Bruine vlekken of gele bladeren bij je gatenplantOok dat is een teken dat de plant te veel water krijgt. Geef hem matig water; als de kluit lichtvochtig aanvoelt, is dat perfect. Sproeien vindt de Monstera ook fijn.
Lage luchtvochtigheid / droge lucht
Dit merken jouw planten. Met name tropische planten zoals de Strelitzia, Monstera of Bananenplant kunnen dan bruine randen aan de bladeren krijgen. Oplossing: Verhoog de luchtvochtigheid door regelmatig rondom jouw tropische planten te sproeien.
Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water. Zie je bruine plekken of randen op het blad van jouw Monstera? Dit kan een teken van te veel zonlicht zijn.
Monstera heeft ongeveer eens per week een flinke scheut water nodig – bij temperaturen boven de 20 graden wel twee keer per week. Ook is het goed om regelmatig vloeibare plantenvoeding mee te geven met het water. Doe dat ongeveer eens per maand in de winter, en eens per twee weken of eens per week in de zomer.
Snij de stengel dan een paar centimeter boven de plek waar eerst een blad zat door. Ook hieruit kan je plant opnieuw uitlopen met wat geduld. Het deel dat je afknipt kun je natuurlijk gebruiken om te stekken. Voor een succesvolle stek heb je een stuk steel met een luchtwortel en bladknop nodig.
Vergeel blad wijst meestal op een magnesiumgebrek, dit is op te lossen door gebruik te maken van Bitterzout Groenmaker. Magnesium zorgt voor mooi, donkergroen blad, wanneer hier een gebrek aan is, verkleurt het blad. Bitterzout Groenmaker bevat met name Magnesium wat je plant snel weer mooi groen kleurt.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden.
Door het stekken van de monstera, knip je al in de stam van de plant en dit kun je blijven doen totdat hij nog maar net boven de potgrond uitsteekt. Gebruik voor het stekken en het afknippen van de stam een scherp mesje of tuinschaar. Zo kom je gemakkelijk door de dikke stam van de monstera heen.
Gatenplant (Monstera)
Je kunt een gatenplant gerust op een donkere plaats neerzetten. Een lichtere plek vindt hij ook geen probleem, maar zorg dat de plant niet in direct zonlicht staat. Onze gatenplant staat middenin de woonkamer, ik vind hem namelijk veel te mooi om in een donker hoekje te verstoppen.
Dit is waarom de bladeren krullen
In huis is de luchtvochtigheid vaak relatief laag, zeker in de winter als ook de verwarming nog aan staat. De droge lucht kan ervoor zorgen dat de bladeren dicht krullen. Een andere mogelijkheid is nog dat je te veel of weinig water geeft.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn. Als je te veel water geeft, dan loop je ook het risico op varenrouwmug / rouwvliegjes. Dit zijn kleine vliegjes die hun eitjes het liefste in nat potgrond leggen.
Lichtbruine of gele plekjes op het blad
Bruine vlekken op het blad heeft in veel gevallen te maken met te weinig water. De echt donkere vlekken of plekken hebben meestal te maken dat de watergift juist weer teveel is geweest. Witte vlekken of kleine spikkels op het blad zou te maken kunnen hebben met een plantenziekte.
Bonte monstera voldoende licht geven
Het helpt ook om je plant voldoende licht te geven. Een plant die donkerder staat, zal meer bladgroen aanmaken, waardoor er minder wit in het blad is. Veel indirect licht is dus ideaal voor de bonte Monstera.
De bruine randjes kan je zeker afknippen, maar let op dat je niet in het groene – en dus gezonde – gedeelte knipt én dat je een schone schaar gebruikt.
Wanneer jouw plant lijdt aan wortelrot zul je dit als eerste zien aan de bladeren. De bladeren zullen geel verkleuren of juist indrogen en bruin worden. Eerst een paar gele vlekjes, het blad zal slap gaan hangen en in sommige gevallen uiteindelijk bruin kleuren en van de plant vallen.
Heb je echter veel bladeren die plots verkleuren, verspreid over de hele plant, dan kan een verkeerde verzorging de oorzaak zijn. Bruine of gele bladranden komen vaak door een teveel aan water. In dit geval raden we aan minder vaak en met kleinere hoeveelheden water te geven.
De luchtwortel kan heel lang zijn (soms wel een meter) of slechts als een knobbeltje de stengel uitsteken. Een lange luchtwortel kun je afknippen tot handzaam formaat (5 centimeter). En het knobbeltje is ook al genoeg om mee te stekken.
Deze plant heeft mooie, grote bladeren met daarin gaten. Dat is de reden dat de Monstera Deliciosa ook bekend staat als gatenplant. De Monstera Deliciosa komt uit een tropisch klimaat en zuivert daar de lucht van schadelijke stoffen door ze op te nemen en af te breken.
Je kan ze gewoon snoeien bij de afsplitsing op de stam.
De plant zal uiteindelijk weer nieuwe bladeren laten groeien. Een Monstera krijgt vanuit de huidige bladeren nieuw blad. Snoei de bladeren dus niet helemaal af tot aan de potgrond, maar snoei de stengel tot waar de nieuwe stengel begint.
Heb je jouw plant te weinig water gegeven? Dan worden bladeren vaak slap, rimpelig en donkerder van kleur. Geef dan niet direct een enorme plens water! Bij teveel water zullen de wortels dit niet meer opnemen, en kunnen ze gaan rotten.
Zonder water droogt een plant uit. Tekenen hiervan zijn bladeren die donkerder kleuren of zelfs helemaal uitdrogen. Maar let op: gele en bruine bladeren ontstaan juist als je een plant te veel water geeft.
Je zou denken dat regen altijd wel een weg weet te vinden in de grond, maar toch kunnen planten wel degelijk verzuipen bij te veel regen. ,,De ene plant kan wat beter vocht verdragen dan de andere, maar verzuipen kunnen ze zeker onder bepaalde omstandigheden.
Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen. Wanneer je het toch vaak genoeg doet, zal het onkruid niet meer opkomen.
Helaas, gele bladeren zullen niet meer groen worden. Gele bladeren zullen langzaam afsterven en kunnen niet meer herstellen. Na verloop van tijd vallen ze vaak zelf van de plant af. Afhankelijk van het soort plant, kan het even duren voor de gele bladeren daadwerkelijk vallen.