje, maar beetgare rode kool is juist het meest smaakvol. Wil je 'm toch zachter, snijd de reepjes dan kleiner, zodat ze in dat kwartiertje toch zacht worden.
In zo'n 10 tot 15 minuten kook je de rode kool gaar. Voeg tijdens het koken een kleine beetje citroensap toe, zo behoudt je de karakteristieke kleur van de rode kool. Kook de rode kool niet te lang, er gaat dan veel smaak verloren. Proef vanaf een minuut of 10 of de rode kool goed gekookt en op smaak is.
Rode kool gekookt met appeltjes kennen we allemaal. Maar rode kool kun je ook rauw eten en is in een salade ook heel lekker! Snijd het heel fijn, dan is het lekker knapperig. Met sinaasappelpartjes en een dressing van sinaasappelsap, mosterd en honing maak je er een frisse salade van.
Rode kool is niet alleen ontzettend lekker, maar ook heel gezond. De antocyanen in de kool hebben een ontstekingsremmende en antioxiderende werking. Daarnaast is rode kool rijk aan vitamine C, E en K, ijzer, bètacaroteen, kalium, calcium en foliumzuur. Ook bevat het veel vezels.
"Rodekool staat in de Schijf van Vijf", zegt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum. "Maar bij rodekool in pot of blik is het belangrijk om te controleren dat er geen suiker of zout is toegevoegd. Varianten zonder toevoegingen zijn de gezondste keuze.
Nog gezonder en heerlijk door een salade. Rodekool uit de diepvries ligt voor de hand, maar vaak bevat dit wel suiker. En appeltjes. Dat laatste is niet zo erg, maar de toegevoegde suiker is wel zonde.
Je kan rode kool invriezen op voorwaarde dat je ze eerst blancheert. Dompel de rode kool 2 minuten onder in kokend water en laat daarna schrikken in koud water, zo blijft de groente knapperig. In de diepvries kan je rode kool ongeveer een jaar bewaren. Tip: je moet de kool niet ontdooien voor het koken.
Waarom wordt er appel toegevoegd aan rode kool? Behalve smaak, geeft appel de kool zijn karakteristieke rode kleur. Dat zit zo: wanneer je rode kool kookt in water, kleurt de kool blauw.
Bonen en koolsoorten
Om ze toch ons lichaam uit te werken heeft ons lichaam een manier gevonden en dat is deze vezels verwerken tot gist. Dat zorgt voor extra gassen in onze darmen met winderigheid als gevolg. Ook verschillende koolsoorten en peulvruchten hebben deze werking op de darmen.
Aan de grote hoeveelheid anthocyanen die de rodekool bevat, heeft hij zijn mooie kleur en zijn ontstekingsremmende werking te danken. Het is een licht verteerbare groente die beschikt over stoffen die een gunstig werking hebben op darmen, zenuwstelsel en het beendergestel.
Soms wil je gewoon makkelijk en snel eten, rode kool uit een pot of zakje kun je koud klaarmaken maar warm is ook lekker. Je kunt rode kool snel opwarmen in een pannetje. Het kan ook in de magnetron, afgedekt maar in een pannetje is makkelijker en sneller.
Kool is goed voor je lijn
Een portie boerenkool van 100 gram (rauw) bevat maar 50 calorieën. Rode kool, witte kool en savooiekool zijn nog slanker: 30 calorieën. Dat betekent dat je er veel van kunt eten zonder aan te komen. En omdat de groentes veel vezels bevatten, geven ze toch een verzadigd gevoel.
Hoe moet je rode kool opnieuw opwarmen? Je kunt rode kool in een magnetron of pan met deksel opwarmen. Het proces duurt in beide gevallen ongeveer 10 tot 15 minuten.
Voor deze reinigingsmethode heeft u een emmer, koud water en schoonmaakazijn nodig. Maak een mengsel van het water en de schoonmaakazijn en laat het kledingstuk hier 20 tot 30 minuten in weken. Hierna wassen in de wasmachine, en u zult zien dat alle rode kool vlekken verdwenen zijn.
De meeste recepten vermelden friszure appels, zoals reinette of Boskoop. Piet Huysentruyt kiest voor de Jonagold. Mag de appel helemaal tot moes koken, kies dan voor een stoofappel zoals Elstar.
Vaak is het niet nodig om de rode kool nog te wassen, maar voor de zekerheid kun je de rode kool altijd nog even wassen om viezigheid zoals zand weg te spoelen.
Sommige producten kunnen triggers zijn voor PDS-patiënten en zorgen voor vervelende buikpijn. Knoflook, ui, koolsoorten en zuivelproducten bijvoorbeeld. Deze voeding kan gasvorming in de darmen veroorzaken. Omdat de klachten zo uiteen lopen bestaat er geen algemeen voedingsadvies.
Dit kan komen doordat je te snel gegeten hebt, je teveel gegeten heb, het eten te vet was of je hebt iets gegeten waar je gevoelig voor bent. Ruim de helft van de bevolking heeft wel eens buikpijn na het eten. Vaak gaat dit samen met een opgeblazen gevoel en/of winderigheid.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Tip: als je de kool mooi rood wilt laten blijven, moet je een scheutje azijn of citroensap mee laten koken. Het zuur zorgt ervoor dat de kleur wordt behouden. Bovendien past dat uitstekend bij een lichte, lenteachtige hoofdmaaltijd.
Van sommige planten eet je alleen de steel, dat gebeurt bijvoorbeeld bij rabarber of bij selderij. Van sla, spinazie en andijvie eet je de blaadjes. Maar ook van veel koolsoorten, zoals boerenkool, rode kool en witte kool. Er is ook een koolsoort waar je de knop van eet, dat zijn spruitjes.
Reken 250-300 gram per persoon als je de groente wilt koken, 200 gram per persoon als je de kool gaat roerbakken, en 100 gram voor een salade.
Panklare (voorgesneden) kool bewaar je afgedekt met vershoudfolie een paar dagen in de koelkast. Probeer de kool altijd zo vers mogelijk te eten. Verse rode kool kun je na blancheren (2-4 minuten) tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare rode kool kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de diepvries bewaren.
Blancheren is een kooktechniek waarbij je fruit of groenten heel kort kookt en daarna afkoelt in koud water. Zo wordt het kookproces onderbroken en zal het voedsel niet verder garen. Dit heeft verschillende voordelen: Door groenten te blancheren blijven ze lekker knapperig en beetgaar.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.