Waarom wordt mijn jam niet stijf?

Is je confituur te lopend?Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Waarom wordt mijn jam niet dik?

Te dun? Kook de jam of gelei nog wat langer. Dit is de meest snelle en makkelijke manier om te dunne jam of gelei te corrigeren. Je kunt ook extra (gelei)suiker, appelsap of pectinerijke vruchten toevoegen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoe krijg je zelfgemaakte jam dikker?

Geleisuiker helpt om de jam dikker te krijgen. Citroensap helpt ook. Gebruik potjes van glas die goed hersluitbaar zijn. Bijvoorbeeld potten met schroefdeksel of weckpotten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op voedingscentrum.nl

Wat als je gelei niet stijf wordt?

De oplossing? voeg extra pectine toe en kook het een minuutje. Die extra pectine kan in de vorm van citroensap of pec/pec plus of agaragar. laat alles verder koken, ongeveer 20 minuten, nadat de massa de eerste keer begon te koken.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op madamconfituur.com

Hoe weet ik of mijn jam dik genoeg is?

Jam is dik genoeg als de borrelende fruitmassa (tijdens het inkoken na het toevoegen van de suiker) 105 °C is. Dit kun je meten met een jam- of suikerthermometer. Heb je die niet? Doe dan de stollingsproef, ook wel de rimpel- of schoteltjestest genoemd.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Frisse en snelle jam | JAM | Minder suiker, geen geleisuiker

20 gerelateerde vragen gevonden

Wat te doen met confituur die niet Opstijft?

Is je confituur te lopend? Doe 'm dan uit de bokaaltjes, breng 'm opnieuw aan de kook en voeg er wat extra pectinepoeder en een scheutje citroensap aan toe. Let goed op de kooktijd die aangeduid staat op de verpakking van het pectinepoeder: als de pectine te lang of te kort meekookt, werkt hij niet.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Waarom citroen bij jam maken?

Citroensap vind je eigenlijk terug in alle recepten voor jam, omdat ze ervoor zorgt dat je jam zich tot een goede gel transformeert n omdat het helpt de bacteriën te doden. Daarnaast is het ook gewoon een lekkere toevoeging aan de smaak van je jam. Je kunt het zo gek maken als je wilt.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zoetrecepten.nl

Hoe lang duurt het voordat gelatine stijf is?

Zolang je maar een warme basis hebt waar de gelatine in kan oplossen. Zodra de opgeloste gelatine weer afkoelt vormt het een gel die het product stijf maakt. Gelatine heeft een aantal uur nodig om op te stijven.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op laurasbakery.nl

Hoeveel geleisuiker op 1 kg fruit?

Met 1 pak geleisuiker en 1 kg schoongemaakt fruit maakt u 4 grote potten heerlijke jam. Reken voor zacht fruit als aardbeien en frambozen op 900 g schoongemaakt fruit per kilo geleisuiker. Deze fruitsoorten bevatten zelf weinig pectine en hebben dus wat meer suiker nodig om goed te geleren.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op zelfmaakrecepten.nl

Welke suiker voor gelei?

Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. 't Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoeveel suiker moet er in jam?

Aan 1 kilogram schoongemaakt fruit voeg je dus 750 gram suiker toe. Als je deze algemene richtlijn aanhoudt, heeft je jam aan het einde van het kookproces een suikerpercentage van 65 procent. Bij dit percentage wordt je jam voldoende dik en is deze lang houdbaar: 6 maanden tot een jaar.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op datisjammie.nl

Hoe lang moet jam inkoken?

Stap 1: Spoel het fruit schoon en breng het in een hoge pan aan de kook met (gelei)suiker en eventueel citroensap. Stap 2: Laat het 15 tot 25 minuten inkoken, totdat de jam een temperatuur heeft van 105 °C en het de gewenste dikte heeft. Je kunt dit meten met een keukenthermometer.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Hoe lang moet jam op zijn kop staan?

Laat de bokaal minstens 5 minuten ondersteboven staan – langer mag natuurlijk ook. Wanneer de lucht in de pot afkoelt, zul je het deksel horen klikken en zien naar binnen trekken: de bokaal is dan vacuüm afgesloten.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Hoeveel citroenzuur in jam?

Voor het maken van jam heb je naast de vruchten suiker nodig. De meeste mensen gebruiken geleisuiker, wat een mengsel is van suiker, pectine en citroenzuur. Veel goedkoper is het om zelf pectine en citroenzuur toe te voegen. Reken op 2 – 4 gram pectine en 5 – 15 gram citroenzuur (per kilo suiker).

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op levenvanhetland.blog

Hoe weet je of confituur goed is?

Zo doe je het:

Schep met een houten lepel een klein beetje van de hete confituur op het deksel van de confituurpot (of op een ander schaaltje). Wacht drie tellen. Als de confituur meteen stolt, is hij klaar om in de pot gegoten te worden.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op libelle-lekker.be

Waarom moet je een jampot op de kop?

Waarom moet je jampotten op de kop zetten? Doordat je de jampot omdraait gaat de zuurstof naar boven. In dit geval gaat de zuurstof naar de bodem van de jampot omdat de jampot op de kop staat.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op weckenonline.eu

Wat is het verschil tussen geleisuiker en Geleisuiker Speciaal?

De Geleisuiker Speciaal is bedoeld voor het maken van halfzoete jam, de standaard Geleisuiker is bedoeld voor het maken van zoete jam.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op vangilse.nl

Kun je geleisuiker ook als gewone suiker gebruiken?

Geleisuiker. Geleisuiker is geen suiker om mee te bakken, maar kan wel een onderdeel zijn van een ingrediënt in je baksel. Met behulp van geleisuiker maak je namelijk heel eenvoudig jam en dat gebruik je dan weer in je baksel. Wil je dus je eigen jam maken dan kun je het jezelf makkelijk maken met geleisuiker.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op laurasbakery.nl

Hoeveel jam uit 1 kilo fruit?

Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand. Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culinea.nl

Hoe lang moet gelatine in de koelkast?

Gebruik minder gelatine als het gerecht een nacht in de koelkast kan opstijven. 7. De gelatine bindt het snelst als de vloeistof, waarin de gelatine is opgelost in een bak met koud water en ijsblokjes wordt gezet. Roer regelmatig om te voorkomen dat de gelei aan de randen en de bodem gaat stollen.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op ah.nl

Hoeveel gelatineblaadjes voor jam?

Normaal gesproken maak je bramenjam met 1 deel aan bramen en 1 deel aan suiker. Maar natuurlijk niet in de Methode Montignac! We vervangen de suiker door gelatine blaadjes. Bij 250 gram aan bramen heb je ongeveer 2 a 3 blaadjes gelatine nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op montignaccen.nl

Welke temperatuur gelatine?

Vervolgens moet het gerecht weer afkoelen om daadwerkelijk op te stijven. Je kunt dus geen warme gerechten met gelatine laten opstijven. Weetje: gelatine begint pas met oplossen bij een temperatuur van 25 graden of hoger.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op culy.nl

Waarom suiker in jam?

Suiker is een conserveermiddel voor de jam. Door de het fruit met de suiker te verwerken kun je het dus lang(er) bewaren. Daarnaast zorgt suiker voor structuur. Als je geen suiker toe zou voegen, zit je al snel met een fruitmoes en voor jam heb je toch een bepaalde stevigheid nodig.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op patesserie.com

Waar zit veel pectine in?

Appel, pruim, verschillende soorten bes, sinaasappel(schil) en kweepeer bevatten relatief veel pectine en kersen en aardbeien vrij weinig. Aan pectine-arme vruchten of aan vruchtensap kan extra pectine worden toegevoegd om het goed te laten geleren; ook is het gebruik van geleisuiker mogelijk.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op nl.wikipedia.org

Hoeveel pectine per kilo fruit?

NATUPEC: Pectine voor de bereiding van jam.

U gebruikt 10—60 gram per kg fruit, voor gelei en jam met min. 55% suiker. Vergeet niet een zuur toe te voegen in de vorm van zuursel, citroen in stukjes of citroensap.

Verzoek tot verwijderen van bron   |   Bekijk volledig antwoord op natuurlijkerleven.eu

Populaire vragen