2. Hoeveel eicellen verliest een vrouw elke maand? Nadat een vrouw haar menstruatiecyclus begint, ovuleert één eicel en gaan elke maand ongeveer 1.000 (onrijpe) eicellen verloren. Het aantal eicellen dat een vrouw verliest is niet iets wat kan worden beïnvloed.
Gemiddeld heeft een vrouw zo'n 500 cycli in haar leven, dat betekent dat er dus maar 500 eicellen echt tot rijping komen. Iedere maand beginnen er zo'n 10 eicellen in je eierstokken te rijpen.
Vrouwen worden geboren met gemiddeld 1 miljoen eicellen. Rond de puberteit blijven er nog zo'n 300.000 – 400.000 eicellen over. Dit aantal daalt stelselmatig. Rond je 35ste heb je nog ongeveer 25.000 eitjes over die geschikt zijn voor bevruchting.
De eierstokken van een pasgeboren meisjesbaby bevatten ongeveer 1 miljoen eicellen. Rond de puberteit zijn er nog maar 300.000 tot 400.000 eicellen over. Hierna gaan er elke maand 500 tot 1000 onrijpe eicellen verloren. Als je 50 bent, heb je nog ongeveer 1000 eicellen over.
De menstruatie
Normaal gesproken komt bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd elke maand een eicel vrij uit een van de eierstokken, de zogenaamde eisprong of ovulatie. Als er geen bevruchting optreedt, daalt de hoeveelheid oestrogeen en progesteron in het bloed aanzienlijk.
Nadat een vrouw haar menstruatiecyclus begint, ovuleert één eicel en gaan elke maand ongeveer 1.000 (onrijpe) eicellen verloren. Het aantal eicellen dat een vrouw verliest is niet iets wat kan worden beïnvloed.
Gedurende je hele leven worden er ongeveer 500 volwassen eicellen afgegeven door je eierstokken.
De AMH-test
AMH staat voor anti-Müller-hormoon, een hormoon dat wordt afgescheiden door de oöcyten (eicellen). Door op dit hormoon te testen (aan de hand van een bloedtest) kan de arts ongeveer schatten hoe veel levensvatbare eicellen er nog over zijn in de eierstokken van een patiënt.
Zo heeft de gemiddelde vrouw ongeveer 25.000 eicellen over als ze 37 jaar is, en nog slechts 1000 op 51-jarige leeftijd. Je zou kunnen denken: ja, maar … om een kind te krijgen, heb je slechts ÉÉN gezonde eicel nodig.
Belangrijk om te weten over clomifeen. Clomifeen zorgt dat eicellen in uw eierstokken beter rijpen en zet de eisprong in gang. Bij vrouwen bij wie het niet lukt om zwanger te raken, bijvoorbeeld door polycysteus ovariumsyndroom (PCOS). Het zorgt voor meer rijpe eicellen, bijvoorbeeld voor IVF-behandeling.
Hoe ouder je wordt, hoe langer het gemiddeld duurt voordat je zwanger raakt. Toch heb je tot je 35e nog altijd een grote kans om binnen een afzienbare tijd in verwachting te zijn. Boven je 35e neemt deze kans sneller af. Er kleven dan ook meer risico's aan de zwangerschap.
Vooral de leeftijd van de vrouw heeft een grote invloed. Vrouwen zijn het meest vruchtbaar tussen de leeftijd van 20 en 30 jaar. Nadien neemt hun vruchtbaarheid stelselmatig af terwijl tegelijk het aantal miskramen toeneemt. Op 38 jaar bedraagt de kans op spontane zwangerschap per cyclus nog ongeveer 10 %.
Het succespercentage met eigen eicellen vanaf 40 jaar ligt tussen de 5% en de 15%.
Het transport van de eicel vanuit de eierstok naar het middelste, bredere deel van de eileider (ampulla) gebeurt in minder dan zeven uur. Nadien blijft de eicel ongeveer 72 uur in de ampulla en is gedurende 24 uur na de eisprong bevruchtbaar.
Vaak wordt gedacht: hoe meer follikels, hoe beter. Dit gaat echter niet altijd op. De kans op zwangerschap wordt met name bepaald door de kwaliteit van het embryo (of embryo's) dat teruggeplaatst wordt. Het hebben van veel follikels betekent niet dat de embryo's beter van kwaliteit zullen zijn.
In de normale cyclus rijpt er namelijk over het algemeen maar één eicel. Door de hormonen rijpen er 5 tot 10 eicellen per behandeling. Dit vergroot de kans op een zwangerschap. Je krijgt twee hormonen: het GnRH hormoon en het FSH hormoon.
Kan ik zwanger worden wanneer ik ouder ben dan 35 of 40? Ja, dat kan, maar je zult merken dat het wat langer duurt om zwanger te worden dan bij een vrouw van in de 20. Iedere vrouw wordt geboren met een vaste voorraad eicellen in haar eierstokken en er komt elke menstruatiecyclus een eicel vrij.
Later - bijvoorbeeld op je 38e - is de kans op zwangerschap nog kleiner: 5%. Dat betekent dus dat het vaak lang kan duren voor je in verwachting bent. Dat geldt ook voor vrouwen die al eens zwanger zijn geweest. Er spelen veel factoren mee, zoals je huidige gezondheidstoestand en hoe dicht je bij de overgang bent.
De ideale leeftijd om zwanger te worden, is tussen de 25 en 35 jaar. Gemiddeld heb je 20% kans per maand om zwanger te worden. Als je ouder bent dan 35 jaar, kan het langer duren om zwanger te worden. Na je 35ste is de kans per maand nog 10%.
Eenmaal losgelaten leeft de eicel tot 24 uur. Een zaadcel bevrucht een eicel aan het einde van de eileider. Een zaadcel leeft gemiddeld 2 tot 3 dagen in het lichaam van de vrouw.
Onderzoek naar verminderde vruchtbaarheid bij vrouwen vindt meestal plaats bij de gynaecoloog. Hier ga je uitgebreid in gesprek over eventuele erfelijke aandoeningen en je cyclus. Ook kijkt de gynaecoloog via een inwendig onderzoek naar je baarmoeder en eierstokken om eventuele afwijkingen op te sporen.
Elke maand komt er een rijpe eicel uit de eierstok in de eileider terecht. Als hier een zaadcel in zit, kan er een bevruchting plaatsvinden en word je zwanger. De vrucht beweegt dan door de eileider naar de baarmoeder. Als er binnen 48 uur geen bevruchting plaatsvindt, sterft de eicel.
De kwaliteit van eicellen neemt af
Zo heb je tussen je 25 en 30 jaar een kans van 14-19/10.000 en tussen je 41-45 jaar een kans van 200-615/10.000 op een kindje met trisomie 21. Op je 40e jaar is gemiddeld nog maar 1 op de 10 eicellen goed genoeg om daar nog zwanger mee te worden.
De eisprong gebeurt immers op het einde van de folliculaire fase. Die varieert echter bij elke vrouw en hangt af van het feit of ze een regelmatige cyclus heeft of niet. Regelmatige cyclus: de eisprong vindt elke cyclus ongeveer op dezelfde dag plaats.
Als jullie beiden normaal vruchtbaar zijn, is er elke menstruatiecyclus 20 procent kans om in verwachting te raken. Er zijn tal van situaties die een rol spelen bij het wel of niet zwanger worden. Eén belangrijke factor is je leeftijd.