Als er in het voorjaar scheuten met bruine bladeren aan de jasmijn zitten, dan komt dit door vorstschade. De takken met bruine bladeren kun je na deze vorstschade in het voorjaar helemaal afknippen. De sterjasmijn zal na het snoeien bijna altijd weer opnieuw uitlopen.
De Toscaande Jasmijn is een gemiddelde groeier waardoor watergeven en bemesten weinig nodig is. Het bladerdek van leerachtige bladeren beschermen de planten voor het uitdrogen. Watergeven is dan ook alleen nodig als de grond echt uitgedroogd raakt.
Bij strenge winters kan de toscaanse jasmijn bevriezen. Soms bevriezen alleen de toppen maar soms ook de hele plant. Als er takken met vorstschade in de plant zitten kunnen deze ook teruggesnoeid worden tot zover er nog leven in zit onderaan de plant.
Hoe verzorg je de jasmijn? De exotische achtergrond van de jasmijn zorgt ervoor dat deze prima even zonder water kan. Het is wel belangrijk dat grond niet te droog wordt. In het groeiseizoen moet de plant goed vochtig gehouden worden, om voldoende energie uit de bodem te kunnen halen om te kunnen groeien.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
De kluit moet niet helemaal uitgedroogd zijn voor de volgende gietbeurt, maar hij mag ook niet in een laag water komen te staan. Tijdens de lente en zomermaanden heeft de plant als de groei er goed in zit plantenmest nodig. Geef dit elke 2 weken tijdens het gieten. Sproei als de plant niet in bloei staat regelmatig.
Alles over de Toscaanse Jasmijn
Het is een winterharde plant en is zeer gemakkelijk te verzorgen. Dit maakt het de ideale plant voor elke tuin. De sterjasmijn groeit het liefst op een plek in de volle zon. Met deze klimplant geef je je muur of schutting een prachtig mooie en fleurige uitstraling.
Toscaanse jasmijn verdraagt wel wat schaduw, veel bloeiende klimmers hebben vooral zon nodig. Wat dat betreft is Toscaanse jasmijn dus makkelijker.
Het is normaal dat een nieuwe plant eerst twee jaar groeit en dan pas tot bloei kan komen. Hij bloeit op het tweedejaarshout. Daar moet je met snoeien rekening mee houden: als je de takken die hij dit jaar maakt er af snoeit, dan heb je volgend jaar weer geen bloei.
De jasmijn is een langzame groeier, krijgt een uiteindelijke hoogte van vijf meter en groeit het best als hij in de volle zon staat. Hij groeit uitstekend tegen gaaswerk, pergola of gewoon een muur. Het is geen zelfhechtende klimplant, help hem dus een handje door hem aan het oppervlak te bevestigen.
De Toscaanse jasmijn kan best tegen wat droogte, maar in een warme en droge periode kun je deze klimmer het best ruim water geven.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Knip in het midden van de jasmijn op een gelijkmatige manier takken af tot een hoogte van ongeveer 35 centimeter. Het mooiste is als de takken precies eindigen bij een 'oog' dat naar buiten kijkt, omdat daar weer een tak aan zal komen. Snoei ongeveer een derde van de takken.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
Haal de plant los van de stok, waaraan hij gekweekt is. Bindt de ranken in een waaiervorm aan de schutting of tegen een stuk gaas. Plant hem in voedzame grond en geef hem voldoende water. Toscaanse jasmijn groeit ook goed in een pot, geef hem een ruime pot.
Wie houdt van de heerlijke geur van jasmijn kan twee kanten uit. De gele winterjasmijn geurt nauwelijks, maar de witte Trachelospermum jasminoides (Toscaanse jasmijn) doet dit wel. Deze bladhoudende klimplant bloeit tot ver in de zomer, en geeft daarbij een zoete geur af.
Sterjasmijn behoort tot de groenblijvende klimplanten: het behoudt zijn sterke, groene bladeren het hele jaar door zodat de tuin om muur er ook in de winter groen uitziet! Temperaturen tot -10 ° C kunnen normaal gesproken de Toscaanse Jasmijn plant niet schaden.
Bindt of spijker de doeken tegen de schutting of muur vast, daar waar de Toscaanse Jasmijn haar ranken aan vast houdt. Dus bedek de hele plant en aan de voet van de plant kun je blad of dennentakken leggen ter bescherming van de wortels. Na de vriesperiode maak je de doeken weer los.
Te weinig grond
Er moet wel voldoende grond beschikbaar zijn voor de jasmijn. Vaak zie je dat klimplanten worden aangeplant in stroken van 10-20cm. Dit is echt te weinig voor een plant om goed te kunnen groeien. Er is dan heel veel extra verzorging (met name water geven) nodig, om aan te slaan.
Is het erg als Toscaanse jasmijn rood blad krijgt? Hoewel rood blad er prachtig uit kan zien, is het eigenlijk een teken dat de plant te koud of te nat staat. In veel gevallen zal er na een tijdje ook bladverlies optreden.
Grondsoort: Jasmijn heeft goed doorlaatbare grond nodig. Zorg voor een zandige, humusrijke en doorlaatbare bodem. De grond moet licht basisch zijn, dus licht kalkrijk.
De jasmijn is een groenblijvende heester of klimplant. Hij heeft prachtige, geurende, stervormige bloemen die meestal wit of geel zijn. Een sterke klimplant met een heerlijke geur. De jasmijn is een plant welke alleen in strenge winters veel blad verliest.
De jasmijn bloeit doorgaans gedurende de zomermaanden. Dit betekent dat je vanaf eind juli tot begin september kunt genieten van de mooie witte bloemen. Er zijn echter ook jasmijnsoorten die juist in de winter bloeien. Deze soorten staan in bloei tussen november en maart.