Bruin blad, wat nu? De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de herfst/winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Wanner jouw hedera in de volle zon staat, verliest deze erg veel vocht via het blad. Voorkom dat jouw hedera uitdroogt door regelmatig water op het blad te sprayen. Plant je de hedera in de zomer? Zorg dan in de ochtend en middag voor een nieuwe laag waternevel op het blad ter voorkoming van uitdroging.
Water geven
Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem dus te allen tijde licht vochtig. In de zomer komt dat meestal neer op 2 á 3 keer per week een flinke scheut en 's winters ongeveer één keer per week water geven. Afhankelijk van de temperatuur en luchtvochtigheid van de standplaats.
Probeer de luchtvochtigheid op te krikken, bijvoorbeeld door schaaltjes water op je verwarming te zetten. Eens per week je Hedera bespuiten met de fijne nevel uit je plantenspuit is ook goed om te doen. Dat helpt in de zomer ook spint voorkomen.
Heeft jouw hedera gele vlekjes en witte afzetting op het blad? Grote kans dat je te maken hebt met spint! Spint (veroorzaakt door een spinachtige) hecht zich aan het blad waarna er gele vlekjes en later een soort wittige afzetting op het blad kan ontstaan.
Dit soort verkleuringen worden meestal veroorzaakt door een tekort aan voedingsstoffen. Deze kun je aanvullen door je plant te verpotten en door regelmatig plantenvoeding te geven. Een verkleuring door een tekort aan voedingsstoffen kan in veel gevallen ook weer bijkleuren.
Sommige planten herstellen snel als je water geeft, maar vaak worden de gele bladeren niet meer mooi groen. Heb wel een klein beetje geduld met gele bladeren. Sommige planten reageren langzamer op veranderingen. Het kan dus zo zijn dat de plant na enkele weken het gele blad wel herstelt.
De verkleuring van jouw hedera (klimop) kan het gevolg zijn van uitdroging in de winter. In november en december kan de hedera bij noordoostenwind namelijk uitdrogen. De plant verliest dan via zijn blad zoveel vocht dat hij het niet voldoende kan aanvullen via de wortels.
Onthoud echter, dat de Hedera eerder dood gaat van teveel water, dan van te weinig. Een keer in de 4-6 weken bemesten met maximaal 1 gram kamerplantenmest per liter water.
Koemestkorrels de ideale mest voor Klimop.
De hedera mag in de zon staan en ook in de schaduw. Gelukkig kan de hedera wat dat betreft veel aan. Natuurlijk vraagt zon of schaduw om wat extra aandacht. In de volle zon verliest de hedera veel vocht via het blad.
De Klimop heeft niet veel verzorging nodig, maar af en toe oude bladeren verwijderen is wel nodig. Verder af en toe een sproeibeurt en twee keer per jaar snoeien zou voldoende moeten zijn. Doe dit niet in de winterperiode, maar vlak na de vorst en vlak nadat ze zomer weer in de aflopende fase zit (zo eind augustus).
Snoei op een bewolkte dag, en niet wanneer het vriest, zodat de klimplant goed kan herstellen. Vochtig weer is ook goed. Wil je de klimop drastisch terugsnoeien, dan kan dat tot 20 cm boven de grond. Doe dit bij voorkeur in het voorjaar, zodat de plant de tijd heeft om goed te herstellen.
Klimop kan na jaren schade aan de boom geven. Als de klimop op en rond de stam van de boom groeit, zijn er geen problemen. Maar als de klimop ook over de takken gaat groeien, moet de boom het gewicht van de klimop kunnen dragen.
De feiten nog eens op een rijtje: 1. Klimop veroorzaakt geen schade door ingroeien of insnoeren 2. Klimop is geen concurrent voor water of voedingsstoffen 3.
Een goede bemesting is essentieel voor de duurzaamheid van de klimop. Tips en tricks voor het aanplanten van hedera van de kwekerij uit Dongen. Om klimop zo gezond mogelijk te houden, is het raadzaam deze twee keer per jaar te bemesten. De beste periodes voor bemesting zijn april (na de vorst) en augustus.
Als klimop eenmaal bovenin de boom zit, in de top, kan hij niet verder groeien. Dan gaat hij dus bloeien (in de herfst). Klimop in een boom is eigenlijk niet zo goed voor een boom, de boom kan ervan stikken. Dat gaat niet snel en kan jaren duren.
Hedera water geven
Houd de potgrond licht vochtig door de Hedera regelmatig kleine hoeveelheden water te geven. Geef 's zomers meer water dan tijdens de winter. Zorg ervoor dat er geen laag water onder in de pot komt te staan.
Hedera grond & voeding
De Hedera is van nature erg sterk en groeit vooral goed wanneer hij geplant wordt in een voedselrijke grond. Gebruik bijvoorbeeld Pokon Tuinplanten Grond. Deze potgrond bevat voldoende voeding voor jouw Hedera voor 6 tot 8 weken. Daarna kun je Pokon Plantenvoeding of voedingskegels gebruiken.
De hedera, ook wel bekend als de klimop, is een populaire soort onder de klimplanten en groeit prima in de schaduw. De hedera hibernica, ook wel grootbladige klimop genoemd, is bijvoorbeeld een snelle groeier en heeft een gunstige prijs.
Het blad verbrandt bij te veel direct zonlicht. Delen van het blad worden geel en bruin of ze verdrogen. De oplossing voor dit probleem is zorgen voor meer schaduw. Zet de plant verder van het raam af, of creëer schaduw door het rolluik te laten zakken.
De bruine bladeren kun je niet meer herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.